ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σικάγο 1886. Θεσσαλονίκη 1936. Καισαριανή 1944»

Εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη, στον Περισσό

Η ματωμένη ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και η σημασία αυτής της επετείου σήμερα, είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, το ΚΣ της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ (Περισσός). Η εργατική αυτή γιορτή έχει μια μακρόχρονη ιστορία, που είναι πλούσια αγωνιστική κληρονομιά για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Ετσι κάθε νέος χρειάζεται να γνωρίζει τι σημαίνει η Πρωτομαγιά, πώς συνδέονται οι αγώνες του 1886 με τον αγώνα της εργατικής τάξης σήμερα, γιατί, όπως αναφέρεται - παραφράζοντας τον ποιητή - στην αφίσα - κάλεσμα της ΚΝΕ «την πιο όμορφη Πρωτομαγιά δεν την έχουμε ζήσει ακόμα».

Στην αυριανή εκδήλωση, θα μιλήσει ο παλαίμαχος συνδικαλιστής και στέλεχος του ΚΚΕ, Διαμαντής Μαυροδόγλου, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από παλιότερους γιορτασμούς της Πρωτομαγιάς και αντίστοιχο ιστορικό αφιέρωμα, με κείμενα και σλάιτς, ενώ στο δεύτερο μέρος της η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εργατικά τραγούδια από τον Στέφανο Ψαραδάκο.

ΚΝΕ
Δίμηνη πολιτική δράση κατά των ναρκωτικών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με σύνθημα: «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους, ζήσε ελεύθερος!» - «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά», ξεκινάει η δίμηνη πολιτική δράση της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά, που θα κορυφωθεί την 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Αναγγέλλοντας αυτή την καμπάνια, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η δίμηνη πολιτική δράση της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά «πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ξαναέρχονται στην επικαιρότητα με διάφορους τρόπους οι επικίνδυνες αντιλήψεις της ναρκω-υποταγής, της λογικής του "περιορισμού της βλάβης", που προωθεί η κυβέρνηση μέσα και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Την ίδια στιγμή μεγαλώνει ο κατάλογος των νέων που κάνουν χρήση από όλο και μικρότερες ηλικίες, μεγαλώνει ο κατάλογος των νέων που πεθαίνουν από ναρκωτικά».

Μέσα από μια πλατιά, πλούσια και ζωντανή συζήτηση με τη νεολαία για τις ανάγκες και τα δικαιώματά της, η ΚΝΕ επιδιώκει να αναδείξει τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν τους νέους στη χρήση, να απαντήσει στο ποιος έχει συμφέρον να καλλιεργείται η ναρκω-κουλτούρα σαν τρόπος ζωής στη νεολαία, αλλά και να καταγγείλει τη λογική των υποκαταστάτων συνολικά στη ζωή των νέων σήμερα, που ζουν με υποκατάστατα στη μόρφωση, στην εργασία, στη διασκέδαση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τα στελέχη και τα μέλη της Οργάνωσης να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της δίμηνης πολιτικής δράσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για να φτάσει το αγωνιστικό ανυπόταχτο μήνυμα της ΚΝΕ πλατιά στη νεολαία. Γιατί, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «οι νέοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το δρόμο της εξάρτησης και των ναρκωτικών. Αντίθετα από το δρόμο του αγώνα μαζί με την εργατική τάξη και το λαό, έχουν να κερδίσουν τα δικαιώματα και το μέλλον τους».

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ
Οπου διατάξει το ΝΑΤΟ

Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας

Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για τη νεοταξικού χαρακτήρα αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος της χώρας και την προσαρμογή του στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα, έκαναν χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός και η στρατιωτική ηγεσία.

Στην ενημέρωση, όπου συμμετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων, παρουσιάστηκε η λεγόμενη Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, στα πλαίσια της οποίας το δόγμα περί υπεράσπισης των συνόρων περνάει σε δεύτερη μοίρα και πρωτεύοντα ρόλο λαμβάνει το δόγμα περί «διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας». Τη λογική αυτή, κατά κύριο λόγο, υπηρετούν και οι αναδιατάξεις που έχουν δρομολογηθεί στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων σχηματισμών (ταχυκίνητες δυνάμεις), τη συγκρότηση επαγγελματικού - μισθοφορικού στρατού (Επαγγελματίες Οπλίτες), τη συγκρότηση 5 Διακλαδικών Στρατηγείων κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αποστολές ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό. Ηδη, ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτικών σε διάφορες ΝΑΤΟικές αποστολές (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν κλπ.) έχει φθάσει τους 2.500. Ουσιαστικά, αυτό που επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, είναι αυτό που το ΚΚΕ με κάθε ευκαιρία τονίζει και καταγγέλλει, ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναδιατάσσονται και προετοιμάζονται σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις, για νέες επεμβατικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο, όπου τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων το απαιτήσουν.

Οι προτάσεις και παρατηρήσεις των βουλευτών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας, θα γίνουν σε επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, όπως επίσης και για το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, για το οποίο ο Γ. Παπαντωνίου επιφυλάχτηκε να κάνει εκτενή ενημέρωση σε ειδική συνεδρίαση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ψηφίστηκε επί της αρχής

Ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί της αρχής και με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των βουλευτών, που διαιωνίζει την ανισότητα ανάμεσα στα κόμματα, αλλά περιέχει και διατάξεις που είναι επικίνδυνες, όπως η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων δίνουν οικονομική ενίσχυση σε κάποιο κόμμα.

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στην επιτροπή είπε μεν ότι είναι ανοιχτός στη διαμόρφωση των τελικών διατάξεων του νομοσχεδίου, αλλά υπερασπίστηκε τις βασικές διατάξεις του. Ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της διαφάνειας των οικονομικών και της μείωσης των εκλογικών δαπανών.

Μιλώντας για τις επιμέρους διατάξεις είπε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά και το 100% των δαπανών των κομμάτων να γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ υπερασπίστηκε την αντιδημοκρατική κατάργηση των αεροπανό και των αφισών.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος στη δευτερολογία του είπε ότι διατηρείται η μείωση κατά 50% της επιχορήγησης στα κόμματα με αντάλλαγμα τη χορήγηση τηλεοπτικού χρόνου κάτι που πλήττει το ΚΚΕ, το οποίο δεν επιλέγει κυρίως την τηλεόραση για την πολιτική του εκστρατεία. Επανέλαβε δε την προειδοποίηση ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την απαγόρευση της ανάρτησης αεροπανό και την αφισοκόλληση. Τέλος, ζήτησε να εξαιρούνται από την απαγόρευση ενίσχυσης στα κόμματα, οι εκδοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν καθαρά ως κομματικές και έλαβε τη διαβεβαίωση του Κ. Σκανδαλίδη ότι στην επί των άρθρων συζήτηση θα δει ευνοϊκά μια τέτοια ρύθμιση. Η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου θα γίνει μετά το Πάσχα.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 την εκδήλωση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα. Επιμέλεια - παρουσίαση: Τάκης Σέγκος.
  • Στις 18.45, στην εκπομπή «Εις Υγείαν», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Πόπης Καπετανοπούλου, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον Χρήστο Χατζή, γιατρό Εργασίας, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις λοιμώξεις, τα μέτρα που πάρθηκαν και τον πανικό που δημιουργήθηκε.
  • Στις 19.30, στην εκπομπή «Auto Sprint Live», του Στράτου Φωτεινέλη, μια συζήτηση με δύο πολύ γνωστούς οδηγούς αγώνων ταχύτητας, τους Παναγιώτη Καϊτατζή και Γιάννη Μαρπίνη, που έκλεψαν την παράσταση στον αγώνα της περασμένης Κυριακής στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τρίπολης.
  • Στις 22.00 «Παρεμβολές». Ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητά με τους καλεσμένους του για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ