ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Χωρίς διαθέσεις να ασχοληθούν με τις αιτίες...

Η πρόκρισή του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μοιάζει να είναι, για όλους τους ενδιαφερομένους, το μοναδικό συμπέρασμα των αποτελεσμάτων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Επεισοδιακή ήταν, τελικά, η επίσκεψη του ηγέτη του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν τοποθετήθηκε εν μέσω γιουχαϊσμάτων και διαμαρτυριών από συναδέλφους του ευρωβουλευτές για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το χάος που επικράτησε ανάγκασε το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου να ζητήσει «επαναφορά της τάξης» και να καλέσει τα μέλη του να «διαμαρτυρηθούν σιωπηλά αν επιθυμούν».

Ταυτόχρονα, έξω από το Ευρωκοινοβούλιο διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του φασισμού και του Λεπέν και κατάφεραν να εισέλθουν στο λόμπι του κτιρίου. Επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας» και κατηγορώντας την ασφάλεια του Κοινοβουλίου ότι επέτρεψαν «σε προβοκάτορες» να αναμειχθούν με δημοσιογράφους, ο ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» ανέβαλε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που, τελικά, θα γίνει σήμερα στο Παρίσι. Ο Λεπέν εκλέγεται στο Ευρωκοινοβούλιο από το 1985 και σήμερα είναι ένας από τους 5 Γάλλους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία συνεχίζεται ο αναβρασμός, με πολλές πολιτικές φυσιογνωμίες να καλούν «σε ενότητα πίσω από το Σιράκ για τη δημοκρατία». Η προσοχή παραμένει στραμμένη στην πρόκριση του Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών και ουδείς μοιάζει διατεθειμένος να ασχοληθεί με τις αιτίες που οδήγησαν στην, κατά κοινή, ομολογία συντριβή της Κεντροαριστεράς. Είναι, ίσως, χαρακτηριστικό ότι στις εκκλήσεις που έγιναν για στήριξη του Ζακ Σιράκ στο δεύτερο γύρο από το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και όλους τους ανεξάρτητους δεξιούς και κεντροδεξιούς υποψηφίους, δεν έγιναν καθόλου αναφορές, επισήμως τουλάχιστον, γιατί το παρασκήνιο μοιάζει μεγάλο, στο «γιατί» καταποντίστηκε, τελικά, το συγκυβερνών σχήμα.

Στο θέμα παρενέβη, χτες, και η Ντανιέλ Μιτεράν, σύζυγος του πρώην Προέδρου, η οποία επικέντρωσε την προσοχή της ακριβώς σε αυτό το σημείο. Επισήμανε ότι «το πρόβλημα είναι η αποχή και όχι το ποσοστό του Λεπέν» και εκτίμησε ότι οι «ψηφοφόροι τιμώρησαν την Κεντροαριστερά για έλλειψη θάρρους». Επιμένοντας στο «μέτωπο κατά της ακροδεξιάς», η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» καλούσε, χτες, τους Γάλλους να μετατρέψουν σε δημοψήφισμα για τις απόψεις Λεπέν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Σιράκ θα εκλεγεί για άλλη μια πενταετία με μεγάλη άνεση, κερδίζοντας, έτσι, νέα «ασυλία» απέναντι στη γαλλική δικαιοσύνη για τα διάφορα σκάνδαλα στα οποία είναι μπλεγμένος, ήδη, από τότε που ήταν δήμαρχος στο Παρίσι.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταράζει τα κεντρικά Βαλκάνια

Ο μικρός περιμένει δίπλα στον τραυματισμένο στο σεισμό πατέρα του

Associated Press

Ο μικρός περιμένει δίπλα στον τραυματισμένο στο σεισμό πατέρα του
ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΟΦΙΑ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Τη μεσημεριανή σιέστα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων περιοχών χωρών των κεντρικών Βαλκανίων τάραξε χτες η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ, με πιθανό επίκεντρο περιοχή που απέχει 280 χλμ. νότια του Βελιγραδίου. Εως νωρίς χτες βράδυ, ο σεισμός είχε προκαλέσει το θάνατο του 42χρονου κουρέα Ισούφ Μπίσκου από την πόλη Γκνιλιάνε του ανατολικού Κοσσυφοπεδίου και τον τραυματισμό (από θραύσματα γυαλιών, ή πέσιμο εξαιτίας του αιφνιδιασμού) μερικών δεκάδων ατόμων (οι πληροφορίες αναφέρουν 50 έως 100 άτομα) σε Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια...

Εξαιτίας του σεισμού, αλλά και των δεκάδων μετασεισμικών δονήσεων που ακολούθησαν, ανησύχησαν για αρκετές ώρες εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι πόλεων του Κοσσυφοπεδίου, της νότιας Σερβίας, μεθοριακών περιοχών που βρίσκονται κατά μήκος των νότιων συνόρων της ΠΓΔΜ, αλλά και στην πρωτεύουσα της χώρας αυτής, Σκόπια. Επιπλέον, ο σεισμός έγινε αισθητός -δίχως ωστόσο να προκαλέσει ζημιές - σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Βουλγαρίας.

Καταστροφικός σεισμός είχε χτυπήσει την ίδια περιοχή προ μίας τριακονταετίας (1963), προκαλώντας τότε στα Σκόπια το θάνατο 1.072 ανθρώπων και τις καταστροφές πολλών κτιρίων.

Συλλήψεις από Ολλανδία ως τις Φιλιππίνες

ΜΑΔΡΙΤΗ-ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.-

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Μετά τη Γερμανία, σειρά είχαν σήμερα η Ολλανδία και η Ισπανία.

Συγκεκριμένα, η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε «πολλά» άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν σε μια τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση της Αλγερίας, την Ομάδα Σαλαφιστών για τη Διδαχή και τον Αγώνα, όπως ανακοινώθηκε χθες από την εισαγγελία του Ρότερνταμ και διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η οργάνωση αυτή «είναι γνωστό πως πραγματοποίησε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλγερία και εκτός αυτής».

Στο μεταξύ, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε στη Μαδρίτη έναν ακόμα οικονομικό υπεύθυνο του ισπανικού σκέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαριάνο Ραχόι. Πρόκειται για τον συριακής καταγωγής Γκασούντ αλ Αμπράς αλ Γκαλγιούν, που φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του επίσης συριακής καταγωγής, Μοχάμεντ Γκάλεμπ Καλάχε Ζουαΐντι, ο οποίος συνελήφθη προχθές με την κατηγορία ότι συγκέντρωνε χρήματα για την Αλ-Κάιντα.

ΠΟΛΗ ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΣΑΝΤΟΣ και ΜΑΝΙΛΑ.-

Σε εκστρατεία συλλήψεων «υπόπτων» για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Κυριακής, που κόστισαν 15 ζωές και 71 τραυματισμούς, έχουν επιδοθεί οι αρχές, εξέλιξη που προβαλλόταν χτες από το CNN ως «προσπάθεια διερεύνησης των δεσμών ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και τις φιλιππινέζικες τρομοκρατικές οργανώσεις». Μάλιστα το CNN και διεθνή πρακτορεία θέτουν ζήτημα σχέσεων στελεχών του ένοπλης ομάδας του ενός τμήματος του διασπασμένου Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων, του Νέου Λαϊκού Στρατού με την οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, πέρα από τις θρυλούμενες σχέσεις των δύο αυτονομιστικών μουσουλμανικών οργανώσεων MILF και MNLF και τις δεδομένες σχέσεις της Αμπού Σαγιάφ με αυτές.

Στο μεταξύ η στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στις Φιλιππίνες αυξήθηκε σε 3.200 άνδρες, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ενώ η Πρόεδρος Αρόγιο κάλεσε για «εντονότερη καταδίωξη» των «τρομοκρατών» και διέταξε την επιβολή δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, ειδικά στην πρωτεύουσα Μανίλα.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Διακοπή των σχέσεων με Κούβα

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Η Ουρουγουάη κλήθηκε - και μάλλον δε χρειάζεται να διευκρινιστεί από ποιον - να αναλάβει το ρόλο της προώθησης των σχεδίων, προτείνοντας σχέδιο απόφασης, που τελικά έστω και και με δύο ψήφους υιοθετήθηκε στις 19 του Απρίλη από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με την οποία καλείται η Κούβα «να κάνει προόδους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και να επιτρέψει την αποστολή ενός εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη... και τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης της Ουρουγουάης, «αισχρή και άθλια» και τον πρόεδρό της, Χόρχε Μπάτλε Ιμπάνιες, ως «ένα απαρχαιωμένο και απαράδεκτο Ιούδα».

Την Τρίτη, ο Μπάτλε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κούβα επειδή ο Κουβανός ηγέτης «προσέβαλε» τη χώρα του!

ΝΕΠΑΛ
«Χοντραίνει» η αμερικανική εμπλοκή

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Αν και η κυβέρνηση του Νεπάλ προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι «ελέγχει» την εξέγερση των Μαοϊκών ανταρτών, η χτεσινή ενέργειά τους - ανατίναξαν το σπίτι του πρωθυπουργού Σιρ Μπαχαντούρ Ντεούμπα - καθώς και η παράλυση της οικονομικής ζωής στη δεύτερη μέρα της απεργίας που έχουν κηρύξει, δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Στον εμφύλιο του Νεπάλ αυτή τη βδομάδα υπήρξε η πιο ανοιχτή αμερικανική παρέμβαση στην ιστορία: ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους είπε πως θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για να δώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση του Νεπάλ (πρόκειται για «κοινοβουλευτική μοναρχία») για να «συντρίψει» τους αντάρτες.

Ο πρωθυπουργός Ντεούμπα αποκλείει την επανάληψη της διαπραγμάτευσης με τους αντάρτες - είχε διακοπεί το Νοέμβρη - εάν δεν παραδώσουν τα όπλα τους. Ο μονάρχης Γκιανέντρα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα επιτρέποντας στον στρατό να αναλάβει δράση. Την Τρίτη που πέρασε, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου είπε πως οι ΗΠΑ «εξετάζουν πολλές επιλογές για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας» στο Νεπάλ. Ηδη, σύμφωνα με το BBC, «στρατιωτικοί σύμβουλοι» των ΗΠΑ βρίσκονται στη χώρα και «εξετάζουν» την κατάσταση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ