ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Διπλωματικός αναβρασμός χωρίς προοπτικές

Εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη επιδρομή που θα στοιχίσει τη ζωή στον Γ. Αραφάτ

«Ανθρωπιστικό» το περιεχόμενο της συνάντησης Αραφάτ - Σολάνα

Επιθέσεις και επιδρομές σε όλα τα αυτόνομα εδάφη

Μέσα από τα ερείπια πηγαίνουν στο σχολείο...

Associated Press

Μέσα από τα ερείπια πηγαίνουν στο σχολείο...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Δίωρη, σχεδόν, συνάντηση είχαν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Μορατίνος, που έφθασαν στην περιοχή, χθες το μεσημέρι. Ο Αραφάτ φέρεται να επανέλαβε την αναγκαιότητα άμεσης ισραηλινής αποχώρησης ενώ η εκπρόσωπος του Σολάνα δήλωσε ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική κατάσταση». Το απόγευμα, οι Σολάνα και Μορατίνος επρόκειτο να συναντηθούν με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών του Ισραήλ, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ και Σιμόν Πέρες, αντίστοιχα, ενώ υπό διαπραγμάτευση βρισκόταν επικείμενη συνάντησή τους και με τον Αριέλ Σαρόν.

Αν και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα όλων των επαφών ήταν μηδαμινές, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι είναι πολύ σημαντική, από συμβολικής και ουσιαστικής άποψης, η πρόθεση όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων να συνομιλήσουν με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ολες αυτές οι διπλωματικές κινήσεις συμπέφτουν με την εντεινόμενη αίσθηση ότι η ζωή του Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

Φόβοι για τη ζωή του Αραφάτ

Μετά από την ανατίναξη τοίχου δίπλα στα δωμάτια που βρίσκεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης, στην οποία προχώρησε ο ισραηλινός στρατός την Τρίτη το βράδυ, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών Ταουφίκ Τιράουι, εκτιμούσε ότι πρόκειται για αρχή ενός σχεδίου εισβολής στα δωμάτια που βρίσκονται ο Αραφάτ, στενοί συνεργάτες του και ξένοι φιλειρηνιστές. Ο Τιράουι, όπως και ο υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο και ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, επέμειναν ότι υπάρχει σχέδιο του ισραηλινού στρατού για εισβολή.

Μαζική διαδήλωση έξω από τη Ραμάλα

Associated Press

Μαζική διαδήλωση έξω από τη Ραμάλα
Ως στόχος μιας τέτοιας εισβολής θα παρουσιαστεί η σύλληψη των 4 υπόπτων για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, μελών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι βρίσκονται δίπλα στον Αραφάτ, ο οποίος, με τη σειρά του, αρνείται να τους παραδώσει και επιμένει ότι θα πρέπει να κριθούν από την παλαιστινιακή δικαιοσύνη. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις θα εισβάλλουν αιφνιδιαστικά στα δωμάτια του Αραφάτ και θα τον σκοτώσουν επικαλούμενοι στη συνέχεια κάποιο λάθος και την επικρατούσα σύγχυση.

Η ανησυχία αυτή έφθασε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα, και κατέληξε σε απόφαση που προειδοποιεί το Ισραήλ να μην «βλάψει με οιονδήποτε τρόπο τον Παλαιστίνιο ηγέτη». Στην ίδια απόφαση επαναλαμβάνεται το αίτημα του Οργανισμού για άμεση και οριστική ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής ασφαλείας της Λ. της Γάζας, Μοχάμεντ Ντάχλαν, εκτιμούσε ότι, μετά από πλήρη ισραηλινή αποχώρηση, χρειάζονται, τουλάχιστον, 3 μήνες για να ανοικοδομηθεί η υποδομή ασφαλείας.

Εισβολές και επιθέσεις σε Δ. Οχθη και Γάζα

Τρεις 14χρονοι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, το βράδυ της Τρίτης, έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ επειδή «προσπαθούσαν να παρεισφρήσουν», υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός. Ακολούθησε επίθεση με όλμους και βαρέα όπλα στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας, στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια και Μπέντουιν. Ταυτόχρονα, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν, για λίγο, στη νότια Λωρίδα της Γάζας ενώ 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από έκρηξη, αγνώστου αιτίας, σε σπίτι στο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε. Παλαιστίνιοι υποστήριζαν ότι ήταν μέλη των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα».

Η σταδιακή όξυνση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας εντείνει την ανησυχία για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση και σε αυτό το κομμάτι των αυτόνομων. Το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί από τον Σαρόν που δήλωνε ότι «ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να ανακοινώνει εκ των προτέρων το πρόγραμμα επιχειρήσεών του κατά τρομοκρατών».

Στη Βηθλεέμ παρέμενε το αδιέξοδο στο Ναό της Γέννησης, όπου συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα, χθες, οι συνομιλίες, με τους Ισραηλινούς να μιλούν για «τουλάχιστον 30 έγκλειστους καταζητούμενους» και τους Παλαιστινίους να ζητούν μεταφορά τους στη Γάζα. Αργά την Τρίτη, ένας έγκλειστος τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινά πυρά όταν πλησίασε ένα παράθυρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ. Λίγο αργότερα, δύο άλλοι παραδόθηκαν δηλώνοντας ότι είναι βαριά άρρωστοι.

Δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας μέλος της «Φατάχ», σκοτώθηκαν, 4 τραυματίστηκαν και 15 συνελήφθησαν από επιδρομή στο χωριό Μπάνι Νάιμ, έξω από τη Χεβρώνα. Εγιναν, επίσης, επιδρομές σε 3 άλλα χωριά. Ενας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός στρατός επέδραμε στο σχολείο του χωριού Τζαμπά' α έξω από την Τζενίν ενώ ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι ο στρατός μπλοκάρισε 75 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για την Καλκίλια.

Εξοργισμένος Μουμπάρακ

Πρωτοφανώς σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ χρησιμοποίησε, χθες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στο μήνυμά του για την 20ή επέτειο της ισραηλινής αποχώρησης από το Σινά. Ο Μουμπάρακ κατηγόρησε τον Σαρόν ότι «ξεπέρασε κάθε όριο με τη βάρβαρη κρατική τρομοκρατία του που προσπαθεί να συνθλίψει τη νόμιμη παλαιστινιακή αντίσταση» και ότι «αποπειράται να καλύψει τις αποδείξεις των εγκλημάτων του». Χωρίς συγκεκριμένες αναφορές, ο Μουμπάρακ κατηγόρησε, επίσης, τις «μεγάλες δυνάμεις» ότι «δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και απέτυχαν να σταματήσουν μια βαρβαρότητα».

Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλούσε απόσπασμα συνέντευξης του Αιγύπτιου πρωθυπουργού σε εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου, σε κάποια αποστροφή, εκτιμά ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να κάνει πόλεμο με το Ισραήλ αν οι υπόλοιπες αραβικές χώρες τής εξασφάλιζαν τα χρήματα που απαιτεί κάτι τέτοιο.

Αμέριστη συμπαράσταση στο λαό της Παλαιστίνης

Διήμερη επίσκεψη του Στρ. Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στα παλαιστινιακά εδάφη

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ και όλων των αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών δυνάμεων μετέφερε στους εκπροσώπους του παλαιστινιακού λαού και των ισραηλινών φιλειρηνικών δυνάμεων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, συμμετέχοντας σε άτυπη 19μελή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά την επίσκεψη οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τον πρέσβη της Ισπανίας στο Ισραήλ (που ασκεί την προεδρία της ΕΕ) και πρέσβεις άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, με εκπροσώπους των φιλειρηνικών δυνάμεων του Ισραήλ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη και τους προξένους της Ισπανίας και της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ, τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Αμπού Αλά. Τέλος, επισκέφθηκαν την τραγική πόλη Τζενίν, όπου η βαρβαρότητα αφήνει άναυδο και τον πιο ευνοϊκά διακείμενο προς το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους διπλωμάτες ο Στρατής Κόρακας κατήγγειλε την απύθμενη υποκρισία της ΕΕ μπροστά στο έγκλημα, στη γενοκτονία, που διαπράττει το Ισραήλ, ένα κράτος πάνοπλο, η 5η στρατιωτική δύναμη του κόσμου, εναντίον ενός λαού άοπλου, που διαθέτει μόνο την ψυχή και το σώμα του, σώμα που ορισμένοι μέσα στην αγανάκτηση και απόγνωσή τους το μετατρέπουν σε βόμβα. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ συνεχίζει μέχρι σήμερα να διατηρεί σε ισχύ τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, να το χρηματοδοτεί και να το εξοπλίζει. Εξάλλου, σημείωσε, ότι όπως βγήκε από τις ίδιες τις μαρτυρίες των διπλωματών, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ασκεί και δε θέλει να ασκήσει την ουσιαστική πίεσή της στο Ισραήλ, δεν αξιοποιεί τις δυνατότητές της για να σταματήσει το έγκλημα.

Κατά τη συνάντησή του με τους ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (ΠΝΣ) εκτίμησε την επίσκεψη των ευρωβουλευτών ως ένδειξη αλληλεγγύης σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Τόνισε ότι άμεσα θεμελιακοί στόχοι είναι το πάγωμα και ξήλωμα των εποικισμών και ο καθορισμός και αναγνώριση συγκεκριμένων και ενιαίων συνόρων της Παλαιστίνης (αυτών το 1967), σε αντίθεση με το Ισραήλ που προωθεί τους εποικισμούς και θέλει να κλείσει τους Παλαιστίνιους σε καντόνια-κλουβιά. Κεντρικό αίτημα των Παλαιστίνιων είναι ο τερματισμός της κατοχής.

Ο πρόεδρος του ΠΝΣ κατήγγειλε τη σύλληψη του ηγέτη της «Φατάχ», Μ. Μπαργκουτί, βουλευτή, ως παράνομη, και ζήτησε την κινητοποίηση της κοινής γνώμης για την απελευθέρωσή του. Τέλος, εξέφρασε την εύστοχη ανησυχία του για την τύχη του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, προειδοποιώντας ότι αν τολμήσουν να ακουμπήσουν τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.

Ο Στρατής Κόρακας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΝΣ για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης του ελληνικού λαού και μετέφερε σε αυτόν και διά μέσου του στον Πρόεδρο Αραφάτ και ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό τους χαιρετισμούς και την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ και όλων των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ελλάδας καθώς και τις ευχαριστίες τους για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού που είναι αγώνας για όλη την ανθρωπότητα.

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου επισκέφθηκαν την πόλη Τζενίν. Βρέθηκαν μπροστά σε μια απερίγραπτη τραγωδία, μια καταστροφή και ένα μακελειό που μόνο εφάμιλλοι με τους ναζί θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν. Εκατοντάδες αγνοούμενοι, πάνω από 50 πτώματα ανασύρθηκαν μέχρι στιγμής, ενώ πολλοί είναι ακόμη θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Μια αποπνικτική δυσοσμία πτωμάτων σε αποσύνθεση καλύπτει ολόκληρη την πορεία μέσα στον γκρεμισμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Φεύγοντας από τη μαρτυρική αυτή πόλη, θύμα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος πολέμου, κυριαρχεί το αίσθημα ότι επιβάλλεται πολύ περισσότερα να κάνουμε.

Ο Στρατής Κόρακας και πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές αποχαιρετώντας, υπόσχονται στους εκπροσώπους της και στους κατοίκους της να μεταφέρουν παντού τα όσα φριχτά είδαν και άκουσαν αλλά και τα όσα υπέροχα θαύμασαν και κυρίως στον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των ισραηλινών φιλειρηνικών δυνάμεων. Πρότασή του είναι τέτοιες επισκέψεις να πληθύνουν. Αποτελούν, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι του παλαιστινιακού λαού και των ισραηλινών φιλειρηνικών δυνάμεων, τεράστια προσφορά, να κάνουμε κάθε μέρα κάτι για το δίκαιο του παλαιστινιακού λαού.

Εκδηλώσεις για την Παλαιστίνη

Οι Επιτροπές Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης, Γκύζη, Κολωνακίου, Αμπελοκήπων, καθώς και η ΠΕΑΕΑ των περιοχών αυτών, η ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς καλούν τους πολίτες και ειδικά τη νεολαία σήμερα Πέμπτη στις 19.00 στο πάρκο Παναθήναια (Λεωφ. Αλεξάνδρας) σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών του Ισραήλ με την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, που αγωνίζεται για πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού, σήμερα Πέμπτη στις 19.00, με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου το Σάββατο, 27 Απρίλη, και οι μαθητές του 1ου και του 2ου Γυμνασίου Ταύρου θα κάνουν εξόρμηση για την οικονομική ενίσχυση των Παλαιστινίων.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και καταδίκης της γενοκτονίας που συντελείται σε βάρος του από τη δολοφονική ισραηλινή μηχανή, διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Ανθούπολης, το Σάββατο, 27/4, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ανθούπολης (τέρμα λεωφορείων). Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη και οι ζωγραφιές τους θα σταλούν και θα εκτεθούν στα δημοτικά σχολεία της Παλαιστίνης. Θα γίνουν ομιλίες από εκπροσώπους των φορέων, ενώ θα μιλήσει και ο Ι. Σάμπρι, εκ μέρους της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συναυλία.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από: Φιλοπρόοδο Σύλλογο Ανθούπολης, Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Σύλλογο Γυναικών Περιστερίου, Σύλλογο Δασκάλων - Νηπιαγωγών Περιστερίου, Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου, Φωτογραφική Ομάδα 10ου Λυκείου, 15μελή μαθητικά συμβούλια 9ου και 10ου Λυκείου και οι Σύλλογοι Γονέων των 10ου, 24ου, 29ου Δημοτικών Σχολείων.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Φιλαδέλφειας διοργανώνει την Κυριακή 28 Απρίλη στην πλατεία Κέρκυρας - εργατικές πολυκατοικίες - στις 18.30 εκδήλωση αλληλεγγύης, με ομιλητές τον Δ. Καλτσώνη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και εκπρόσωπο της παλαιστινιακής παροικίας στη χώρα μας. Θα ακολουθήσει συναυλία.

Νέα κόντρα Ισραήλ - ΟΗΕ για την έρευνα στην Τζενίν
  • Αναβολή και νέα σύνθεση της επιτροπής ζητά το Ισραήλ
  • Συμπλήρωση και έναρξη εργασίας στα τέλη της βδομάδας συζητά ο Ανάν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Νέα εμπλοκή προέκυψε ανάμεσα στον ΟΗΕ και την ισραηλινή ηγεσία μετά τη δυσφορία της δεύτερης, σχετικά με τη σύνθεση της επιτροπής διερεύνησης που αποστέλλει ο Οργανισμός στην περιοχή. Ο ισραηλινός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη ζήτησε αναβολή της αποστολής και επαναδιαπραγμάτευση της σύνθεσης.

Οπως τόνιζε ο Γιεχούντα Λάκρι, «θα πρέπει στην επιτροπή να συμμετέχουν κυρίως στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και ειδικοί στην αντιτρομοκρατία, προκειμένου να εξεταστεί και το δίκτυο τρομοκρατών που κλήθηκε ο ισραηλινός στρατός στη νόμιμη επιχείρησή του να αντιμετωπίσει». Σαφέστερος ήταν ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, που δήλωνε ότι το Ισραήλ «φυσικά και δε θα επιτρέψει να εγκλωβιστεί σε μια παγίδα εναντίον του, και θέλει να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που θα διεξάγουν την έρευνα δε θα διάκεινται αρνητικά απέναντί του». Την ισραηλινή επιχειρηματολογία συμπλήρωσε ο υπουργός Αμυνας ζητώντας να υπάρξει διερεύνηση και των «τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας». Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, σχολίαζε ειρωνικά: «Νομίζαμε ότι το Ισραήλ δεν έχει τίποτε να κρύψει, ή μήπως τελικά έχει να κρύψει πολλά στην Τζενίν;». Εντονες ήταν οι αντιδράσεις του Λιβάνου και της Συρίας για το αίτημα του Ισραήλ, με τον πρώτο όπως και τη ρωσική Κάτω Βουλή, να ζητούν από τον ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ για τη στάση του.

Ο Κόφι Ανάν, από την πλευρά του, αποδέχτηκε να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις για τη «συμπλήρωση», όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, της επιτροπής. Κατέστησε, όμως, σαφές ότι τα μέλη που ορίστηκαν, ήδη, δε θα αντικατασταθούν και αρκετά από αυτά βρίσκονται, ήδη, στη Γενεύη και θα φθάσουν στην περιοχή μέχρι το Σάββατο. Η ισραηλινή ηγεσία δε φέρεται διόλου ικανοποιημένη από την «παράταση», αν και επισήμως απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα συνεργαστεί ή όχι με την επιτροπή, με δεδομένες τις εντεινόμενες φήμες ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να της απαγορεύσει την είσοδο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «δεν έχει δει ακόμη στοιχεία που να δικαιολογούν τις χρήσεις όρων όπως σφαγές στην Τζενίν» και δικαιολόγησε την «ανησυχία περί αντικειμενικότητας» της ισραηλινής ηγεσίας, αν και τάχθηκε υπέρ της αποστολής της επιτροπής.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του τριήμερου αλληλεγγύης (23-25 Απρίλη), που διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Πειραιά στην πλατεία Κοραή.

Πέρα από την έκθεση ζωγραφικής από παιδιά της Παλαιστίνης στην πλατεία Κοραή από τις 10.00 έως τις 21.00, οι σημερινές εκδηλώσεις, που αρχίζουν στις 19.30, περιλαμβάνουν:

  • Παιδικό χορευτικό παλαιστινιακό συγκρότημα.
  • Ομιλίες από τον πρόξενο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα Ισμάτ Σάμπρι, τον γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάση Παφίλη και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης Θεοχάρη Παπαμάργαρη.
  • Συναυλία με τους καλλιτέχνες Χριστόφορο Κροκίδη, Καλλιόπη Βέτα και Γιάννη Ιωάννου.
Συλλαλητήριο στην Ελασσόνα

Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της Ελασσόνας και των γύρω χωριών πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, που παλεύει για δικιά του πατρίδα. Στο συλλαλητήριο, που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, μίλησε ο Γ. Μπαλασούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος τόνισε πως «το έγκλημα στην Παλαιστίνη θα σταματήσει μόνο κάτω από την ασίγαστη πάλη των λαών και θα πρέπει η ανθρώπινη αλυσίδα αντίστασης να απλώνει και να σφίγγει ολοένα και πιο πολύ». Διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο λαός της Ελασσόνας καταδικάζει τις πολεμικές επιχειρήσεις, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον παλαιστινιακό λαό και ζητά να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τα παλαιστινιακά εδάφη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

Ισραηλινό «όχι» σε ΕΜΑΚ - ΕΚΑΒ

Δεν αναχώρησε, τελικά, για το Ισραήλ η προγραμματισμένη ανθρωπιστική αποστολή των ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ, αφού η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέμενε, μάταια, μέχρι χτες το απόγευμα τη σχετική θετική απάντηση της ισραηλινής ηγεσίας. Στην αποστολή επρόκειτο να συμμετάσχουν 6 μέλη της ΕΜΑΚ και κλιμάκιο της ΕΚΑΒ, όπως και ένα ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για την ανάσυρση νεκρών σε Τζενίν και Νάμπλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ