ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
«Λουκέτο» λόγω υποχρηματοδότησης

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση με το διαχρονικό αίτημα του 15%
Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση με το διαχρονικό αίτημα του 15%
Οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό και χώρους, η ανεπάρκεια της ασφαλιστικής κάλυψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, η έλλειψη γιατρού και οι πιέσεις για μείωση των λειτουργικών δαπανών, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθώς χρονίζουν και διογκώνονται, οδήγησαν τη Σύγκλητο να βάλει αύριο συμβολικό «λουκέτο» στο Ιδρυμα. Εάν το υπουργείο δε μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων, η Σύγκλητος θα συνέλθει ξανά για να καθορίσει την παραπέρα στάση της, ενώ σημειώνεται ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί το Πάντειο θα προχωρήσει εκ των πραγμάτων σε σταδιακή αναστολή των υπηρεσιών του.

Ηδη όμως πολλές υπηρεσίες του υπολειτουργούν και ενόψει της προειδοποιητικής κινητοποίησης, έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου οι πρυτανικές αρχές του Παντείου, κατά την οποία, ο πρύτανης του Ιδρύματος Ιωάννης Βαβούρας, παρουσίασε απτά παραδείγματα των προβλημάτων που υφίστανται τόσο το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό όσο και οι φοιτητές και είναι απόρροα της υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η μεγάλη καθυστέρηση στη διανομή των συγγραμμάτων, οι ουρές φοιτητών που δημιουργούνται στις γραμματείες και τις θυρίδες του πανεπιστημίου, φαινόμενα όπως το να στοιβάζονται 200 φοιτητές σε αίθουσες που χωρούν μόλις 70(!), είναι συνέπειες της έλλειψης διοικητικού προσωπικού και χώρων, που διογκώνονται με τη συνεχή αύξηση των εισακτέων χωρίς τη συναίνεση του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, οι ενεργοί φοιτητές (στα τέσσερα έτη φοίτησης) αυξήθηκαν την περίοδο 1998 - 2001 κατά 47%, ενώ το σύνολο των φοιτητών του Παντείου σήμερα πλησιάζει τους 14.500.

Για όλον αυτό το φοιτητικό πληθυσμό όμως, υπάρχουν λίγοι διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς παραμένουν 64 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού και επιπλέον το υπουργείο δεν προχωράει στη μονιμοποίηση των 34 έκτακτων διοικητικών υπαλλήλων όπως ζητάει η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Ετσι, η αναλογία φοιτητών προς διοικητικούς υπαλλήλους είναι 124 προς 1!

Με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Πάντειο υποχρεούται να προσαρμόσει τις λειτουργικές του δαπάνες στα περσινά επίπεδα, παρά τις τεράστιες ανάγκες που έχει. Παράλληλα, η επιχορήγηση που δίνεται στο ίδρυμα για τη σίτιση των φοιτητών είναι φέτος 735.000 ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με πέρσι κι υπολογίζεται ότι ενώ πέρσι μπορούσαν να σιτίζονται στο εστιατόριο του Παντείου περίπου 2.200 φοιτητές κάθε μέρα, φέτος θα μπορούν μόνο 1.500.

Στις σοβαρές ελλείψεις, ο πρύτανης προσέθεσε την έλλειψη γιατρού (για έναν τόσο μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό) από το Μάη του 2000, καθώς και το πρόβλημα ασφαλιστικής κάλυψης του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, που είναι χειρότερη από αυτή που ισχύει για τους υπαλλήλους του δημοσίου.

2ο ΤΕΕ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Κινδυνεύει με κλείσιμο

Η κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) συνεχίζεται, καθώς με απόφαση του υπουργείου Παιδείας (Δ4/6/6-12-2001) προβλέπονται καταργήσεις, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σχολικού έτους 2002 - 2003.

Από αυτή την απόφαση δε «γλιτώνει» το 2ο Εσπερινό ΤΕΕ Αλιβερίου, στο οποίο φοιτούν 120 μαθητές στις ειδικότητες μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας και κομμωτικής, εκ των οποίων το 60% είναι εργαζόμενοι. Η επερχόμενη κατάργηση που έχει δρομολογηθεί ήδη και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - γραφείο ΤΕΕ - έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, ανάμεσά τους και των ίδιων των διδασκόντων που έχουν στείλει επιστολή προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Στην επιστολή τους οι διδάσκοντες (17 καθηγητές και ο διευθυντής) παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει η κατάργηση του σχολείου, η οποία θα αποβεί σε βάρος των μαθητών της περιοχής. Ανάμεσα στους λόγους που παραθέτουν είναι ότι στο απογευματινό σχολείο οι μαθητές συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο τις σπουδές με τη μαθητεία, αφού το 60% των 120 μαθητών είναι εργαζόμενοι. Οπως είναι φυσικό οι μαθητές αυτοί θα διακόψουν τη φοίτησή τους σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης με το 1ο πρωινό ΤΕΕ. Αλλος λόγος που επικαλούνται οι διδάσκοντες, είναι οι ιδιάζουσες γεωγραφικές συνθήκες και η κατανομή του πληθυσμού που επιβάλλουν τη λειτουργία του σχολείου, καθώς εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους εργαζόμενους μαθητές όλης της νότιας Εύβοιας και μέρος της κεντρικής. Σημειωτέον ότι είναι το μοναδικό σχολείο της περιοχής.

Τέλος, επισημαίνουν την αδιάκοπη λειτουργία απογευματινών τεχνικών σχολών στο Αλιβέρι από το 1976 μέχρι σήμερα.

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί

Απλήρωτοι παραμένουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα πιλοτικά ολοήμερα σχολεία. Πρόκειται για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στους οποίους στηρίζεται η λειτουργία του θεσμού και από την έναρξη της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων στις αρχές της σχολικής χρονιάς δεν έχουν αμειφθεί. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και πέρσι, με τους ωρομίσθιους να πληρώνονται τελικά τον Ιούνη.

Το γεγονός που αφορά και τα 29 πολυδιαφημισμένα από το υπουργείο Παιδείας πιλοτικά ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν σήμερα, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό του τι σημαίνει «η εισαγωγή ελαστικών μορφών απασχόλησης και στην εκπαίδευση, με μερική απασχόληση, μερική αμοιβή και μερικά δικαιώματα».

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Επιτυχημένη αρχή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του μαθητικού Φεστιβάλ με θέμα την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, που έγινε στην Κόρινθο το περασμένο Σάββατο, το οποίο αγκάλιασε όλα τα Ενιαία Λύκεια (1ο - 2ο - 3ο - 4ο), αλλά και τα δύο ΤΕΕ του Λουτρακίου, παρά τις επίμονες προσπάθειες ορισμένων διευθυντών σχολείων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ να υπονομεύσουν τη μαθητική πρωτοβουλία. Το συγκρότημα μάλιστα που τραγούδησε μπροστά στους συγκεντρωμένους μαθητές και γονείς δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή παιδιών από όλα τα σχολεία που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Το πανό που δέσποζε στην κεντρική πλατεία της πόλης καυτηρίαζε τα εμπόδια που διάφοροι επιδίωξαν να βάλουν στο φεστιβάλ, αναδείκνυε όμως και το ότι όταν η νεολαία αντιστέκεται εισπράττει εισαγγελείς και ΜΑΤ, ενώ όταν «ησυχάζει» την ποτίζουν με υποκατάστατα.

Η ΠΑΣΠ αυτοπαρουσιάζεται...

Ποιος φοβάται τις συλλογικές διαδικασίες στους φοιτητικούς συλλόγους; Την απάντηση, μας τη δίνει μόνη της η κυβερνητική παράταξη, η ΠΑΣΠ, μέσα από κείμενο (με σφραγίδα του ΚΣ Νεολαίας ΠΑΣΟΚ) με... οδηγίες προς ναυτιλλομένους, δηλαδή, προς τα στελέχη της, στις πρόσφατές (17/4) φοιτητικές εκλογές.

Το πρώτο κεφάλαιο αυτών των οδηγιών αναφέρεται στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που, με βάση τα καταστατικά των περισσότερων συλλόγων, γίνεται πριν τις εκλογές. Η ΠΑΣΠ λοιπόν, σχετικά με την εκλογοαπολογιστική συνέλευση λέει: «Σε μερικές σχολές γίνεται σε άλλες όχι. Εμείς δεν το επιδιώκουμε»(!). Να, λοιπόν, η παραδοχή τους ότι δε θέλουν να ακούγεται η φωνή των φοιτητών, δε θέλουν ζωντανούς συλλόγους, με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά τους αρκεί να μετρούν τα «κουκιά» τους από τις κάλπες.

Οι οδηγίες της ΠΑΣΠ παρακάτω γίνονται σαφέστερες καθώς αναφέρονται στην περίπτωση που γίνονται γενικές συνελεύσεις και στη στάση που καλεί τα μέλη της να κρατήσουν: «Φροντίζουμε (ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί στη σχολή), να στρέφουμε το ενδιαφέρον σε ζητήματα που αφορούν τη σχολή ή την ανοργανωσιά του Συλλόγου που ευθύνονται οι άλλοι καθώς με τη στάση τους υποβαθμίζουν το κύρος των οργάνων». Τώρα, μάλιστα! Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης! Και συνεχίζει το ίδιο κείμενο: «Αποφεύγουμε (όπου δεν είναι επαρκής η συνδικαλιστική παρουσία) να μπαίνουμε σε συζητήσεις για Μάαστριχτ κλπ. Επιχειρούμε να "παίξουμε" στην αντιπαράθεση ΕΑΑΚ - ΠΚΣ». Εδώ πια γίνεται ξεκάθαρο το τι θέλουν ή μάλλον τι δε θέλουν να συζητιέται στις γενικές συνελεύσεις.

Δε θέλουν να ανοίγει η συζήτηση για τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας, για τις ευρωεντολές υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης που η κυβέρνησή της υλοποιεί, αλλά προσανατολίζονται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, σε κοκορομαχίες για να κρατούν σε «λήθαργο» τους φοιτητές. Αυτή η τακτική, είναι αντίστοιχη της τακτικής ρουσφετιών, της διανομής ιλουστρασιόν φυλλαδίων προς τέρψη των οφθαλμών κι ύπνωσης των συνειδήσεων, της αγοραπωλησίας ψήφων, που πρωταγωνιστεί με το συνεταιράκι της τη ΔΑΠ.

Και μετά από όλα αυτά, επιχειρούν να το «παίξουν» και «αριστεροί». Μόνο που δεν πείθουν κανένα.


Γ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ