Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η κρίση σοβεί...

Οι διαδηλώσεις έχουν ξαναρχίσει...

Associated Press

Οι διαδηλώσεις έχουν ξαναρχίσει...
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Αλλη μία μέρα-σταθμός για την Αργεντινή, που μάλλον τους τελευταίους μήνες θα πρέπει να σημειώνει συνεχώς τις σημαντικές ημερομηνίες στο ημερολόγιο της χώρας. Στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και όλων των μεγάλων πόλεων, οι Αργεντίνοι, εξαγριωμένοι, φώναζαν: «Να φύγουν όλοι». Εντός του Κοινοβουλίου, η κρίση ξέσπαγε κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κατατεθέν νομοσχέδιο Μπόνεξ, με το οποίο οι κάτοχοι διάφορων κατηγοριών χρεογράφων θα τα αντικαταστήσουν υποχρεωτικώς με δεκαετή κρατικά ομόλογα.

Αποτέλεσμα ήταν η παραίτηση που υπέβαλε το απόγευμα της Τρίτης στον Πρόεδρο, Εδουάρδο Ντουάλδε, ο υπουργός Οικονομικών, Χόρχε Ρέμες Λένικοβ, και ακολούθησαν πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι προτάσεις του να κατάσχει τις καταθέσεις όλων των πολιτών και να τις μετατρέψει σε κρατικά ομόλογα με το ταυτόχρονο κλείσιμο των τραπεζών -- από την προηγούμενη βδομάδα μέχρι τουλάχιστον και την Παρασκευή -- προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μείνουν άδεια τα ταμεία, προκάλεσαν την οργή, για πολλοστή φορά, των Αργεντίνων, της συντριπτικής πλειονότητας αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν πια να φάνε...

Ενας ακόμη λόγος, σύμφωνα με τους αναλυτές, που οδήγησε τον Λένικοβ σε παραίτηση, είναι ότι παρά τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων, δεν πέτυχε το στόχο, που ήταν η επαναδανειοδότηση από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η πραγματική χαριστική βολή και σε αυτή την κυβέρνηση δόθηκε και πάλι από τους δρόμους της Αργεντινής. Δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι, απλοί πολίτες, φοιτητές και άνεργοι, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλάσα Δε Κογκρέσο. Στις εισόδους των σούπερ μάρκετ, σε όλη τη χώρα, άνεργοι ζητούσαν τρόφιμα. Επίσης, διαδήλωση των εργατών στο Σαν Χουάν καταστάλθηκε με περισσή βία. Αυτή η ξέφρενη αλληλουχία των γεγονότων οδήγησε στην παραίτηση τον υπουργό Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά στελέχη, αφού η στήριξη ακόμη και εντός του Κόμματος των Περονιστών, για το σχέδιο Μπόνεξ, ήταν ελάχιστη.

Ουδείς δε στηρίζει πια κανένα σχέδιο. Ακόμη και οι τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες, μπροστά σε αυτή την τεράστια λαϊκή πίεση που ασκείται εδώ και μήνες, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο από το να απορρίψουν τις εντολές του ΔΝΤ, που ζήτησε ως προϋπόθεση για την απόδοση δανείου τη μείωση του ελλείμματος, μείωση που θα σήμαινε σε μία τέτοια οικτρή κατάσταση την απόλυση ακόμη περίπου μισού εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων. Μία απαίτηση που υιοθέτησαν και οι υπουργοί Οικονομικών της G7, κατά τη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου που έγινε στην Ουάσιγκτον, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των περιφερειακών και κοινοβουλευτικών ηγετών με τους ηγέτες των Συνδικάτων συνεχίζεται, προκειμένου να ανασυσταθεί η κυβέρνηση και να προωθήσει ένα νέο πακέτο μέτρων για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται από λεπτό σε λεπτό. Οποια όμως και εάν είναι, η τύχη θα είναι κοινή με τις προηγούμενες, αφού οι Αργεντίνοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις για την «YPF - Repsol» (2012-04-21 00:00:00.0)
Ενταση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού (2011-05-20 00:00:00.0)
Νέες διαδηλώσεις κατά του ΔΝΤ (2004-09-02 00:00:00.0)
Για ψωμί και αξιοπρέπεια (2002-12-05 00:00:00.0)
«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε...» (2002-08-08 00:00:00.0)
Η «δημοκρατία» εξακολουθεί να σκοτώνει (2001-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ