ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Το τέλος των «μάγων» και των «κόλπων»

Οσο η κυβέρνηση προχωράει το «έργο», τόσο οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα σε εκλογική πανωλεθρία. Ποιος φταίει;

Του Τολιάδη από το «Ποντίκι»
Του Τολιάδη από το «Ποντίκι»
Στο μέσον, τυπικά, της θητείας της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μεγάλη «κοιλιά». Τα μεγάλα αφεντικά δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους χαμηλούς ρυθμούς «παραγωγικότητας» και την απουσία ορατών αποτελεσμάτων.

Οι διαθέσεις τους αποτυπώνονται και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο και βέβαια έχουν αντανάκλαση στην εικόνα των «εκσυγχρονιστών». Για όποιον δεν πιστεύει πως τα πράγματα είναι σοβαρά, έρχονται τα γκάλοπ για του «λόγου το αληθές». Το μήνυμα είναι απλό: Το ΠΑΣΟΚ «είναι τελειωμένο»... Εκτός και αν «κοιτάξει τη δουλειά του», «παράγει έργο». Τότε υπάρχει πιθανότητα «να αντιστρέψει το κλίμα»...

Εδώ είναι το πρόβλημα. Οσο η κυβέρνηση προχωράει το «έργο», τόσο το ΠΑΣΟΚ οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα σε εκλογική πανωλεθρία. Οσο προχωρούν οι νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αυτές που με σαφήνεια περιγράφει και η εαρινή έκθεση της Κομισιόν (ασφαλιστικό, φορολογικό, «ευέλικτη» αγορά εργασίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδιωτικοποιήσεις), τόσο θα χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.

Αν και δημόσια κοκορεύονται ότι αγνοούν το πολιτικό κόστος, στην πράξη το τρέμουν. Το χειρότερο είναι ότι οι λαϊκές μάζες δε δείχνουν καμία διάθεση να ακούσουν τα παραμύθια τους. Μετά από επτά χρόνια εκσυγχρονισμού δεν τρέφουν πια ψευδαισθήσεις. Δεν περιμένουν πλέον τίποτα καλό. Δε βλέπουν, επίσης, εντελώς δικαιολογημένα, διαφορές μεταξύ της εφαρμοζόμενης πολιτικής και αυτής που υποστηρίζει η ηγεσία της ΝΔ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καταδικασμένο να προχωρήσει. Γι' αυτό πασχίζει να περισώσει ό,τι μπορεί. Με όπλο την προπαγάνδα επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, να προκαλέσει σύγχυση, «φοβίες» και (ψευτο)διλήμματα.

Μπορεί άλλοτε όλα αυτά τα κόλπα των «μάγων» της προπαγάνδας να έπιαναν. Τώρα όμως φαντάζουν απεγνωσμένες κινήσεις θλιβερών διαχειριστών που βλέπουν το τέλος της «βασιλείας» τους να πλησιάζει και να μην μπορούν να στηριχτούν πουθενά. Αλλά κανείς, άλλος, δεν τους φταίει.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΣΕΝΑΡΙΑ: «Ως καταλύτης το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ήρθε να επιδράσει στην εγχώρια πολιτική συγκυρία και να διαμορφώσει συνθήκες πρόωρης κρίσης στο κυβερνών κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ που είχε ήδη τεθεί σε διαδικασία αναζήτησης μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις "βράζει" τώρα στην κυριολεξία και οι μηχανισμοί κινούνται συστηματικά πλέον προς την κατεύθυνση δημιουργίας περιβάλλοντος και προϋποθέσεων για αλλαγή ηγεσίας. Τα σενάρια εκπορευόμενα πλέον από το πλήθος των κομματικών "βαρόνων", θέλουν να στήνεται το προσεχές διάστημα σκηνικό αμφισβήτησης του κ. Κ. Σημίτη και των στενών συνεργατών του, ώστε να είναι το έδαφος πρόσφορο τον προσεχή Οκτώβριο, έπειτα από ένα ενδεχόμενο - και πολύ πιθανό πια - δυσμενές αποτέλεσμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ορισμένοι προεξοφλούν ότι το βράδυ του δευτέρου γύρου των εκλογών του Οκτωβρίου, εάν το ΠΑΣΟΚ περιοριστεί σε λιγότερες από 15 νομαρχίες, μεγάλος αριθμός βουλευτών θα ζητήσει ευθέως από τα τηλεοπτικά παράθυρα την αντικατάσταση του κ. Σημίτη. Το παραπάνω σενάριο διακινείται και "ζυμώνεται" από μερίδα βουλευτών και κομματικοσυνδικαλιστικών στελεχών στους λεγόμενους "μαζικούς χώρους"». (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

«ΑΠΩΛΕΙΕΣ»: «Ταφόπλακα στα όνειρα της Χαρ. Τρικούπη για "συμμαχικές κυβερνήσεις", βάζουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ την ίδια στιγμή το έκρυθμο κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βλέπει πλέον ορατό τον κίνδυνο να μην μπορούν οι υπουργοί να νομοθετούν. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί για την κεντροαριστερά και στη χώρα μας, μετά τη "Συννεφιασμένη Κυριακή" της Γαλλίας, είναι ότι ο Κ. Λαλιώτης αναγκάστηκε να ματαιώσει τη Σύνοδο των Σοσιαλιστικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων, που προγραμμάτιζε να διοργανώσει στην Αθήνα στις 24 και 25 Μαΐου». (Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πέντε αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα - ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ΑΥΓΗ: ΟΜΟΦΩΝΟ «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: Σύγχυση, υπερβολές και νέα κρούσματα - ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 8 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 3 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ 9 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ.

ΧΩΡΑ: ΕΚΡΥΒΑΝ ΤΟΝ ΙΟ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο ΙΟΣ «ΧΤΥΠΗΣΕ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΖΟΣΠΕΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΕΣ Ο ΦΛΩΡΑΚΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΠΟΛΕΙΦΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗΝ «ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΤΕΛΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 500.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Εφιάλτης: «Δεν μας τα λένε καλά. Πρώτον, η γαλλική Αριστερά όλων των αποχρώσεων ανέβηκε 3% σε σύγκριση με τις προεδρικές του 1995. Δεύτερον, ο Λεπέν κέρδισε μόλις 2%. Δηλαδή (τρίτον) αυτός που υπέστη πανωλεθρία είναι ο Γάλλος Σημίτης. Πάμε τώρα στα καθ' ημάς. Το 40% των Ελλήνων ερωτηθέντων (ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ -ΝΔ) εκφράζει ικανοποίηση, αισιοδοξία, κατανόηση ή αδιαφορία για τα πανηγύρια της Ακροδεξιάς. Το 20,5% συμφωνεί, απολύτως ή σχετικώς, πως μόνο η δικτατορία είναι ικανή να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Αρα η διαφαινόμενη ακροδεξιά μετατόπιση θα συνδυαστεί με πανωλεθρία του Ελληνα Σημίτη. Ο λόγος; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Η θεοποίηση της παγκοσμιοποίησης και το ξεχαρβάλωμα κάθε αντίστασης είναι το ματ του Εφιάλτη. Και κάτι ακόμα για τα παπαγαλάκια που ανασύρουν τον Λεπέν για να τρομοκρατήσουν τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά. Αντιστρέφω το μονότονο επιχείρημά τους και προτείνω. Αντί η Αριστερά το ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την Αριστερά. Ρε φίλε, θέλεις να φρενάρεις τον... Πλεύρη; Απόδειξη» (Δημήτρης Δανίκας -ΤΑ ΝΕΑ).

Μεγαλομέτοχοι πολυεθνικών: «Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως συμπεριφέρονται ωσάν να εκλέγονται από τους μεγαλομετόχους πολυεθνικών εταιρειών και τελικώς οι Γάλλοι ψηφοφόροι -- με τις ακραίες επιλογές τους -- κατέδειξαν ότι το ιδεολόγημα της ενωμένης Ευρώπης, που έχουν οικοδομήσει, αποκλίνει σοβαρώς από την πραγματικότητα» (Κώστας Ιορδανίδης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Αναζήτηση: «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αποτέλεσε ράπισμα στο πολιτικό κατεστημένο και εθνική ταπείνωση για τη χώρα... Η ουσιαστική άνοδος του ποσοστού του Ζαν Μαρί Λεπέν οφείλεται στη μείωση του ιδεολογικού χάσματος που κάποτε χώριζε τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας. Η αποδοχή της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων από τον Λιονέλ Ζοσπέν βοήθησε μεν τη γαλλική οικονομία, κόστισε όμως την υποστήριξη της Αριστεράς στους Σοσιαλιστές» (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ