Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ολο νόμοι κι αστυνόμοι... »

«

Ολο νόμοι κι αστυνόμοι...» για την αντιμετώπιση του «κακού που παραμονεύει και τη χώρα υπονομεύει». Και για να μην «πέσουν κυβερνήσεις» ενισχύονται οι μηχανισμοί που αποτελούν τους «Ηρακλείς της εξουσίας». Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας μεθοδεύεται η συζήτηση πρότασης της δημοτικής αρχής για αλλαγές στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας των ΟΤΑ, που θα επιτρέπει στη δημοτική αρχή να προσλάβει 700 άτομα για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ηδη η ΕΛ.ΑΣ. με τους ειδικούς φρουρούς και τους συνοροφύλακες έχει ξεπεράσει τις 50.000 σε προσωπικό. Αναμένονται δε κι άλλες προσλήψεις. Αν σε αυτούς προστεθούν το προσωπικό του Λιμενικού, της ΕΥΠ και των υπό ίδρυση Δημοτικών Αστυνομιών σε λίγο καιρό θα αστυνομευόμαστε από 70.000 άτομα που θα επανδρώνουν αστυνομίες και παρααστυνομίες. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και 15.000 υπάλληλοι των εταιριών παροχής προστασίας...

Παράλληλα, στην ΕΛ.ΑΣ. συγκροτούνται ομάδες άμεσης επέμβασης που θα εκτελούν αιφνιδιαστικές επιδρομές σε 600 περιοχές της Αττικής, όπου υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας. Τα συνεργεία θα αποτελούνται από ένστολους, αλλά και αστυνομικούς χωρίς στολή, που θα πραγματοποιούν ελέγχους σε πολίτες, σωματικές έρευνες, θα στήνουν μπλόκα. Ετσι, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θεωρεί ότι θα πετύχει τους ποσοτικούς του στόχους στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ήδη λειτουργούν οι ομάδες πρόληψης - καταστολής εγκλήματος.

Οι κρατούντες δείχνουν να πιστεύουν ότι οι συχνοί αστυνομικοί έλεγχοι θα μειώσουν την εγκληματικότητα. Ομως, η ενίσχυση της καταστολής έχει οδηγήσει και σε τραγικά αποτελέσματα με πιο πρόσφατο αυτό της δολοφονίας νεαρού Τσιγγάνου από αστυνομικό πριν λίγους μήνες στο Ζεφύρι. Εκτός αυτού η συμπεριφορά πολλών αστυνομικών οργάνων αγγίζει το γκρίζο όριο της προσβολής της προσωπικότητας του ελεγχόμενου πολίτη. Τα κρούσματα είναι πολλά. Οι κρατούντες θέλουν μια Αστυνομία που να «δείχνει» ότι κάνει έργο. Ενα έργο που ανεβάζει της ποιότητα της ζωής του πολίτη. Ετσι ισχυρίζονται. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, υποστηρίζει ότι θα βελτιώσει κι άλλο αυτό το έργο.

Τα κόμματα της εξουσίας «λησμονούν» ότι το πλήγμα της ποιότητας στην καθημερινή ζωή του πολίτη έχει δοθεί και δίνεται καθημερινά με την ανεργία, τα αντιασφαλιστικά μέτρα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το κυκλοφοριακό. Η ίδια η καπιταλιστική ...ανάπτυξη, με την κυριαρχία του κέρδους και των νόμων της αγοράς, τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες που γίνονται με την ανοχή ή την υποστήριξη κρατικών μηχανισμών, την παραοικονομία και το «ξέπλυμα» του βρώμικου χρήματος, αποτελούν το «θερμοκήπιο» της εγκληματικότητας. Κι αυτή θα αυξάνεται όσο βαθαίνει η κρίση του καπιταλισμού.

Κρύβουν από το λαό ότι το θέμα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας είναι πολιτικό. Στην ουσία, προωθώντας πολιτικές που περιθωριοποιούν κοινωνικά σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Η εγκληματικότητα, άλλωστε, είναι μια από τις μορφές εκδήλωσης αυτών των πολιτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ οι κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν με το θέμα του εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας. Η στρατιωτικοποίησή τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος και δημιουργεί ένα καθεστώς στεγανών, διακρίσεων, έλλειψης δημοκρατίας και αναξιοκρατίας μέσα σε αυτά τα σώματα, ώστε να λειτουργούν στο ρόλο του διώκτη όσων έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά προς την κατεστημένη τάξη.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ