ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Αγώνας για ζωή με αξιοπρέπεια

Αδεια γραφεία βρήκαν οι ανάπηροι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Με παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις στις εισόδους των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, με άδεια γραφεία και ξαναζεσταμένες απαντήσεις, επέδειξε η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά την «ευαισθησία» της για τα Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) και τους αναπήρους όλων των κατηγοριών.

Οι ανάπηροι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, βγήκαν χθες στους δρόμους, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλιά, στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση, το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή ζωή. Στις 12:30 μ.μ. συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος.

Στο πλευρό τους, βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Τ. Τσιόγκας δήλωσε στο «Ρ» ότι η «επίθεση που έχουν εξαπολύσει σήμερα η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης χτυπάει και τα ΑμεΑ, αφού περικόπτονται σοβαρές δαπάνες και κονδύλια που έπρεπε να αυξάνονται για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΑμεΑ».

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση, οι ανάπηροι τονίζουν ότι εκείνοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι οι ευαίσθητοι δέκτες και τα πρώτα θύματα των αντιλαϊκών πολιτικών, της υποβάθμισης, συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, της Υγείας και της Πρόνοιας.

Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν ακόμα τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Στη συνέχεια, με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα: «Μόρφωση, δουλιά και όχι ανεργία, λέμε όχι στη φιλανθρωπία», «Ασφάλιση σημαίνει πρόνοια, υγεία, σύνταξη ανθρώπινη απ' όλα τα Ταμεία», «Οι ανάπηροι παλεύουν μαζί με το λαό, κόντρα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό», οι ανάπηροι έφτασαν στο υπουργείο Υγείας, όπου συνάντησαν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις και άδεια γραφεία, μια και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ...απουσίαζε. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τον εμπαιγμό και αφού παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το υπουργείο, συνέχισαν την κινητοποίησή τους με πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Εκεί συνάντησαν για μια ακόμα φορά παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις. Αφού πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου του υπουργείου, αντιπροσωπεία των αναπήρων είχε συνάντηση με την γενική γραμματέα του υπουργείου Ι. Πανοπούλου και της επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Η Ι. Πανοπούλου, σαν να μην ήξερε την κατάσταση, δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές προσλήψεις αναπήρων, χωρίς όμως να μπορεί ...να προσδιορίσει τον αριθμό τους, όταν ρωτήθηκε από την αντιπροσωπεία.

Οι ανάπηροι ανανέωσαν το ραντεβού τους στην πανεργατική διαδήλωση της Πρωτομαγιάς.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Δυο απεργίες και στάσεις εργασίας

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις - αλλά χωρίς τη διάθεση για συμπόρευση με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), μετά την απροκάλυπτη κοροϊδία της κυβέρνησης, τόσο στα ασφαλιστικά, όσο και οικονομικά αιτήματά τους.

«Ο κλάδος βρίσκεται, αναγκαστικά, σε διαδοχικές κινητοποιήσεις έναν περίπου χρόνο τώρα, χωρίς επίλυση κανενός αιτήματος», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Ούτε και το επίδομα των 60.000 δραχμών που πήραν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ - παρά τις συνεχείς υποσχέσεις - δε θεσμοθετήθηκε με τα νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή.

Βέβαια, την ευχέρεια στην κυβέρνηση για απροκάλυπτη κοροϊδία την έδωσε και η ίδια η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που αφ' ενός έχει παγιδευτεί στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και αφ' ετέρου δεν έχει καν συντονιστεί με τους άλλους εργαζόμενους στο Ιδρυμα. Τόσο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών, όσο και των υπολοίπων εργαζομένων, ενώ διακηρύσσουν στα λόγια την ανάγκη αναβάθμισης του ΙΚΑ, εντούτοις στα λόγια περιορίζονται σε επί μέρους εργασιακά θέματα, τα οποία μπορούν να βρουν λύση μέσα από εκείνη την αναβάθμιση που θα ικανοποιεί και την παροχή υπηρεσιών προς τους δικαιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ως εξής:

  • Δύο 24ωρες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργίες στις 29 και 30 Απρίλη 2002.
  • Δίωρες στάσεις εργασίας πανελλαδικά την Παρασκευή 10.5.2002 και 17.5.2002 στο τέλος κάθε ωραρίου ως ακολούθως: 10.30 - 12.30 και 17.00 - 19.00.
«ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Διαμαρτυρία για τις περικοπές

Τρίωρη στάση εργασίας 11 π.μ. με 2 μ.μ. και γενική συνέλευση στις 11.30 π.μ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου να συνδέσει την καταβολή των υπερωριών στους εργαζόμενους με κριτήρια... αποδοτικότητας.

Στην απόφαση της διοίκησης αναφέρεται ότι οι υπερωρίες δεν αποτελούν μέτρο κοινωνικής πολιτικής, αλλά μέσο για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του νοσοκομείου και αυτό θα αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο στην κατανομή τους!

Σήμερα οι εκλογές των κοινωνικών λειτουργών

Εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών γίνονται σήμερα.

Η Αγωνιστική Ενωτική Συνεργασία Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας με ανακοίνωσή της καλεί τους κοινωνικούς λειτουργούς να υπερψηφίσουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της και να απαιτήσουν:

  • Να ασκηθεί ενιαία δημόσια δωρεάν προνοιακή πολιτική για όλους και όχι κοινωνικά προγράμματα για λίγους εξαθλιωμένους με ημερομηνία λήξεως, αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας, που ασκούνται από διάφορους «ιδιωτικούς» φορείς.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατώτερο βασικό μισθό 350.000 δρχ.
  • Για ισοτιμία εξέλιξης και επαγγελματικών δικαιωμάτων με σκοπό την ύπαρξη κοινωνικών λειτουργών «μιας ταχύτητας». Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Ειδίκευση μέσα στο πτυχίο.
ΚΟΒ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Συζήτηση για τα προβλήματα των μεταναστών στην εκπαίδευση

Ευρεία συζήτηση με φορείς και κοινότητες μεταναστών διοργανώνει το Σάββατο 27 του Απρίλη και ώρα 7 το απόγευμα η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ. Η συζήτηση θα γίνει στο χώρο της φοιτητικής εστίας των Πατησίων και θα έχει ως κεντρικό θέμα τα εκπαιδευτικά και μορφωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα.

Ενάμιση μήνα πριν, η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων είχε οργανώσει μια αντίστοιχη συγκέντρωση όπου αναδείχτηκε ότι τα εμπόδια στη μόρφωση των μεταναστών έχουν ταξικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στο να λειτουργούν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας - όπως και για τους Ελληνες εργαζόμενους - για να αποτελούν φθηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των μεταναστών που είχαν πάρει μέρος σε εκείνη τη συγκέντρωση προέταξαν την ανάγκη για συντονισμό του αγώνα των μεταναστών μεταξύ τους και με τους Ελληνες εργάτες ως το μόνο δυνατό δρόμο για διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Αποτέλεσμα εκείνης της συζήτησης ήταν να ληφθεί απόφαση για τη διοργάνωση μιας μεγαλύτερης και πιο μαζικής συγκέντρωσης - συζήτησης, πράγμα που έρχεται να υλοποιήσει η συγκέντρωση του ερχόμενου Σαββάτου.

ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Καματερού, διεκδικώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Στον αγώνα αυτό τους συμπαραστέκονται και οι μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου, οι οποίοι καθημερινά πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, τις δύο πρώτες ώρες κάθε βάρδιας.

Την παραπάνω απόφαση έλαβε ο Σύλλογος Υπαλλήλων, στην πρόσφατη Γενική του Συνέλευση, κρίνοντας πως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. «Εδώ και πολλά χρόνια, η διοίκηση του δήμου, ποτέ δε μας πλήρωσε την 1η και την 16η του μήνα, όπως ο νόμος ορίζει. Πάντα καθυστερεί τρεις και τέσσερις μήνες και όποτε πληρωθούμε παίρνουμε έναντι, με αποτέλεσμα συνεχώς να μας οφείλουν δυο και τρεις μήνες πληρωμών. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου, η οποία δεν έκανε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για τη σωστή λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και τις πληρωμές των εργαζομένων», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του δήμου. Στην ίδια ανακοίνωση καλείται ο δήμαρχος, Χρ. Δανακός, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει εκείνες τις λύσεις που είναι προς το συμφέρον των δημοτών και των εργαζομένων. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες, στο υπουργείο Εσωτερικών, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όσων εκτάκτων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Β. Βαλασόπουλο, ο οποίος τους παρέπεμψε στη νομοθετική ρύθμιση που θα είναι έτοιμη μετά το Πάσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ