Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ
Οπου διατάξει το ΝΑΤΟ

Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας

Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για τη νεοταξικού χαρακτήρα αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος της χώρας και την προσαρμογή του στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα, έκαναν χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός και η στρατιωτική ηγεσία.

Στην ενημέρωση, όπου συμμετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων, παρουσιάστηκε η λεγόμενη Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, στα πλαίσια της οποίας το δόγμα περί υπεράσπισης των συνόρων περνάει σε δεύτερη μοίρα και πρωτεύοντα ρόλο λαμβάνει το δόγμα περί «διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας». Τη λογική αυτή, κατά κύριο λόγο, υπηρετούν και οι αναδιατάξεις που έχουν δρομολογηθεί στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων σχηματισμών (ταχυκίνητες δυνάμεις), τη συγκρότηση επαγγελματικού - μισθοφορικού στρατού (Επαγγελματίες Οπλίτες), τη συγκρότηση 5 Διακλαδικών Στρατηγείων κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αποστολές ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό. Ηδη, ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτικών σε διάφορες ΝΑΤΟικές αποστολές (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν κλπ.) έχει φθάσει τους 2.500. Ουσιαστικά, αυτό που επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, είναι αυτό που το ΚΚΕ με κάθε ευκαιρία τονίζει και καταγγέλλει, ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναδιατάσσονται και προετοιμάζονται σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις, για νέες επεμβατικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο, όπου τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων το απαιτήσουν.

Οι προτάσεις και παρατηρήσεις των βουλευτών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας, θα γίνουν σε επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, όπως επίσης και για το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, για το οποίο ο Γ. Παπαντωνίου επιφυλάχτηκε να κάνει εκτενή ενημέρωση σε ειδική συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ