Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αμέριστη συμπαράσταση στο λαό της Παλαιστίνης

Διήμερη επίσκεψη του Στρ. Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στα παλαιστινιακά εδάφη

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ και όλων των αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών δυνάμεων μετέφερε στους εκπροσώπους του παλαιστινιακού λαού και των ισραηλινών φιλειρηνικών δυνάμεων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, συμμετέχοντας σε άτυπη 19μελή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά την επίσκεψη οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τον πρέσβη της Ισπανίας στο Ισραήλ (που ασκεί την προεδρία της ΕΕ) και πρέσβεις άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, με εκπροσώπους των φιλειρηνικών δυνάμεων του Ισραήλ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη και τους προξένους της Ισπανίας και της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ, τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Αμπού Αλά. Τέλος, επισκέφθηκαν την τραγική πόλη Τζενίν, όπου η βαρβαρότητα αφήνει άναυδο και τον πιο ευνοϊκά διακείμενο προς το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους διπλωμάτες ο Στρατής Κόρακας κατήγγειλε την απύθμενη υποκρισία της ΕΕ μπροστά στο έγκλημα, στη γενοκτονία, που διαπράττει το Ισραήλ, ένα κράτος πάνοπλο, η 5η στρατιωτική δύναμη του κόσμου, εναντίον ενός λαού άοπλου, που διαθέτει μόνο την ψυχή και το σώμα του, σώμα που ορισμένοι μέσα στην αγανάκτηση και απόγνωσή τους το μετατρέπουν σε βόμβα. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ συνεχίζει μέχρι σήμερα να διατηρεί σε ισχύ τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, να το χρηματοδοτεί και να το εξοπλίζει. Εξάλλου, σημείωσε, ότι όπως βγήκε από τις ίδιες τις μαρτυρίες των διπλωματών, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ασκεί και δε θέλει να ασκήσει την ουσιαστική πίεσή της στο Ισραήλ, δεν αξιοποιεί τις δυνατότητές της για να σταματήσει το έγκλημα.

Κατά τη συνάντησή του με τους ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (ΠΝΣ) εκτίμησε την επίσκεψη των ευρωβουλευτών ως ένδειξη αλληλεγγύης σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Τόνισε ότι άμεσα θεμελιακοί στόχοι είναι το πάγωμα και ξήλωμα των εποικισμών και ο καθορισμός και αναγνώριση συγκεκριμένων και ενιαίων συνόρων της Παλαιστίνης (αυτών το 1967), σε αντίθεση με το Ισραήλ που προωθεί τους εποικισμούς και θέλει να κλείσει τους Παλαιστίνιους σε καντόνια-κλουβιά. Κεντρικό αίτημα των Παλαιστίνιων είναι ο τερματισμός της κατοχής.

Ο πρόεδρος του ΠΝΣ κατήγγειλε τη σύλληψη του ηγέτη της «Φατάχ», Μ. Μπαργκουτί, βουλευτή, ως παράνομη, και ζήτησε την κινητοποίηση της κοινής γνώμης για την απελευθέρωσή του. Τέλος, εξέφρασε την εύστοχη ανησυχία του για την τύχη του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, προειδοποιώντας ότι αν τολμήσουν να ακουμπήσουν τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.

Ο Στρατής Κόρακας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΝΣ για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης του ελληνικού λαού και μετέφερε σε αυτόν και διά μέσου του στον Πρόεδρο Αραφάτ και ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό τους χαιρετισμούς και την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ και όλων των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ελλάδας καθώς και τις ευχαριστίες τους για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού που είναι αγώνας για όλη την ανθρωπότητα.

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου επισκέφθηκαν την πόλη Τζενίν. Βρέθηκαν μπροστά σε μια απερίγραπτη τραγωδία, μια καταστροφή και ένα μακελειό που μόνο εφάμιλλοι με τους ναζί θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν. Εκατοντάδες αγνοούμενοι, πάνω από 50 πτώματα ανασύρθηκαν μέχρι στιγμής, ενώ πολλοί είναι ακόμη θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Μια αποπνικτική δυσοσμία πτωμάτων σε αποσύνθεση καλύπτει ολόκληρη την πορεία μέσα στον γκρεμισμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Φεύγοντας από τη μαρτυρική αυτή πόλη, θύμα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος πολέμου, κυριαρχεί το αίσθημα ότι επιβάλλεται πολύ περισσότερα να κάνουμε.

Ο Στρατής Κόρακας και πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές αποχαιρετώντας, υπόσχονται στους εκπροσώπους της και στους κατοίκους της να μεταφέρουν παντού τα όσα φριχτά είδαν και άκουσαν αλλά και τα όσα υπέροχα θαύμασαν και κυρίως στον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των ισραηλινών φιλειρηνικών δυνάμεων. Πρότασή του είναι τέτοιες επισκέψεις να πληθύνουν. Αποτελούν, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι του παλαιστινιακού λαού και των ισραηλινών φιλειρηνικών δυνάμεων, τεράστια προσφορά, να κάνουμε κάθε μέρα κάτι για το δίκαιο του παλαιστινιακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ