Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνία για παραγωγή και τιμές του πετρελαίου
ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Νέα συμφωνία, για να υπάρξει μια «κατάλληλη» προσφορά παραγωγής του πετρελαίου σε «λογική» τιμή, κατάφεραν να αποσπάσουν οι ΗΠΑ χτες από τη Βενεζουέλα, μετά την προχτεσινή ανάλογή τους συμφωνία με τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, τη Νορβηγία. Οι δύο αυτές πάντως συμφωνίες δεν κατάφεραν να «δαμάσουν» την τιμή του αργού πετρελαίου, που ανέβηκε και πάλι χτες στη διεθνή αγορά, καθώς εκτιμάται ότι η ανοδική τάση στην τιμή του πετρελαίου οφείλεται στα πολύ περιορισμένα πια παγκόσμια αποθέματα.

Η συμφωνία προέκυψε κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στη βρετανική πρωτεύουσα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Μπιλ Ρίτσαρντσον με τον Αλί Ροντρίγκες, τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα, σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ. Οσο για τη συμφωνία, σημαίνει επανεκτίμηση της πολιτικής υπέρ της αύξησης της παραγωγής. Οι δύο πλευρές τονίζουν στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι «η αστάθεια στις τιμές είναι βλαπτική τόσο για τις παραγωγούς όσο και για τις καταναλώτριες χώρες και ότι μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της ζήτησης θα συμβάλει στην αποτροπή αυτής της αστάθειας και στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Εντούτοις, από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας επανέλαβε ότι ο ΟΠΕΚ πιθανώς δε θα αυξήσει την παραγωγή του το δεύτερο τρίμηνο του έτους, γιατί ανησυχεί για σημαντική πτώση της ζήτησης μετά το χειμώνα. Η δήλωση αυτή ωστόσο αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο έκπληξη, καθώς την περασμένη βδομάδα αξιωματούχοι της ίδιας χώρας δήλωναν ότι υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση εντός του ΟΠΕ για αύξηση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, από την 1η Απρίλη. Παράλληλα, κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να γίνει την Πέμπτη μεταξύ Βενεζουέλας, Σαουδικής Αραβίας και Μεξικού, των υπερδυνάμεων στην παραγωγή πετρελαίου, οι οποίες και επέβαλαν την πολιτική της περιορισμένης παραγωγής τον περασμένο Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ