Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχη για το «μεσαίο χώρο»

Στη γενικότερη τακτική για ενίσχυση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών της ως κόμμα του «μεσαίου χώρου» εντασσόταν η χτεσινοβραδινή εκδήλωση στο ίδρυμα Καραμανλή, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ.

Φανερή ήταν η επιδίωξη της Ρηγίλλης να αξιοποιήσει τη χτεσινοβραδινή εκδήλωση, προκειμένου να «απαντήσει» στην προπαγανδιστική επίθεση που δέχεται, με αφορμή τις γαλλικές εκλογές, από τη Χαρ. Τρικούπη και η οποία αποσκοπεί να τη φέρει σε «θέση άμυνας», γιατί «η Ακροδεξιά βρίσκεται στους κόλπους της» και να δημιουργήσει «αντιδεξιές συσπειρώσεις».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να στηρίξει τον Κ. Καραμανλή κατά την επάνοδό του το '74 στην Ελλάδα. «Εκτιμώντας ότι ο Καραμανλής είχε απολύτως κατανοήσει αυτή τη θεαματική αλλαγή (σ.σ. ότι η πτώση της χούντας εξέφραζε «το πέρασμα από μια ιστορική εποχή σε μιαν άλλη») και την εφαρμογή μιας νέας εθνικής στρατηγικής, επωμίστηκα το κόστος αυτής της εθνικής θέσης με τις γνωστές συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά. Τρεις δεκαετίες αργότερα, συνέχισε, «είμαι περισσότερο πεπεισμένος από ποτέ για την ορθότητα των τότε αναλύσεων και επιλογών μου». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για την «τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα μας η έλλειψη συνεννόησης στις κορυφές των πολιτικών μας ηγεσιών στις κρίσιμες εποχές που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση και που με τόσο πείσμα αναζητούσε ο Καραμανλής, χωρίς να μπορεί να την πετύχει». Αναφερόμενος στη «μετά την 11η Σεπτέμβρη εποχή» και το δόγμα Μπους ζήτησε «εθνική συσπείρωση μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο για όλους μας, Δεξιούς, Αριστερούς, Κομμουνιστές ή Οικολόγους και που συνδέεται με την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, τον οποίο υποδέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, με τον οποίο είχε μια σύντομη κατ' ιδίαν συνομιλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ