Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Γράμμα στη Μicrosoft

«Προς

κ. Μπιλ Γκέιτς

Πρόεδρο της εταιρείας Microsoft

Αγαπητέ κύριε,

Πριν από δύο ημέρες, οι Ισραηλινοί αντίκρισαν στις μεγάλες λεωφόρους της περιοχής του Τελ Αβίβ τεράστιες γιγαντοαφίσες με το λογότυπο της Microsoft, κάτω από τη φράση "Από τα βάθη της καρδιάς μας, ευχαριστούμε τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις" και φόντο την ισραηλινή σημαία.

Η Microsoft είναι μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας και φήμης, της οποίας οι δραστηριότητες ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και η οποία υποτίθεται ότι είναι δεσμευμένη στην προώθηση της παγκόσμιας κοινότητας, της ενίσχυσης του εμπορίου και των ισχυρότερων οικονομικών σχέσεων, όπως και της πολιτιστικής ανταλλαγής. Είναι μια εταιρεία που περηφανεύεται ότι προωθεί εκτενείς κοινοτικές δραστηριότητες διαφόρων ειδών και διακηρύττει στην ηλεκτρονική της σελίδα: "Το εννοούμε όταν λέμε ότι θα κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος". Είναι μια εταιρεία που διατηρεί γραφεία και διεξάγει καμπάνιες πώλησης στο Ισραήλ, αλλά και στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο, στο Ντουμπάι, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία και σε άλλες αραβικές και ισλαμικές χώρες.

Με δεδομένα όλα αυτά, θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από την Microsoft αντί να διασπείρει ωμή εθνικιστική και μιλιταριστική προπαγάνδα στα μεγάλα δημόσια κέντρα του Ισραήλ και ουσιαστικά να υποστηρίζει δημοσίως τον καταστροφικό πόλεμο, που προσφάτως εξαπέλυσε η κυβέρνηση Σαρόν. Εναν πόλεμο που βρέθηκε στο στόχαστρο σκληρής κριτικής από τη διεθνή κοινότητα και έχει διχάσει τους πολίτες του Ισραήλ. Ζητάμε να ανακαλέσετε και να τελειώσετε αυτήν την απαράδεκτη καμπάνια και τα υπολογιζόμενα σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια που επενδύσατε σε αυτές τις γιγαντοαφίσες να τα χρησιμοποιήσετε καλύτερα σε δραστηριότητες που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους».

Τα λόγια μάλλον περιττεύουν. Αυτό είναι το κείμενο της επιστολής της ισραηλινής φιλειρηνικής οργάνωσης Gush Shalom, που υπογράφεται από τον εκπρόσωπό της Ανταμ Κέλερ και απεστάλη στον γνωστό κ. Μπιλ Γκέιτς. Η Gush Shalom, εκτός από την έκκληση που απευθύνει σε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις παγκοσμίως να στηλιτεύσουν την απαράδεκτη καμπάνια της Microsoft, καταγγέλλει, επίσης, την υποκρισία όλων αυτών που «εργάζονται για έναν καλύτερο κόσμο», αλλά δε διστάζουν να υποστηρίξουν τη γενοκτονία ενός λαού, εκφράζοντας τα ευχαριστήριά τους στις «ισραηλινές δυνάμεις κατοχής», όπως αποκαλεί τον ισραηλινό στρατό.

Ισως η επιχείρηση «Προστατευτικό Τείχος» του ισραηλινού στρατού να αποτέλεσε μια επιτυχή δοκιμή και για τον εξοπλισμό που του έχει παράσχει η Microsoft και δικαίως, λοιπόν, τον ευχαριστεί για το δωρεάν πείραμα με ανθρώπους ως πειραματόζωα.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ