ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Αμηχανία με δηλώσεις για ύφεση

Εφτά νέα κρούσματα με εκδηλώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας ανακοίνωσε χτες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων

Eurokinissi

Για ύφεση των κρουσμάτων των ιογενών λοιμώξεων στη χώρα έκαναν λόγο χτες οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), την ώρα που ανέφεραν νέα κρούσματα και χωρίς να έχει πιστοποιηθεί επακριβώς η γενεσιουργός αιτία. Μάλιστα, οι δηλώσεις για ύφεση, που ακολούθησαν τα προχτεσινά μέτρα για κλείσιμο των σχολείων λόγω πιθανής επιδημίας, έγιναν στο φόντο της ανυπαρξίας παλιότερων στοιχείων ώστε να γίνει η σύγκριση και να αποφανθεί κάποιος ότι είναι επιδημία ή όχι.

Επιπλέον, οι ανακοινώσεις για ύφεση -- και τα συναφή της επιδημίας -- γίνονταν τη στιγμή που δεν υπήρχε η -- όπως λένε οι επιστήμονες -- ταυτοποίηση του ιού. Είναι μάλιστα αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Εκτορα Νασιώκα στον «902 Αριστερά στα FM», ο οποίος, απαντώντας στο ερώτημα για το χρονικό ορίζοντα των απαντήσεων, είπε: «Αυτός ο χρονικός ορίζοντας μπορεί να είναι αύριο, μπορεί να είναι και μεθαύριο, αλλά το παρακολουθούμε όλες τις ώρες το 24ωρο. Μπορεί να προδικάζουμε αλλά πρέπει να αποδειχτεί και στην πράξη. Να κάνουμε πρόβλεψη στον αέρα δεν είναι σωστό, είναι πάντως μια καλή πρόβλεψη και νομίζω πως θα επιβεβαιωθεί».

Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενα χρόνια, ώστε να γίνει η σύγκριση, ο Εκτ. Νασιώκας είπε: «Ενα αρχείο που να έχει απολύτως πιστοποιημένα στοιχεία δεν υπάρχει και έτσι δεν μπορούμε να βγάλουμε και απολύτως τις συγκρίσεις, βεβαίως ότι αυτή η περίοδος έχει περισσότερα κρούσματα, αλλά συγκριτικά στοιχεία απολύτως δεν έχουμε και δεν μπορούμε να δώσουμε».

Και δε φτάνουν μόνον αυτά. Το υπουργείο Υγείας, παρά τις εργώδεις προσπάθειές του να αποδείξει ότι υπάρχει εγρήγορση και ότι τα μέτρα που πήρε είναι επαρκή, δεν ανακοίνωσε τίποτε για τις κατηγορίες εκείνες, όπως οι Τσιγγάνοι και οι μετανάστες, που είναι ευεπίφορες στις ιώσεις. Το κενό αυτό το κάλυψε με μια εγκύκλιο προς τις Υπηρεσίες Υγιεινής των νομαρχιών, που τις καλούσε να ενημερώσουν αυτούς τους πληθυσμούς.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένας συντονισμός ενός κράτους που λειτουργεί --όπως υποστήριξε προχτές ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος -- αποκαλύπτεται απ' το γεγονός ότι η Νομαρχία Αθηνών ενημερώθηκε για τα μέτρα απ' την τηλεόραση, ενώ μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε ενημερωθεί για την περίφημη εγκύκλιο η νομάρχης Ελ. Μπεσμπέα.

Τα νέα κρούσματα

Χτες το απόγευμα το ΚΕΕΛ ανακοίνωσε εφτά νέα κρούσματα με εκδηλώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας και ενός ακόμα από τη Θεσσαλονίκη που διερευνάται. Ετσι αθροιστικά ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 40.

«Εάν ο ρυθμός δηλώσεων νέων κρουσμάτων παραμείνει, τις επόμενες μέρες, στα ίδια επίπεδα, θα μπορούμε να μιλάμε για ύφεση», ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ, Γ. Σαρόγλου. Οπως παραδέχτηκε ο ίδιος όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων προκειμένου να γνωρίζουν οι επιστήμονες ποια είναι η παθογόνος αιτία.

Σύμφωνα με τον Γ. Σαρόγλου, χτες δηλώθηκαν 8 ακόμα περιστατικά ασθενών με εκδηλώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, που αφορούν ενήλικες. Βιολογικά δείγματα εστάλησαν στα εργαστήρια για να διερευνηθεί η αιτιολογία τους. Από τους ασθενείς αυτούς, 6 νοσηλεύονται, ο ένας εκδήλωσε τα συμπτώματα το Μάρτη και έχει βγει από το νοσοκομείο, ενώ είναι υπό διερεύνηση για το αν εντάσσεται στα ύποπτα κρούσματα μια ακόμα περίπτωση ασθενούς στη Θεσσαλονίκη.

Από τα καταγραμμένα χτεσινά περιστατικά τα τρία εκδηλώθηκαν στην Αττική, το ένα και το υπό διερεύνηση περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Στερεά Ελλάδα, ένα στην Πελοπόννησο και ένα στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά στα 29 από τα 32 συνολικά περιστατικά - ανάμεσά τους και τρία θανατηφόρα - που είχαν δηλωθεί προχτές από τον υπουργό Υγείας, ο Γ. Σαρόγλου ανέφερε ότι ήδη 7 ασθενείς έχουν εξέλθει από τα νοσοκομεία, 14 παρουσιάζουν κλινική βελτίωση και θα εξέλθουν από τα νοσοκομεία τις επόμενες μέρες. Παραμένουν 8 ασθενείς σε σταθερή κατάσταση, υπό παρακολούθηση. Ανέφερε ακόμα ότι η εντατική επιδημιολογική παρακολούθηση περιστατικών σε όλη τη χώρα συνεχίζεται, ενώ δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στο πότε θα βγουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να γίνει η ακριβής ταυτοποίηση του ύποπτου ιού.

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛ, πάντως, δήλωσαν πως πάρθηκαν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να μπορέσει να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων και πως έγινε στην Ελλάδα ό,τι ακριβώς γίνεται και στο εξωτερικό σε ανάλογες περιπτώσεις. Οταν ωστόσο ο Γ. Σαρόγλου ρωτήθηκε αν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων σε... επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως ο επισιτισμός, αλλά και για πληθυσμούς που ζουν σε καταυλισμούς ή μετανάστες, ήταν σαφής: «Νομίζω ότι το μόνο που έλεγε το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) δελτίο Τύπου και ο υπουργός Υγείας ήταν καθαρά όσον αφορά τη νεαρά ηλικία για τα σχολεία, σχολές κλπ. Ολες οι άλλες δραστηριότητες είναι ελεύθερες κανονικά».

Στη σύσκεψη πάντως που έγινε το πρωί στο ΚΕΕΛ με τους καθηγητές καρδιολογίας συμφωνήθηκε η μεθοδολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των περιπτώσεων οι οποίες δηλώνονται για μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα στο ΚΕΕΛ, δηλαδή να απορριφθεί ή να επιβεβαιωθεί η σύνδεσή τους με τη συγκεκριμένη λοίμωξη. Στα πλαίσια αυτά εκδόθηκε «φύλλο ειδικής δήλωσης περίπτωσης», που θα κατανεμηθεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Δεκαήμερη αναστολή ασκήσεων

Προληπτικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει προκύψει με τα κρούσματα ιογενούς μυοκαρδίτιδας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημίας στο Στρατό.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου δήλωσε χθες ότι εκδίδεται σχετική εγκύκλιος διαταγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, μετά από συνεργασία με την Υγειονομική Υπηρεσία του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Σύμφωνα με αυτή, θα τηρηθούν αυστηρότερα οι όροι υγιεινής, ενώ θα ληφθούν και άλλα μέτρα προφύλαξης όσων υπηρετούν, από τον κίνδυνο της επιδημίας. Στόχος είπε ο υπουργός Αμυνας είναι να μην υπάρξει διάδοση του ιού μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις και διαβεβαίωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

Ο υφυπουργός Λ. Αποστολίδης διευκρίνισε ότι τα προληπτικά μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων «όπου η εξάπλωση, ενδεχομένως, ενός τέτοιου παθογόνου παράγοντα μπορεί να έχει μία ιδιαίτερη σημασία». Ετσι σε όλους τους Κλάδους των ΕΔ, στο Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία εκδόθηκαν σχετικές οδηγίες, ώστε να βρίσκονται τα ιατρεία και τα νοσοκομεία σε ετοιμότητα, να ανασταλούν για δέκα μέρες οι επίπονες ασκήσεις και να τηρούνται όλοι οι κανόνες ατομικής και γενικότερης υγιεινής με περισσότερη σχολαστικότητα.

Αναβλήθηκαν εκδρομές από την Κύπρο

Αναβάλλονται προσωρινά οι εκδρομές Κυπρίων μαθητών στην Ελλάδα που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα «λόγω της επιδημίας του επικίνδυνου εντεροϊού», ανέφερε χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Υγείας της Κύπρου Φρ. Σαββίδη, ύστερα από σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων και σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας της Ελλάδας Αλ. Παπαδόπουλο. Σε ό,τι αφορά τις εκδρομές που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες, θα γίνει νέα σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, αφού μελετηθούν τα νέα δεδομένα.

Στις εκδρομές που ήταν προγραμματισμένες για χτες και σήμερα θα μετείχαν περίπου 600 παιδιά.

Κλείνουν σχολές δραματικής τέχνης, χορού και ωδεία

Από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε χτες ότι τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για το κλείσιμο των σχολείων όλης της χώρας μέχρι τις 26.4.2002 ισχύουν για προληπτικούς λόγους και για τα Ωδεία, τις Σχολές Δραματικής Τέχνης και τις Σχολές Χορού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ