ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Καμία «χαλάρωση» δεν επιτρέπεται!

Επεσαν όλοι μαζί: Κομισιόν, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ. Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει και η κυβέρνηση «οφείλει» να προχωρήσει

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Πάνω που ορισμένοι στην κυβέρνηση έκαναν «πονηρές» σκέψεις για μια κάποια «χαλάρωση» των ρυθμών της αντιλαϊκής επίθεσης, μπας και διασωθεί τίποτα στις δημοτικές εκλογές, ακούστηκε η ομοβροντία των «δέκα εντολών»: Καμία χαλάρωση δεν επιτρέπεται. Πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά. Εχετε μείνει πίσω. Ξυπνήστε!

Επεσαν όλοι μαζί: Κομισιόν, ΟΟΣΑ, ΙΟΒΕ (ΣΕΒ). Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει. Θέτουν τα καθήκοντα της «επόμενης μέρας» και φροντίζουν για την «ορθή» εκτέλεσή τους. Τι περιλαμβάνει, λοιπόν, το «μενού»;

Χαλιναγώγηση των δαπανών του δημοσίου, μέτρα για την ακαμψία της αγοράς, άνοιγμα των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών στον ανταγωνισμό, γενναίες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη δημόσια διοίκηση... Η επιτηδευμένη κομψότητα των εκφράσεων επιστρατεύεται, πάντα, για να αποφευχθούν οι πανικόβλητες αντιδράσεις από τον επερχόμενο εφιάλτη.

Χαλαρώνει η ένταση της οικονομικής πολιτικής, διαπιστώνει ο ΣΕΒ, γιατί δε βλέπει «τολμηρές πρωτοβουλίες» από την κυβέρνηση. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ετοιμη η εξήγηση: Το πολιτικό κόστος. «Υπεισέρχεται στις πολιτικές αποφάσεις με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να τροποποιεί τις αρχικές επιλογές».

Οι μεγαλοβιομήχανοι τη δουλιά τους κάνουν. «Καλή και άγια» η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τώρα. Ελάχιστα τους «πονάει» αν η εκλεκτή τους υποχρεώνεται σε εκλογικό αυτοχειριασμό. Είναι έτοιμη η «εναλλακτική λύση»: η ΝΔ.

Ο Κ. Καραμανλής δίνει καθημερινά εξετάσεις «υπευθυνότητας» και «ωριμότητας». Αφουγκράζοντας σταθερά τις επιθυμίες της οικονομικής ολιγαρχίας, γίνεται καθημερινά η «φωνή των κυρίων του». Ζήτησε συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για την οικονομία. Και για να πιέσει την κυβέρνηση και να «εκλαϊκεύσει» την ανάγκη των νεοφιλελεύθερων αλλαγών.

Ζαλισμένη η κυβέρνηση από τα απανωτά μηνύματα των γκάλοπ και απορροφημένη και με τα εσωκομματικά, επιζητά απελπισμένα στήριξη «άνωθεν» να προχωρήσει. Δεν μπορεί να αποφύγει το «πεπρωμένο».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΣΤΡΟΦΗ» ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

«ΦΙΛΟΔΟΞΟΙ» ΣΤΟΧΟΙ: «Δραστικό τρόπο μείωσης της ανεργίας θεωρεί η κυβέρνηση την ελαστική απασχόληση και στοχεύει στο διπλασιασμό του ποσοστού των μερικώς απασχολούμενων, πράγμα που σημαίνει το σημερινό 3,5% να γίνει 7%. Ο διθυραμβικός για τη μερική απασχόληση λόγος του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ι. Παπαντωνίου στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο έπεισε τους περισσότερους συναδέλφους του και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να υιοθετήσουν πολιτική θέση που συνιστά στροφή στα εργασιακά...». (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

«ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΣ» ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: «Σε γενικές γραμμές ο λεγόμενος νόμος Γιαννίτση για τα εργασιακά δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα δεν έχει εξυπηρετήσει ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ζητούμε άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους εργαζομένους ώστε το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε πλαίσιο για τα εργασιακά, που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο». (Οδ. Κυριακόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, στο ΒΗΜΑ)

ΜΕΙΖΩΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Αν δούμε τι λένε (σ.σ. οι εκθέσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ) στην ουσία για το Εργασιακό, θα διαπιστώσουμε ότι τις περυσινές προσαρμογές Γιαννίτση τις θεωρούν ανεπαρκείς. Γιατί όταν επαναφέρεται με έμφαση η σύνδεση της αμοιβής της εργασίας με την παραγωγικότητα, όταν προσάγονται λύσεις "ευελιξίας" όπως η χαλάρωση των ρυθμίσεων για τις απολύσεις ή πάλι η καταβολή μισθών κάτω των συλλογικών συμβάσεων σ' όσους (νέους) πασχίζουν να μπουν στην αγορά εργασίας, δε χρειάζεται βαθυστόχαστη ανάλυση για να διαπιστωθεί ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται σαφώς σε άλλη φάση σκέψης απ' ό,τι εμείς... Ακόμη και για να αρχίσει μια συζήτηση για προσέγγιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως τις εννοούν οι Βρυξέλλες, χρειάζεται μια μείζων συναίνεση». (Από άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΠΟ 45% ΩΣ 65% ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βουλή: ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΧΑΣΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΙΖΕΙ ΣΥΘΕΜΕΛΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΧΩΡΑ: Ημέρες ενός άλλου «Ωνασείου» για τον Σημίτη - ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΓΗ: ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αποκλειστική συνέντευξη του Τζαννή Τζαννετάκη: ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΦΛΩΡΑΚΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΤΗ ΝΥΚΤΑ ΤΟ... ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΟΥ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητική προπαγάνδα - ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΔΙΛΗΜΜΑΤΩΝ.

ΤΑ ΝΕΑ: Μόνιμοι 2.038 από το παράθυρο - ΜΕ... ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσλήψεις: Το νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές - ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: (Μήτση): ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΗΤΑΝ... ΔΕΚΑΤΑ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Κινούμενη Αμμος»: «Στο ΕΓ της περασμένης Τετάρτης, μόλις ο κ. Σημίτης βγήκε λίγο από την αίθουσα, τέσσερις - πέντε "πρωτοκλασάτοι" ξιφούλκησαν κατά του (απόντος στο Ισραήλ) υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου. Στη Βουλή ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αγκομαχούσε χθες - δίκην επιλοχίου - να συγκεντρώσει τους βουλευτές του Κινήματος ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα των ολυμπιακών ακινήτων, ενώ ακόμη και ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ψηφίσει, προς αποφυγήν απροόπτων, δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές... εξαφανίστηκαν!. Η αιφνίδια δήλωση του κ. Χ. Φλωράκη υπέρ του κ. Κ. Καραμανλή αντιμετωπίστηκε κατά βούληση: οι κ.κ. Λαλιώτης και Βενιζέλος την επέκριναν ευθέως, ενώ ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος συνέστησε ψυχραιμία: "Μια κουβέντα είπε ένας απόστρατος της πολιτικής, μην το κάνουμε θέμα". Ολα αυτά προσδίδουν χαρακτηριστικά κινούμενης άμμου στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, εξ ου και ο κ. Σημίτης έδειχνε κατηφής στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο». (ΒΗΜΑ).

Νευρική κρίση: «Οπως και να έχει πάντως, το κυβερνών κόμμα έχει περιπέσει σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Κάτι που καταγράφτηκε και πάλι χθες στο Κοινοβούλιο, όπου χρειάστηκε η επιστράτευση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη για την υπερψήφιση της διάταξης για την εταιρεία των Ολυμπιακών Ακινήτων». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«Υπονομευτές»: «Από τη μια βουλευτές οι οποίοι κατηγορούν υπουργούς ότι ενεργούν με λογικές και πρακτικές που υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξης και από την άλλη υπουργοί που στρέφονται εναντίον βουλευτών, υποστηρίζοντας ότι με τη στάση τους δυναμιτίζουν το κυβερνητικό έργο... Και οι δύο πλευρές συμβάλλουν στην απαξίωση της κυβερνητικής παράταξης και στην προώθηση των φιλοδοξιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φθάσει, αργά ή γρήγορα, στην εξουσία». (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ με τίτλο «Υπουργοί - βουλευτές πριονίζουν μαζί το κλαδί του ΠΑΣΟΚ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ