Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξαφνικά, κραυγή για εισαγωγή ξένων εργαζομένων

Ξαφνικά κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες ως κορυφαία είδηση και έγινε αντικείμενο αρκετών σχολίων η κάπως αναπάντεχη δήλωση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ: Η Γερμανία χρειάζεται 30.000 σπεσιαλίστες της πληροφορικής τεχνολογίας, που θα τους επιτραπεί να έρθουν από χώρες έξω από την ΕΕ. Και τα ΜΜΕ εντόπισαν αμέσως τις χώρες αυτές, δηλαδή την Ινδία, σε πρώτη γραμμή, και τη Ρωσία και πρόσθεσαν ότι οι σχετικές διευκολύνσεις θα αρχίσουν να παρέχονται απ' αυτό το καλοκαίρι.

Η είδηση προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, επιδοκιμασίες, αλλά και ανησυχίες και αποδοκιμασίες. Επιδοκιμασίες από τους εκπροσώπους των κοντσέρν των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 75.000 κενές θέσεις οι οποίες πρέπει γρήγορα, «προς το συμφέρον της οικονομίας», να συμπληρωθούν και ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση σε σύγκριση, π.χ., με τις ΗΠΑ οφείλεται όχι στο σύστημα εκπαίδευσης ή στη βιομηχανία που δε διαθέτει αρκετές θέσεις ειδικής μόρφωσης, αλλά ότι τάχα φταίνε οι νέοι: «Απλούστατα δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετοί νέοι άνθρωποι που να έχουν σπουδάσει οικονομική πληροφορική, φυσική, μαθηματικά ή μηχανοκατασκευές», ισχυρίστηκε η Ιουλία Βιμερσλάγκε, διευθυντικό στέλεχος του κοντσέρν ηλεκτρονικών υπολογιστών ΙΒΜ Γερμανίας.

Τα γερμανικά συνδικάτα, αντίθετα, έκρουσαν αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου. Ακόμα και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας πρόβαλε αντιρρήσεις. Ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου, αυτού της μεταλλοβιομηχανίας (IG Metall) δήλωσε: «Εχουμε 4.000.000 ανέργους στη Γερμανία, 17 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 30.000 ανέργους στους κλάδους της πληροφορικής». Ακόμη και ο υπουργός Εργασίας, Βάλτερ Ρίστερ, δήλωσε ότι ναι μεν συμφωνεί με τη γνώμη του καγκελάριου, αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι ειδικοί του κλάδου στη Γερμανία, που μπορούν να μετεκπαιδευτούν και ότι έχουν καταγραφεί «54.000 άνεργοι μηχανικοί της Πληροφορικής Τεχνολογίας».

Μετά τις διαμαρτυρίες αυτές ο καγκελάριος διευκρίνισε υποχωρώντας, ότι οι άδειες εργασίας στους ξένους θα χορηγηθούν εφόσον οι γερμανικές επιχειρήσεις «αρχίσουν μια επίθεση εξειδίκευσης ανέργων Γερμανών μηχανικών».

Μέσα από τις γραμμές των εφημερίδων διακρίνεται ο λόγος της σπουδής του καγκελάριου και των κοντσέρν των ηλεκτρονικών υπολογιστών: Προσπαθούν να κερδίσουν χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό με άλλες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ. Και η προτίμηση των ειδικών από τις Ινδίες ή τις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ είναι ότι η ξένη αφρόκρεμα είναι φτηνότερη από την εγχώρια. Οσο για τον ισχυρισμό ότι με κάθε νεοδιοριζόμενο στον τομέα της πληροφορικής «δημιουργούνται τρεις θέσεις για άλλους ανθρώπους» πρόκειται μάλλον για παρηγοριά και καθησύχαση αυτών, που χωρίς να φταίνε, έχουν χάσει τη δουλιά τους. Είναι το σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας, που αντί να μειώνει, δημιουργεί χιλιάδες νέους ανέργους. Παράδειγμα πρόσφατο η συγχώνευση δύο γιγάντων της ηλεκτροπαραγωγής, της RWE και της VEM. Πριν στεγνώσει το μελάνι της είδησης για τη δημιουργία του νέου υπερκοντσέρν, ακολούθησε η είδηση για την απόλυση σύντομα 12.500 εργαζομένων.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ