Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΓ
Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ... εναντίον Λεπέν

Απίθανη πρωθυπουργική κινδυνολογία και ακατέργαστος γκαιμπελισμός από τον Κ. Σημίτη, που επιχείρησε να συνδέσει την ακροδεξιά με τους... κομμουνιστές!

Υπό το βαρύ για το ΠΑΣΟΚ κλίμα των δημοσκοπήσεων, αλλά και μόλις λίγες ώρες μετά την εκδήλωση νέας έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τις επιθέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του Ν. Χριστοδουλάκη στη Βουλή, συνεδρίασε χτες το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, όπου -- όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης -- αποφασίστηκε να ενταθεί η καλλιέργεια του «αντιδεξιού συνδρόμου» από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος. Κατεύθυνση που φέρεται να είχε εισηγηθεί ο Κ. Λαλιώτης στην προχτεσινή συνεδρίαση της άτυπης «επικοινωνιακής επιτροπής» του ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου.

Ο Κ. Σημίτης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο φόντο των γαλλικών εκλογών, ισχυρίστηκε ότι στην Ελλάδα κάποιοι αντί να ερμηνεύσουν διαχρονικά το αποτέλεσμα «αρέσκονται σε αυθαίρετους παραλληλισμούς». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ότι αυτοί οι κάποιοι «θα απογοητευτούν» καθώς, όπως είπε, ο λαός δε θα αφήσει κανέναν να μας γυρίσει στο παρελθόν. Συμπλήρωσε, δε, ότι και στη Γαλλία υπάρχει πλέον «συνείδηση» του αρνητικού αποτελέσματος και ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν εκδηλωθεί είναι σε θετική κατεύθυνση.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «πανταχόθεν έρπουσα απαξίωση της πολιτικής, που θολώνει υπάρχουσες διαχωριστικές γραμμές» και «οδηγεί σε αποδυνάμωση της δημοκρατίας». Παίζοντας το χαρτί της «κεντροαριστεράς» ισχυρίστηκε ότι «χρειάζεται κοινή πορεία της δημοκρατικής παράταξης και ενότητα», αλλιώς «θα υπάρξει κλίμα διάλυσης και θα επωφεληθούν συντηρητικές δυνάμεις και ακροδεξιά στοιχεία, που άλλοτε είναι φανερά και άλλοτε ελλοχεύουν».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επέλεξε πέρα από τον άθλιο δρόμο της κινδυνολογίας να κινηθεί στην ακόμα πιο άθλια ρότα της εξομοίωσης των φασιστών με τις συνεπείς αριστερές δυνάμεις και κυρίως τους κομμουνιστές: «Υπάρχει -- όπως είπε -- ένα κίνημα περιχαράκωσης και επανεθνικοποίησης που καλλιεργεί ακροδεξιά φαντάσματα, αλλά και αριστερές απόψεις που έχουν αποτύχει ιστορικά»! Η... απάντηση σε αυτή την ανιστόρητη προσέγγιση είναι, κατά τον πρωθυπουργό, ο «τρίτος δρόμος που είναι εφικτός», και τον οποίο, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει η σοσιαλιστική παράταξη με «τολμηρές» πολιτικές και με στόχο «να αποφευχθούν συντηρητικές κυβερνήσεις με ακροδεξιά στοιχεία». Το επιστέγασμα των πρωθυπουργικών δηλώσεων ήταν ότι πρέπει να δοθούν «υπερεθνικές απαντήσεις» και να υπάρξει προσαρμογή στην «παγκοσμιοποίηση», αλλά όχι «άνευ όρων»...

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προσπαθήσει να «διορθώσει» τους λαθεμένους συνειρμούς που προκάλεσε η προχτεσινή δήλωση Σημίτη πως καλώς ο Ζοσπέν παραιτήθηκε. Ερωτηθείς αν ακολουθηθεί ίδια στάση από τον πρωθυπουργό σε περίπτωση ήττας στις δημοτικές, ο Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζω στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα, ο κ. Σημίτης δεν προτίθεται να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου ή του νομάρχη σε καμία από τις Περιφέρειες της χώρας!»...

Σε δηλώσεις είχε προβεί νωρίτερα και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία είχε διαφωνήσει με τη θέση Πάγκαλου ότι «ο Ζοσπέν είναι ο Σημίτης της Γαλλίας», μίλησε ξανά για κυβερνητικά λάθη, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δει ξανά τις σχέσεις του με την κοινωνία», ενώ φρόντισε κι αυτή να αναπαραγάγει την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ στο φόντο των γαλλικών εκλογών, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να καμουφλάρονται οι χουντικοί, ή οι φιλοβασιλικοί με τους δημοκράτες που υπάρχουν μέσα στη Νέα Δημοκρατία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κεντροαριστερά»... κατορθώματα (2002-06-11 00:00:00.0)
Δικαιολογημένη η καταδίκη (2002-04-24 00:00:00.0)
Η... παγκοσμιοποίηση και τα γαλλικά άρματα μάχης (2001-09-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα «παρατράγουδα» της επίσκεψης Ζοσπέν (2000-03-01 00:00:00.0)
Η πραγματική αιτία (1998-09-03 00:00:00.0)
Εγκαίνια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής (1998-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ