ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Οι ... αναζητήσεις και...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Αριστερά πρέπει να σκύψει με προσοχή πάνω στα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Η Αριστερά πρέπει να αναζητήσει, να ψάξει, κλπ., κλπ. Πολλά και διάφορα γράφονται και ακούγονται τις μέρες αυτές - κυρίως από το χώρο του ΣΥΝ, αλλά και άλλες πλευρές - για τα μηνύματα που λαμβάνει ή πρέπει να λάβει η Αριστερά από τις γαλλικές εκλογές. Και δε λέμε, η ανάλυση και η μελέτη των πολιτικών εξελίξεων και, ιδιαίτερα, μιας εκλογικής αναμέτρησης ή άλλων σοβαρών πολιτικών αναμετρήσεων, πάντα ήταν και είναι αναγκαία και χρήσιμη. Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί «ξεχνούν» συστηματικά δυο βασικές πλευρές του θέματος, όλοι όσοι προτρέπουν σε ...νέες αναζητήσεις και περιπλανήσεις: Πρώτον, ότι μέχρι προχτές πρόβαλλαν την «κεντροαριστερή» συγκυβέρνηση της Γαλλίας, ως γενικότερο πρότυπο και ανάλογα καθόριζαν την πολιτική και τακτική τους. Παρ' όλ' αυτά, όμως, δε βλέπουμε να περιέχεται η παραμικρή αυτοκριτική διάθεση στις αναζητήσεις τους. Και, δεύτερον, ότι το ΚΚΕ είχε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα πει τη ριζικά διαφορετική του θέση. Αραγε, δε δικαιώνεται τώρα η θέση αυτή; Κι αν ναι, δεν αξίζει να συμπεριληφθεί στις όποιες αναζητήσεις των όποιων θέλουν να λέγονται αριστεροί το σκεπτικό, που οδήγησε το ΚΚΕ σ' αυτές, τις σωστές και δικαιωμένες από τη ζωή πλέον, εκτιμήσεις; Δυστυχώς, ούτε τέτοια διάθεση βλέπουμε.

... οι όχι τυχαίοι περιορισμοί

Σημειώνουμε όλα τα παραπάνω, για μια σειρά εύλογους λόγους και, κυρίως, γιατί ο προσανατολισμός όλων όσοι ...αναζητούν ή προτρέπουν σε ...αναζήτηση, είναι αξιοσημείωτα και όχι τυχαία μονόπλευρος και περιορισμένος. Η αναζήτησή τους περιορίζεται απλά και μόνο σε επιμέρους πλευρές της πολιτικής της «κεντροαριστερής» συγκυβέρνησης στη Γαλλία και ποιες διορθωτικές κινήσεις θα απέτρεπαν το γνωστό αποτέλεσμα. Το ενδεχόμενο, να είναι βαθιά λαθεμένες οι γενικότερες αναλύσεις και τα θεμελιακά σκεπτικά, που οδηγούν στην πολιτική της «κεντροαριστεράς», του «κοινωνικού εταιρισμού», κλπ., κλπ., βρίσκεται αυστηρά έξω από την αναζήτησή τους.

Στις συνθήκες, όμως, του σύγχρονου καπιταλισμού, η πραγματικά φιλολαϊκή - άρα και αριστερή - πολιτική είναι αδιάρρηκτα δεμένη με την πορεία σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, με τους κάθε λογής μηχανισμούς, που στηρίζουν την εξουσία τους και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Είναι αδιάρρηκτα δεμένη με την ταξική πάλη και τη συνεχή ενίσχυσή της, με τη συνεχή ωρίμανση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάδειξη στην εξουσία της εργατικής τάξης και των εργαζομένων της πόλης και του χωριού, δηλαδή, της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Οι αυταπάτες

Κι αν θέλετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προαναφερομένων αναζητήσεων, διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο στη χτεσινή «Αυγή»: «Από την Αριστερά της διεκδίκησης περάσαμε πια στην Αριστερά της κυβερνητικής διαχείρισης. Αυτό το πέρασμα, όπως δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, φαίνεται ανολοκλήρωτο. Ο συμβιβασμός των κοινωνικών εταίρων, που είναι μια αναγκαία συνθήκη για την ισορροπία και την ευημερία, αντί να προωθεί, στην ουσία ανατρέπει μονομερώς ό,τι κατακτήθηκε από το εργατικό, το φεμινιστικό, το φοιτητικό κίνημα στα χρόνια που πέρασαν».

Ο αρθρογράφος ομολογεί ότι ο «συμβιβασμός των κοινωνικών εταίρων» και η εγκατάλειψη της ταξικής πάλης οδηγεί στην ανατροπή των λαϊκών κατακτήσεων. Παρ' όλ' αυτά, όμως, επιμένει να τον θεωρεί «αναγκαία συνθήκη για την ισορροπία και την ευημερία» (ευημερία και ισορροπία ποιων;). Και, βέβαια, ούτε καν περνάει από το μυαλό του ότι είναι όνειρο θερινής νυκτός η συνύπαρξη και η «συγκατοίκηση» μιας πραγματικά αριστερής, φιλολαϊκής πολιτικής και της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η αναζήτησή του περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στον... εξανθρωπισμό του καπιταλισμού και της «παγκοσμιοποίησης». Αμφιβάλλει κανείς ότι όταν και αν βρει την όποια «συνταγή», αυτή θα είναι ίδια, στην ουσία της, με αυτή της γαλλικής «κεντροαριστεράς» ή των αντίστοιχων παραδειγμάτων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;


«Ιώσεις»

Χίλιοι «ιοί»

θανατηφόροι,

(ΟΝΕ, «ζωνάρι»,

τράκες, φόροι)

χίλιοι «ιοί»

για τον κοσμάκη

που το ψωμί

λέει ψωμάκι

και ας αφήσουν

τον «κοξάκι».

* * *

Ολοι οι «ιοί»

που πριν σας είπα

(και επιπλέον

ΝΑΤΟ, ΗΠΑ),

είν' η απειλή

η πιο μεγάλη,

μα, πού μιλιά

γι' αυτούς να βγάλει,

της διαπλοκής

κάθε κανάλι.

* * *

Αυτή η ίωση

«κοξάκι»

θα 'χει περάσει

σε λιγάκι,

γι' αυτό στις άλλες,

τις «ιώσεις»

ν' αντισταθείς,

γροθιά να υψώσεις

αν θέλεις, κόσμε,

να γλιτώσεις!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πιστοποίηση της γύμνιας

Προχτές ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μιλούσε κατ' αρχάς για επιδημία, όσον αφορά στις φονικές ιώσεις.

Χτες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), ανακοινώνοντας εφτά νέα κρούσματα των θανατηφόρων ιώσεων, έκανε λόγο για συγκρατημένη ύφεση της κατάστασης!

Είναι μια βδομάδα μετά την καταγραφή των κρουσμάτων και τους βιολογικούς ελέγχους και ακόμα να πιστοποιηθεί ο αιτιολογικός παράγοντας και να γίνει επιδημιολογική αξιολόγηση.

Σε ποια χώρα του κόσμου ξανάγινε αυτό; Να γίνεται λόγος για επιδημία, η οποία μπορεί να αναιρεθεί εκ των υστέρων με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σχήμα πρωθύστερο; Οχι βέβαια.

Γιατί εκείνο που πιστοποιείται από την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η ολοκληρωτική γύμνια της χώρας μας σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Οι υπάρχουσες υπηρεσίες στις νομαρχίες είναι, στην κυριολεξία, ξεδοντιασμένες από προσωπικό. Και το Κεντρικό με τα περιφερειακά εργαστήρια υγείας, που με στόμφο διαλαλούσε το κατακαλόκαιρο του 1997 η κυβέρνηση - όταν ακόμα ψήφισε τον ανθυγιεινό νόμο 2519 - μένει ακόμα στα χαρτιά και δεν έχει γίνει τίποτε.

Οι δομές του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος έχουν γονατίσει, στην κυριολεξία, καθώς έχουν προσβληθεί απ' το «μικρόβιο» της περικοπής των δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση. Δεν αναπτύχθηκε τίποτε στον τομέα της πρόληψης, ούτως ώστε να υπάρξει έγκαιρη διαπίστωση και αντιμετώπιση και να σχεδιαστεί μια μακρόχρονη αντιμετώπιση.

Ολη αυτή τη γύμνια η κυβέρνηση προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με γενικές επιλογές - όπως τα σχολεία - ώστε να έχει γενικά επιχειρήματα για πιθανές εξελίξεις, είτε μεταθέτοντας τις ευθύνες της. Ετσι, για τις κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι Τσιγγάνοι και οι πρόσφυγες, που είναι ευεπίφορες στις ιώσεις, έστειλε ένα φιρμάνι στις Υπηρεσίες Υγιεινής των νομαρχιών για να τους ενημερώσουν και να πάρουν μέτρα.

Η κυβέρνηση απλώς - κατ' αναλογία της έκφρασης για επιτήρηση της επιδημίας - επιτηρεί τη γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας και την εκχώρηση απ' τη μεριά της ολοένα και περισσότερων τομέων του δημόσιου συστήματος στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μέσα από αυτήν την κατάσταση, πιστοποιήθηκε με δραματικό τρόπο μια άλλη αδήριτη ανάγκη: Η προβολή και διεκδίκηση απ' το λαϊκό κίνημα ενός δημόσιου συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα, που θα παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες σε όλους όσοι κατοικούν, ανά πάσα στιγμή, στη χώρα μας. Είναι ένα αίτημα, που έρχεται κόντρα στη λογική της κυβέρνησης, που κάνει διακρίσεις σε ντόπιους και ξένους ή σε ντόπιους και ξένους από ορισμένες χώρες, με τις οποίες έχουμε ή δεν έχουμε συμβάσεις που καλύπτουν την περίθαλψή τους.

Ενα γνήσια δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ασυμβίβαστο με την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και θα έχει ως κορωνίδα την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους δουλιάς και διαβίωσης, ώστε να υπάρχουν έγκαιρες διαπιστώσεις για την κατάσταση στην υγεία του πληθυσμού και να προλαμβάνονται πριν εκδηλωθούν οι επιδημίες.

Μια τέτοια πολιτική δεν μπορούν να την υπηρετήσουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ, διότι είναι ...φορείς των αντιλαϊκών επιλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ