Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε... »

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Το «τέλειο έγκλημα» που έχει συντελεστεί από τα «όργανα», δηλαδή την αμερικανική κυβέρνηση και τα διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη Λατινική Αμερική, έχει αναγνωριστεί από τους λαούς και οι ιθύνοντες, ημεδαποί και αλλοδαποί, δεν έχουν πια πού να κρυφτούν. Καταδιώκονται από τους διαδηλωτές παντού...

Ηταν η σειρά της Αργεντινής να «υποδεχτεί» τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Πολ Ο' Νιλ όπως του αρμόζει. Χιλιάδες Αργεντίνοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Μπουένος Αϊρες, με τη γιγάντια πορεία διαμαρτυρίας από το Κογκρέσο προς την Πλάσα δε Μάγιο και το Προεδρικό Μέγαρο. Το σύνθημα «Εξω Ο' Νιλ και το ΔΝΤ» κυριάρχησε παντού. Οι αμερικανικές σημαίες αλλά και οι φωτογραφίες του Αμερικανού υπουργού παραδόθηκαν στην πυρά, όπως συμβολικά παραδόθηκε και το «ΔΝΤ». Οι Αργεντίνοι γνωρίζουν πολύ καλά τις πταίει και δε φαίνονται διατεθειμένοι να το αποκρύψουν. Δεν έχουν πια και τίποτα, μα τίποτα να χάσουν.

Αντιθέτως η κυβέρνηση της χώρας, στο ρόλο του οσφυοκάμπτη, προσμένει το πράσινο φως για ένα ακόμη δάνειο, αλλά λανθάνει όπως υποστήριζαν οι διαδηλωτές «αφού αυτή τη φορά ο Αγιος Βασίλης δε φέρνει δώρα»... «Ηλθαμε να πούμε ότι δεν καταστραφήκαμε, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη μοίρα μας», είπε ο Βίκτορ ντε Τζενάρο, της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Αργεντινής, CTA.

Κατά τα λοιπά ο Ο' Νιλ με την επίσκεψη αυτή, ολοκληρώνει την περιοδεία του σε Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή, πραγματοποιώντας συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες για να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης των παρατεταμένων υφέσεων και της οικονομικής αναταραχής που πλήττει την περιφέρεια, και ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν σε νέα διεθνή οικονομική βοήθεια.

Ο πρόεδρος Εδουάρδο Ντουάλδε είχε μια «σύντομη και εγκάρδια» συνάντηση με τον Ο' Νιλ λίγο μετά την άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου από την Ουρουγουάη, η οποία έλαβε την υπόσχεση ενός ενδιάμεσου δανείου ύψους 3,8 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. Η οικονομία της Αργεντινής κατέρρευσε το Δεκέμβρη όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλε το δανειοδοτικό του πρόγραμμα, ύψους 22 δισ. δολαρίων, προβάλλοντας ως αίτιο το ότι η κυβέρνηση απέτυχε να ελέγξει τη χρόνια κακοδιαχείριση των δανείων. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις αυτό το χρόνο για την επανενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας, απέβησαν άκαρπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ