Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι τεταμένες σχέσεις αφορμή κούρσας εξοπλισμών;

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η εθνικιστική ινδουιστική κυβέρνηση της Ινδίας προειδοποίησε τη στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν για «παραβιάσεις» από στρατεύματά της στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός (Line of Control, LOC) του Κασμίρ και αποφάσισε αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ προέβη σε «έντονο διάβημα» διαμαρτυρίας προς το Πακιστάν για τις παραβιάσεις της γραμμής στρατιωτικού ελέγχου στο Κασμίρ, λέγοντας ότι θα τις «πατάξει». Το Νέο Δελχί επανέλαβε ότι Πακιστανοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο του ινδικού στρατού κοντά στη γραμμή ελέγχου, στον τομέα Νοουσέρα, στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά στρατιώτες. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε την κατηγορία. «Η κυβέρνηση της Ινδίας παραμένει σταθερή στην απόφασή της να πατάξει όλες τις παραβιάσεις στη γραμμή ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και να διαφυλάξει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

«Οι δραστηριότητες και οι δηλώσεις του Πακιστάν σαφώς αποσκοπούν στο να προκαλέσουν τη διεθνή προσοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, αναμένεται να επισκεφθεί την Ινδία και το Μπαγκλαντές τον ερχόμενο μήνα. Ομως, ο Λευκός Οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί και το υπό στρατιωτική κυβέρνηση Πακιστάν. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δικαιολόγησε τη μεγάλη - κατά 28% - αύξηση στις αμυντικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2000 - 2001, επικαλούμενος την «επιδείνωση» της κατάστασης από πλευράς ασφαλείας. «Η κατάσταση από πλευράς ασφαλείας επιδεινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από τον πόλεμο στην περιοχή Καργκίλ, στο βόρειο Κασμίρ και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση», δήλωσε προς δημοσιογράφους.

Για τις αμυντικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2000 - 2001 εγκρίθηκε ποσό, στον προϋπολογισμό, 585,87 δισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 13,62 δισεκατομμύρια δολάρια), από 456,94 δισεκατομμύρια ρουπίες, που ήταν στο τελευταίο οικονομικό έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ