ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΟΜΗΝΙΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις...

Μέτρα για την άμεση αποκατάσταση ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ από τους συναρμόδιους υπουργούς

Παρότι έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από τις έντονες χιονοπτώσεις που έπληξαν το Νομό Καρδίτσας τον περασμένο Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες ζημιές , οι πληγέντες ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί.

Αυτό καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος, και με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, ζητούν να χαρακτηρισθεί ο νομός ως θεομηνιόπληκτος και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι το ΚΚΕ είχε ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή και στις 16 Γενάρη 2002 και ότι τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ απάντησε πως ο Νομός Καρδίτσας δεν μπορούσε να ενταχθεί στα προγράμματα αποκάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν, γιατί δεν είχε υποβληθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συγκεντρωτικός πίνακας των πορισμάτων των αυτοψιών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - επανήλθε με νέο έγγραφό της, την 1 - 3 - 2002, στο οποίο επισυναπτόταν αναλυτική κατάσταση των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιά από τις σφοδρές χιονοπτώσεις. Παρότι, όμως, έχει περάσει πάνω από ένας μήνας - τονίζουν - δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για το χαρακτηρισμό του Νομού Καρδίτσας ως ευρισκόμενου σε Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης (θεομηνιόπληκτου), καθώς και για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για το χαρακτηρισμό του Νομού Καρδίτσας ως θεομηνιόπληκτου για την αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Σε βαθμό κακουργήματος η εξώθηση στην παιδική πορνεία

Σχετικό νομοσχέδιο δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης

Πολύ πιο αυστηρές ποινές προβλέπονται για όσους διακινούν πορνογραφικό υλικό σε βάρος ανηλίκων και εξωθούν άτομα σε σωματεμπορία, ενώ πολλά από τα αδικήματα που αφορούν τη μαστροπεία, ασέλγεια έναντι αμοιβής, πορνογραφία, σωματεμπορία και εμπορία ανθρώπων μετατρέπονται από πλημμελήματα σε κακουργήματα, ενώ προβλέπονται ποινές μέχρι και ισόβια κάθειρξη για τους δράστες, στις περιπτώσεις που επέρχεται στα θύματα θάνατος από τα παραπάνω αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Το σχετικό σχέδιο νόμου που επεξεργάστηκαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος.

Με το ίδιο νομοθέτημα το όριο ηλικίας για τους ανήλικους αυξάνεται στα 18 χρόνια, προβλέπονται κυρώσεις για εκείνους που δημοσιεύουν ροζ αγγελίες, εικόνες, αριθμούς τηλεφωνικής σύνδεσης και ηλεκτρονικά μηνύματα για ανήλικα άτομα.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει και κάποια μέτρα προστασίας των θυμάτων της σωματεμπορίας και της πορνογραφίας, ενώ για τους αλλοδαπούς μπορεί να ανασταλεί και η απέλασή τους μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση στην ποινική δίκη κατά του υπαίτιου.

«Παγώνουν» οι προαγωγές δικαστών

Αντισυνταγματικό έκριναν τα Ανώτατα Δικαστικά Συμβούλια του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ το νόμο 2944/2001, που προέβλεπε τις μισθολογικές και βαθμολογικές προαγωγές των δικαστών σε προσωποπαγείς θέσεις. Δηλαδή, με τον παραπάνω νόμο οι δικαστικοί λειτουργοί που παρέμειναν στον ίδιο βαθμό για ορισμένα χρόνια (π.χ. οι εφέτες δέκα, οι πρωτοδίκες δώδεκα κλπ.), θα μπορούσαν να προαχθούν μισθολογικά και βαθμολογικά στον επόμενο βαθμό, αλλά θα συνέχιζαν να ασκούν τα καθήκοντα του βαθμού που κατείχαν πριν την προαγωγή τους.

Τελικά, οι προαγωγές «παγώνουν», καθώς Αρειος Πάγος και ΣτΕ σχεδόν ομόφωνα έκριναν αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη, με σκεπτικό την αρχή της ορθολογικής οργάνωσης των δικαστηρίων.

Κυνηγούσε με καραμπίνα Παλαιστίνιο

Τον ενόχλησαν οι αφίσες εναντίον του δολοφόνου των Παλαιστινίων Σαρόν, αλλά και η παρουσία Παλαιστινίων στη γειτονιά του, και ο ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στην περιοχή Αγίου Νικολάου Αττικής Αλέξανδρος Χρ. Καλατζής αρματώθηκε με την καραμπίνα του και βγήκε να...«καθαρίσει» τον οικονομικό μετανάστη από τη Συρία Μαχμάτ Ασάντ Φαρά και το φίλο του Χρήστο Αλιφέρη!

Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο έξω από το σταθμό Αγ. Νικολάου του ΗΣΑΠ. Αρχικά ο Αλ. Καλατζής επιτέθηκε εντελώς προκλητικά και αναίτια στον μετανάστη με ακατονόμαστες φράσεις και κλοτσιές, τη στιγμή που αυτός ανέβαινε στο μηχανάκι του, ενώ προηγουμένως είχε κολλήσει αφίσες που έγραφαν: «Καταδικάστε τον εγκληματία πολέμου Σαρόν». Ο Μ. Φαρά και ο Χρ. Αλιφέρης δεν έδωσαν σημασία, αλλά ο Αλ. Καλατζής συνέχισε να βρίζει και να απειλεί, λέγοντας: «Θα σας κανονίσω! Θα σας καθαρίσω!». Αυτοί συνέχισαν το δρόμο τους όταν, ξαφνικά, τον είδαν να επιστρέφει σαν μαινόμενος ταύρος, κρατώντας μια καραμπίνα. «Τώρα θα σας καθαρίσω!», φώναξε και έστρεψε το όπλο στο πρόσωπο του Μ. Φαρά. Αμέσως επενέβησαν οι περαστικοί και ο επίδοξος μιμητής του ρατσιστή δολοφόνου Π. Καζάκου τράπηκε σε φυγή, για να συλληφθεί λίγο αργότερα από την αστυνομία.

Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για «παράνομη οπλοφορία» και «απειλή» και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Πήρε προθεσμία για χτες, αλλά τελικά η δίκη του αναβλήθηκε αορίστως, καθώς ο συνήγορός του Δ. Παπακωνσταντόπουλος βρισκόταν σε άλλη δίκη. Οπως κατάγγειλε στο «Ρ» ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ν. Χαλκιάς, ο κατηγορούμενος είχε και τις προηγούμενες μέρες εκτοξεύσει απειλές στον Μ. Φαρά, του τύπου: «Καλά σας κάνει, ρε, ο Σαρόν. Εγώ θα σας κάνω χειρότερα. Δε θα μείνει εδώ κανένας Παλαιστίνιος»...


ΚΗΔΕΙΑ

Τη λατρευτή μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κ. ΚΛΑΜΑΡΗ

ετών 93

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου 2002 και ώρα 2.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Τα τέκνα: Νικόλαος και Μιράντα Κλαμαρή. Ο εγγονός: Κανέλλος Κλαμαρής. Οι αδελφοί: Ελένη Σκανδάμη - Χριστοπούλου, Αγγελος Παπαδόπουλος. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιούν την Κυριακή 28-4-02 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Χρισσού Φωκίδας, στις 11 π.μ. Θα τιμηθούν οι 18 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, στο Πασχάλι Χρισσού, τόπο εκτέλεσής τους. Δρομολογείται πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής, περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010-3835.093 και 010-3802.923.(Λύτρα).
  • Τρίπολης, στις 11.30 π.μ. Θα τιμηθεί η επέτειος της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα) Γορτυνίας. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 010-8234.296 και 010-8222.952.
Επίθεση «Χρυσής Αυγής» στα Γιάννενα

Την επίθεση Νεοναζί μελών της «Χρυσής Αυγής» στα Γιάννενα, καταγγέλλει με δελτίο Τύπου της η «Πρωτοβουλία Γένοβα». Οπως σημειώνει, «Χρυσαυγίτες» μπήκαν χτες στο σπίτι φοιτητή μέλους της «Πρωτοβουλίας Γένοβα» και του ΣΕΚ, κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη και ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς στους τοίχους. Επίσης άφησαν απειλητικό μήνυμα στο σπίτι άλλου ενός φοιτητή, ενώ σημειώνεται ότι οι δύο φοιτητές επέστρεφαν από εκδήλωση της συγκεκριμένης οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο της πόλης με θέμα «Οι εκλογές στη Γαλλία - Πώς θα σταματήσουμε τον Λεπέν».

Μια οικογένεια για τον Χάρη

Ενα πεντάχρονο αγόρι, ο Χάρης, αναζητά την κατάλληλη ανάδοχο οικογένεια, που θα μπορούσε να του προσφέρει μονιμότητα, αγάπη και να το βοηθήσει να αναπτύξει το δυναμικό του.

Η μακρά παραμονή του σε ιδρυματικό περιβάλλον, όπως επισημαίνει το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», έχει επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική του εξέλιξη και έχει μεγάλη ανάγκη από αγάπη και τρυφερότητα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να δοθούν τηλεφωνικά από τις κ. κ. Μιντίδου και Μπουφίδη κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα τηλέφωνα: 010-2627.155, 010-2621.911 και 010-2611.181-2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ