Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
Ο «ύποπτος» ιός

Σε ό,τι αφορά τη μορφή του «ύποπτου» ιού, ο Γ. Σαρόγλου, πρόεδρος του ΚΕΕΛ, εξήγησε ότι υπάρχουν δυο ομάδες ιών που παρουσιάζουν έξαρση κάθε άνοιξη και φθινόπωρο και οι οποίοι προκαλούν το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα. Οι περισσότεροι ιοί μεταδίδονται με σταγονίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά υπάρχουν και άλλοι ιοί, όπως για παράδειγμα ο ιός «Coxsackie» οι οποίοι σαν κύριο τρόπο μετάδοσης έχουν τη λεγόμενη στοματοεντερική μορφή, μεταδίδονται κυρίως δηλαδή από το νερό, τα χέρια μας, τις τροφές. Γι' αυτό και τόνισε ότι κυριότερη σημασία έχει να δίνουμε προσοχή στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, έτσι ώστε με απλά πράγματα να εμποδίσουμε τη μετάδοση των ιών αυτών. Επισήμανε ότι σε ακραίες περιπτώσεις ιοί που προκαλούν κρυολόγημα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους πνεύμονες ή και την καρδιά. «Αυτό που θέλουμε να περιορίσουμε, είπε, είναι τη μεταβίβαση των ιών από τον έναν άνθρωπο στον άλλο με τη στοματοεντερική μορφή».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα παιδιά, καθώς τα μέτρα που πάρθηκαν αφορούν κυρίως στα σχολεία, ο καθηγητής Ιων. Τσελέντης του ΚΕΕΛ τόνισε: «Η ίωση αυτή πιάνει και τα παιδιά. Η διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα στα παιδιά είναι πολύ πιο ήπια και απ' ό,τι στους ενήλικες. Τα παιδιά όμως αν πρόκειται για εντεροϊό αποβάλλουν με τα κόπρανά τους τον ιό, αυτός αντέχει στο περιβάλλον και όπως οι κανόνες υγιεινής στα παιδιά δεν τηρούνται τόσο αυστηρά, μπορεί να σκορπίσει ο ιός στο περιβάλλον και έτσι να διασπαρεί η λοίμωξη και να μολυνθούν πολύ πιο πολλά άτομα. Γι' αυτό πάρθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Οχι γιατί είναι βαριά τα συμπτώματα, το αντίθετο είναι πολύ πιο ήπια, αλλά γιατί τα παιδιά είναι ένα μέσο που μπορούν αυτά να διασπαρούν στο περιβάλλον».

Ως εκ τούτου, τόνισε ότι και στα παιδιά πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

Από τις 18 Απρίλη, που άρχισε η καθημερινή καταγραφή, έχουν δηλωθεί 32 περιστατικά με συμπτώματα από το αναπνευστικό και ενδείξεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας. Μέχρι 22 Απρίλη 2002 είχαν καταγραφεί 19 περιστατικά και χτες (23.4.2002) προστέθηκαν άλλα 13.

Η γεωγραφική κατανομή τους έχει ως εξής:

  • Αθήνα 13
  • Κρήτη 6
  • Πελοπόννησος 3
  • Ηπειρος 2
  • Ιόνια Νησιά 3
  • Νησιά Αιγαίου 5.

Πέρα από τα τρία αρχικά περιστατικά που κατέληξαν (2 στην Κρήτη και 1 στα Γιάννενα), όλα τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται, όπως αναφέρθηκε, από το Σύστημα Υγείας και έχουν γενικά καλή εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ