ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διεθνής συνάντηση για το Παλαιστινιακό

Ισραηλινό μπλοκ στη Ραμάλα

Associated Press

Ισραηλινό μπλοκ στη Ραμάλα
Δυο σημαντικές διεθνείς συναντήσεις για το παλαιστινιακό ζήτημα πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία της Κύπρου, την προηγούμενη βδομάδα και συγκεκριμένα από τις 16 έως 18 Απρίλη. Η πρώτη συνάντηση - στην οποία συμμετείχαν κυρίως εκπρόσωποι κυβερνήσεων και ειδικοί αναλυτές - είχε ως θέμα την υποστήριξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και η δεύτερη που ακολούθησε -συμμετείχαν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων - είχε ως θέμα την ανάπτυξη της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Στις συναντήσεις πήραν μέρος και έκαναν παρεμβάσεις ο Αντώνης Αντανασιώτης, εκπροσωπώντας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και την ΕΕΔΥΕ, καθώς επίσης και ο Χάρης Παπαμάργαρης, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συντονιστικής Επιτροπής των μη κυβερνητικών οργανώσεων για το παλαιστινιακό ζήτημα και της ΕΕΔΔΑ.

Ομόφωνη - παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις του ζητήματος - υπήρξε η καταδίκη της ισραηλινής επιθετικότητας και κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και η ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε επείγουσα έκκληση που υιοθέτησαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και αποτελείται από 11 σημεία τονίζεται ότι «η παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική και επικίνδυνη, ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσει στο δικό του ανεξάρτητο κράτος και ότι η παύση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών και αραβικών εδαφών, που είναι η υπεύθυνη για τη βία στην περιοχή, είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Να ληφθούν άμεσα μέτρα

Συγκεκριμένα στην έκκληση ζητείται «η άρση του αποκλεισμού της έδρας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Η άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη που καταλήφθηκαν από το 1967. Η εγκατάσταση ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η άδεια εισόδου στη Δυτική Οχθη (συμπεριλαμβανομένων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας) σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια, καθώς επίσης και η άδεια σε ανεξάρτητη ομάδα νομικών να επισκεφθούν όλους τους φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους.

Η συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα εκτιμήσει την καταστροφή της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, τις δολοφονίες άμαχου πληθυσμού και τα άλλα εγκλήματα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων. Ζητείται ακόμη στην έκκληση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παύσει αμέσως την άμεση ή έμμεση υποστήριξη που παρέχει στην πολιτική της κατοχής, της επιθετικότητας, του τρόμου και του πολέμου που ασκεί η ισραηλινή κυβέρνηση και να παύσει την πολιτική υπόσκαψης των αναφαίρετων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ζητείται επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης και να παράσχει συγκεκριμένη και αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό, από τον ΟΗΕ και ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει άμεσα μέτρα που θα υποχρεώσουν το Ισραήλ να αποδεχτεί τις αποφάσεις του.

Από τη διεθνή κοινότητα να απομονώσει το Ισραήλ πολιτικά, διπλωματικά, πολιτιστικά και οικονομικά, ως ένα μέσο άσκησης πίεσης για επίλυση της κρίσης, ενώ τέλος ζητείται να οδηγηθούν ο Σαρόν και τα στελέχη του επιτελείου του, που είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, σε διεθνές δικαστήριο».

Παγκόσμια κινητοποίηση

Στο σχέδιο δράσης, που όπως υπογραμμίσαμε έγινε δεκτό από τους αντιπροσώπους, καλούνται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να κινητοποιήσουν τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη των χωρών τους σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό και πιο συγκεκριμένα να εντείνουν τις δημόσιες εκδηλώσεις τους για υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού, με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στις ισραηλινές και αμερικανικές πρεσβείες.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Στο δρόμο για τη Χάγη...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με τακτική πτήση των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών αναμένεται να φτάσει σήμερα (μεσημέρι) στη Χάγη ο στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς - πρώην διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού και ένας απ' τους 23 Σέρβους πρώην αξιωματούχους που κατηγορούνται από το ΔΠΔ της Χάγης για «εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο»...

Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να φθάσουν στη Χάγη και άλλοι πέντε από τους πρώην αξιωματούχους (ανάμεσά τους ο πρώην αντιπρόεδρος σερβικής κυβέρνησης Νικόλα Σαΐνοβιτς) που έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να παραδοθούν εκουσίως στις γιουγκοσλαβικές αρχές προκειμένου να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενώπιον του δικαστηρίου...

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ φαίνεται να παραμένουν διστακτικές αναφορικά με το εάν τελικώς θα αναστείλουν οριστικά ή θα ξαναρχίσουν τη χορήγηση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων οικονομικής βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών (ψήφιση και έναρξη εφαρμογής του νόμου στενότερης συνεργασίας με τη Χάγη, εκούσιες παραδόσεις τουλάχιστον έξι εκ των 23 κατηγορουμένων Σέρβων στις αρχές κλπ.).

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, μολονότι εξέφρασε χτες την ικανοποίηση τής κυβέρνησής του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Βελιγράδι, απέφυγε συστηματικά να διευκρινίσει εάν όλα αυτά αρκούν προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να επανακρίνει τη χρηματοδότηση προς τη Σερβία και να υποστηρίξει τη χορήγηση δανείων προς το Βελιγράδι από διεθνείς (και άμεσα ελεγχόμενους από την Ουάσιγκτον) διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Γράμμα στη Μicrosoft

«Προς

κ. Μπιλ Γκέιτς

Πρόεδρο της εταιρείας Microsoft

Αγαπητέ κύριε,

Πριν από δύο ημέρες, οι Ισραηλινοί αντίκρισαν στις μεγάλες λεωφόρους της περιοχής του Τελ Αβίβ τεράστιες γιγαντοαφίσες με το λογότυπο της Microsoft, κάτω από τη φράση "Από τα βάθη της καρδιάς μας, ευχαριστούμε τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις" και φόντο την ισραηλινή σημαία.

Η Microsoft είναι μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας και φήμης, της οποίας οι δραστηριότητες ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και η οποία υποτίθεται ότι είναι δεσμευμένη στην προώθηση της παγκόσμιας κοινότητας, της ενίσχυσης του εμπορίου και των ισχυρότερων οικονομικών σχέσεων, όπως και της πολιτιστικής ανταλλαγής. Είναι μια εταιρεία που περηφανεύεται ότι προωθεί εκτενείς κοινοτικές δραστηριότητες διαφόρων ειδών και διακηρύττει στην ηλεκτρονική της σελίδα: "Το εννοούμε όταν λέμε ότι θα κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος". Είναι μια εταιρεία που διατηρεί γραφεία και διεξάγει καμπάνιες πώλησης στο Ισραήλ, αλλά και στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο, στο Ντουμπάι, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία και σε άλλες αραβικές και ισλαμικές χώρες.

Με δεδομένα όλα αυτά, θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από την Microsoft αντί να διασπείρει ωμή εθνικιστική και μιλιταριστική προπαγάνδα στα μεγάλα δημόσια κέντρα του Ισραήλ και ουσιαστικά να υποστηρίζει δημοσίως τον καταστροφικό πόλεμο, που προσφάτως εξαπέλυσε η κυβέρνηση Σαρόν. Εναν πόλεμο που βρέθηκε στο στόχαστρο σκληρής κριτικής από τη διεθνή κοινότητα και έχει διχάσει τους πολίτες του Ισραήλ. Ζητάμε να ανακαλέσετε και να τελειώσετε αυτήν την απαράδεκτη καμπάνια και τα υπολογιζόμενα σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια που επενδύσατε σε αυτές τις γιγαντοαφίσες να τα χρησιμοποιήσετε καλύτερα σε δραστηριότητες που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους».

Τα λόγια μάλλον περιττεύουν. Αυτό είναι το κείμενο της επιστολής της ισραηλινής φιλειρηνικής οργάνωσης Gush Shalom, που υπογράφεται από τον εκπρόσωπό της Ανταμ Κέλερ και απεστάλη στον γνωστό κ. Μπιλ Γκέιτς. Η Gush Shalom, εκτός από την έκκληση που απευθύνει σε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις παγκοσμίως να στηλιτεύσουν την απαράδεκτη καμπάνια της Microsoft, καταγγέλλει, επίσης, την υποκρισία όλων αυτών που «εργάζονται για έναν καλύτερο κόσμο», αλλά δε διστάζουν να υποστηρίξουν τη γενοκτονία ενός λαού, εκφράζοντας τα ευχαριστήριά τους στις «ισραηλινές δυνάμεις κατοχής», όπως αποκαλεί τον ισραηλινό στρατό.

Ισως η επιχείρηση «Προστατευτικό Τείχος» του ισραηλινού στρατού να αποτέλεσε μια επιτυχή δοκιμή και για τον εξοπλισμό που του έχει παράσχει η Microsoft και δικαίως, λοιπόν, τον ευχαριστεί για το δωρεάν πείραμα με ανθρώπους ως πειραματόζωα.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ