Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Καμία «χαλάρωση» δεν επιτρέπεται!

Επεσαν όλοι μαζί: Κομισιόν, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ. Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει και η κυβέρνηση «οφείλει» να προχωρήσει

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Πάνω που ορισμένοι στην κυβέρνηση έκαναν «πονηρές» σκέψεις για μια κάποια «χαλάρωση» των ρυθμών της αντιλαϊκής επίθεσης, μπας και διασωθεί τίποτα στις δημοτικές εκλογές, ακούστηκε η ομοβροντία των «δέκα εντολών»: Καμία χαλάρωση δεν επιτρέπεται. Πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά. Εχετε μείνει πίσω. Ξυπνήστε!

Επεσαν όλοι μαζί: Κομισιόν, ΟΟΣΑ, ΙΟΒΕ (ΣΕΒ). Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει. Θέτουν τα καθήκοντα της «επόμενης μέρας» και φροντίζουν για την «ορθή» εκτέλεσή τους. Τι περιλαμβάνει, λοιπόν, το «μενού»;

Χαλιναγώγηση των δαπανών του δημοσίου, μέτρα για την ακαμψία της αγοράς, άνοιγμα των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών στον ανταγωνισμό, γενναίες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη δημόσια διοίκηση... Η επιτηδευμένη κομψότητα των εκφράσεων επιστρατεύεται, πάντα, για να αποφευχθούν οι πανικόβλητες αντιδράσεις από τον επερχόμενο εφιάλτη.

Χαλαρώνει η ένταση της οικονομικής πολιτικής, διαπιστώνει ο ΣΕΒ, γιατί δε βλέπει «τολμηρές πρωτοβουλίες» από την κυβέρνηση. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ετοιμη η εξήγηση: Το πολιτικό κόστος. «Υπεισέρχεται στις πολιτικές αποφάσεις με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να τροποποιεί τις αρχικές επιλογές».

Οι μεγαλοβιομήχανοι τη δουλιά τους κάνουν. «Καλή και άγια» η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τώρα. Ελάχιστα τους «πονάει» αν η εκλεκτή τους υποχρεώνεται σε εκλογικό αυτοχειριασμό. Είναι έτοιμη η «εναλλακτική λύση»: η ΝΔ.

Ο Κ. Καραμανλής δίνει καθημερινά εξετάσεις «υπευθυνότητας» και «ωριμότητας». Αφουγκράζοντας σταθερά τις επιθυμίες της οικονομικής ολιγαρχίας, γίνεται καθημερινά η «φωνή των κυρίων του». Ζήτησε συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για την οικονομία. Και για να πιέσει την κυβέρνηση και να «εκλαϊκεύσει» την ανάγκη των νεοφιλελεύθερων αλλαγών.

Ζαλισμένη η κυβέρνηση από τα απανωτά μηνύματα των γκάλοπ και απορροφημένη και με τα εσωκομματικά, επιζητά απελπισμένα στήριξη «άνωθεν» να προχωρήσει. Δεν μπορεί να αποφύγει το «πεπρωμένο».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ