Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Χωρίς διαθέσεις να ασχοληθούν με τις αιτίες...

Η πρόκρισή του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μοιάζει να είναι, για όλους τους ενδιαφερομένους, το μοναδικό συμπέρασμα των αποτελεσμάτων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Επεισοδιακή ήταν, τελικά, η επίσκεψη του ηγέτη του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν τοποθετήθηκε εν μέσω γιουχαϊσμάτων και διαμαρτυριών από συναδέλφους του ευρωβουλευτές για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το χάος που επικράτησε ανάγκασε το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου να ζητήσει «επαναφορά της τάξης» και να καλέσει τα μέλη του να «διαμαρτυρηθούν σιωπηλά αν επιθυμούν».

Ταυτόχρονα, έξω από το Ευρωκοινοβούλιο διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του φασισμού και του Λεπέν και κατάφεραν να εισέλθουν στο λόμπι του κτιρίου. Επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας» και κατηγορώντας την ασφάλεια του Κοινοβουλίου ότι επέτρεψαν «σε προβοκάτορες» να αναμειχθούν με δημοσιογράφους, ο ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» ανέβαλε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που, τελικά, θα γίνει σήμερα στο Παρίσι. Ο Λεπέν εκλέγεται στο Ευρωκοινοβούλιο από το 1985 και σήμερα είναι ένας από τους 5 Γάλλους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία συνεχίζεται ο αναβρασμός, με πολλές πολιτικές φυσιογνωμίες να καλούν «σε ενότητα πίσω από το Σιράκ για τη δημοκρατία». Η προσοχή παραμένει στραμμένη στην πρόκριση του Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών και ουδείς μοιάζει διατεθειμένος να ασχοληθεί με τις αιτίες που οδήγησαν στην, κατά κοινή, ομολογία συντριβή της Κεντροαριστεράς. Είναι, ίσως, χαρακτηριστικό ότι στις εκκλήσεις που έγιναν για στήριξη του Ζακ Σιράκ στο δεύτερο γύρο από το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και όλους τους ανεξάρτητους δεξιούς και κεντροδεξιούς υποψηφίους, δεν έγιναν καθόλου αναφορές, επισήμως τουλάχιστον, γιατί το παρασκήνιο μοιάζει μεγάλο, στο «γιατί» καταποντίστηκε, τελικά, το συγκυβερνών σχήμα.

Στο θέμα παρενέβη, χτες, και η Ντανιέλ Μιτεράν, σύζυγος του πρώην Προέδρου, η οποία επικέντρωσε την προσοχή της ακριβώς σε αυτό το σημείο. Επισήμανε ότι «το πρόβλημα είναι η αποχή και όχι το ποσοστό του Λεπέν» και εκτίμησε ότι οι «ψηφοφόροι τιμώρησαν την Κεντροαριστερά για έλλειψη θάρρους». Επιμένοντας στο «μέτωπο κατά της ακροδεξιάς», η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» καλούσε, χτες, τους Γάλλους να μετατρέψουν σε δημοψήφισμα για τις απόψεις Λεπέν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Σιράκ θα εκλεγεί για άλλη μια πενταετία με μεγάλη άνεση, κερδίζοντας, έτσι, νέα «ασυλία» απέναντι στη γαλλική δικαιοσύνη για τα διάφορα σκάνδαλα στα οποία είναι μπλεγμένος, ήδη, από τότε που ήταν δήμαρχος στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ