Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται τα «παρατράγουδα» της επίσκεψης Ζοσπέν

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Παρά την εσπευσμένη αναχώρηση του Γάλλου πρωθυπουργού από την περιοχή και τις εξηγήσεις που έδωσαν, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο αραβικός κόσμος παραμένει βαθιά δυσαρεστημένος και οργισμένος. Οι δηλώσεις του Ζοσπέν, που χαρακτήρισαν «τρομοκρατική» τη δράση της «Χεζμπολάχ», χωρίς να συμπληρώνονται από κανέναν ανάλογο χαρακτηρισμό για την ισραηλινή κατοχή του νοτίου Λιβάνου, έχουν ανοίξει έναν, όπως φαίνεται, ατελείωτο αραβικών αντιδράσεων.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις στις αραβικές χώρες κατά των δηλώσεων του Ζοσπέν. Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, χθες, στο Λίβανο πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στη Βηρυτό έξω από τη γαλλική πρεσβεία, στην Τύρο έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ και στην πόλη Μπααλμπέκ στην κοιλάδα Μπεκάα. Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Δαμασκό μπροστά στη γαλλική πρεσβεία και μάλιστα συμμετείχαν και Γάλλοι υπήκοοι που κατοικούν στη Συρία.

Αναστάτωση επικρατεί, όμως, και στο Παρίσι, όπου ο Λιονέλ Ζοσπέν, μετά από αρκετές ημέρες σιωπής, προσπάθησε, χθες, να υπερασπιστεί για πρώτη φορά τις «ατυχείς δηλώσεις του». Ο Ζοσπέν επανέλαβε τα λόγια του Σιράκ, δηλαδή ότι η γαλλική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή παραμένει αμετάβλητη και υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των αραβικών χωρών, συμπλήρωσε, όμως, ότι «η διπλωματική ισορροπία δε σημαίνει ότι η Γαλλία είναι τυφλή και θα δείξει ανοχή στη βία», αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Την υποστήριξή του στον Ζοσπέν έσπευσε να εκφράσει, μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Ιταλός ομόλογός του Μάσιμο ντ' Αλέμα.

Ενώ η διπλωματική αναταραχή συνεχίζεται, τα ισραηλινά μαχητικά για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα έβαλλαν κατά πιθανών θέσεων της «Χεζμπολάχ» στην περιοχή Ικλίμ αλ Τουφάχ, απαντώντας, όπως έγινε γνωστό, σε τρεις διαφορετικές επιδρομές της οργάνωσης σε θέσεις του ισραηλινού στρατού στα όρια της κατεχόμενης ζώνης. Από τις εκατέρωθεν αυτές επιθέσεις, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Απώλειες ή ζημιές δεν αναφέρονται ούτε από τις 2 βόμβες, που έπληξαν, τα ξημερώματα, τα περίχωρα χωριού στο βόρειο Ισραήλ και αποδίδονται, από τον ισραηλινό στρατό, στη «Χεζμπολάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ