ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές, συλλήψεις και απειλές
  • Νέα εισβολή στην Καλκίλια, παρά την «αποχώρηση»
  • Ανοιχτό, πάντα, το ενδεχόμενο βίας στο Ναό της Γέννησης, δηλώνει Ισραηλινός αξιωματικός
  • Νέα αναβολή ζητά το Ισραήλ για την επίσκεψη της Επιτροπής Διερεύνησης του ΟΗΕ, ενώ ο Ανάν επιμένει ότι θα μεταβεί στην περιοχή μέχρι την Κυριακή

Εξω από το Ναό στη Βηθλεέμ

Associated Press

Εξω από το Ναό στη Βηθλεέμ
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Τη γνωστή τακτική του «πήγαινε - έλα» εφαρμόζει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος διατείνεται ότι έχει αποχωρήσει από τις πόλεις της Δ. Οχθης, ενώ τις περικυκλώνει και ανάλογα την περίπτωση πραγματοποιεί νέες εισβολές. Σειρά είχε, χτες, η Καλκίλια, όπου ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και παρέμενε, μέχρι χτες βράδυ, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας. Στη Ραμάλα, Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και ξένοι φιλειρηνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ισραηλινό στρατό, όταν προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ. Την ίδια στιγμή, η κόντρα Ισραήλ - ΟΗΕ φθάνει σε οριακό επίπεδο, καθώς ο ΓΓ Κόφι Ανάν δηλώνει αποφασισμένος η Επιτροπή Διερεύνησης για την Τζενίν να μεταβεί στην περιοχή, παρά τις αντιρρήσεις της ισραηλινής ηγεσίας.

Με 15 τανκς και δεκάδες μηχανοκίνητα οχήματα εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός στην Καλκίλια και σε 3 γειτονικά χωριά, Μπέιτα, Σιλτ α Ντχαρ και Τζαμπα' α, χτες τα ξημερώματα. Αφού επιβλήθηκε, εκ νέου, απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας, ο ισραηλινός στρατός επιδόθηκε σε έλεγχο από σπίτι σε σπίτι, συνέλαβε τουλάχιστον 15 κατοίκους της πόλης και άγνωστο αριθμό κατοίκων των χωριών, επειδή «υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν τρομοκρατική δράση». Ο ισραηλινός στρατός, που παραμένει στην πόλη, υποστηρίζει ότι σκότωσε και τον τοπικό ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ράεντ Νάζαλ. Σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση, ο στρατός θα «συνεχίσει τη δραστηριότητά του μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή του», ενώ ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Ελιέζερ, που επισκέφθηκε στρατιωτικές βάσεις στη Δ. Οχθη, δήλωνε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να μείνουμε μέσα, αλλά να εξολοθρεύσουμε κάθε τρομοκράτη».

Ο Παλαιστίνιος πιτσιρίκος κάνει το σήμα της νίκης, μπροστά ακριβώς στο φυλάκιο του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ο Παλαιστίνιος πιτσιρίκος κάνει το σήμα της νίκης, μπροστά ακριβώς στο φυλάκιο του ισραηλινού στρατού
Η εισβολή στην πόλη των 40.000 κατοίκων συνέπεσε, σχεδόν, χρονικά με διαδήλωση που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και αλλοδαποί φιλειρηνιστές και ακτιβιστές ανθρωπιστικών οργανώσεων, προσπαθώντας να προσεγγίσουν το Αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Οι χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ισραηλινό στρατό, που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κροτίδες για να τους διαλύσει. Κάποια στιγμή, ακούστηκαν και αληθινά πυρά, που ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ήταν απάντηση στα πυρά που δέχτηκε από Παλαιστινίους ενόπλους σε κοντινό κτίριο. Τουλάχιστον 11 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται για 5η συνεχόμενη ημέρα οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου στο Ναό της Γέννησης. Από τους 9 εφήβους Παλαιστινίους που εξήλθαν, την Πέμπτη, μεταφέροντας τα σώματα των 2 νεκρών συμπατριωτών τους, ο ένας ανακρίνεται ακόμη, «επειδή υπάρχουν υπόνοιες για αντι-ισραηλινή δράση». Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι και μίλησαν για διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης εντός του Ναού, όπου δεν υπάρχει πια φαγητό, ούτε νερό, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνες.

Χτες το πρωί, άλλοι 4 νεαροί Παλαιστίνιοι παραδόθηκαν, άοπλοι, στον ισραηλινό στρατό και εκτιμάται ότι πρόκειται για αστυνομικούς. Δύο άλλοι έγκλειστοι τραυματίστηκαν επειδή «κινούνταν ύποπτα» στον περίβολο του Ναού και τραυματισμένοι συνελήφθησαν. Πάντως, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριζε ότι «δε θα διαπραγματεύεται επ' αόριστον» και ότι πάντα είναι ανοιχτός ο δρόμος της βίαιης επίλυσης του αδιεξόδου.

Τέλος στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, μία Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έγινε σφοδρή μάχη που προκλήθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά.

Επιμένει να αρνείται το Ισραήλ

Ο ηλικιωμένος Παλαιστίνιος σκάβει στα ερείπια του σπιτιού του στην Τζενίν

Associated Press

Ο ηλικιωμένος Παλαιστίνιος σκάβει στα ερείπια του σπιτιού του στην Τζενίν
Νέες συνομιλίες επρόκειτο να έχουν, αργά χθες το βράδυ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, Ισραηλινοί αξιωματούχοι με εκπροσώπους του ΟΗΕ. Η ισραηλινή ηγεσία υποστηρίζει ότι «δεν έχει διευκρινιστεί ο στόχος δράσης της Επιτροπής Διερεύνησης του Οργανισμού που θα μεταβεί στην Τζενίν» και επιμένει ότι θα πρέπει να «συναντηθεί με θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας και να περιλαμβάνει στη σύνθεσή της ειδικούς στην αντιτρομοκρατία».

Εντούτοις, ο ΓΓ του ΟΗΕ, που ήδη αναβάθμισε σε κανονικά μέλη της επιτροπής 2 στρατιωτικούς αξιωματούχους, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν πολλά ακόμη προς διευκρίνιση και ότι η Επιτροπή θα μεταβεί στην περιοχή μέχρι την Κυριακή. Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, ο Κόφι Ανάν, μετά και από αμερικανικές πιέσεις, αποδέχτηκε ήδη από τη συνεδρίαση που αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής, τα μέλη της να συλλέξουν απλώς όλα τα στοιχεία και να μην προχωρήσουν σε συμπέρασμα, οπότε θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτε άλλο να συζητηθεί.

Η ισραηλινή πλευρά, όμως, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, πίσω από τα γνωστά επιχειρήματα, προσπαθεί να αποσπάσει δέσμευση από τον ΟΗΕ ότι θα εξασφαλιστεί ασυλία για τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες της, σε περίπτωση που κληθούν να καταθέσουν και αποκαλυφθεί ότι έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου. Επισήμως, η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει σχολιάσει την είδηση. Ταυτόχρονα, δύο Ισραηλινοί έφεδροι, που πήραν μέρος στις μάχες της Τζενίν, μιλώντας ανώνυμα στην «Washington Times», υποστηρίζουν ότι οι εντολές τους ήταν «να φυτέψουν μία σφαίρα σε κάθε παράθυρο» και ότι πυροβολούσαν ακατάπαυστα ακόμη και εναντίον σπιτιών χωρίς να βλέπουν το στόχο.

Σαουδαραβικές επισημάνσεις

Τα αμερικανικά συμφέροντα κλυδωνίζονται ήδη στις χώρες του Κόλπου και θα καταρρεύσουν, αν οι ΗΠΑ δε σταματήσουν τη δράση του Αριέλ Σαρόν. Αυτό κατέστησε σαφές ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας διάδοχος Αμπντουλάχ στον Αμερικανό Πρόεδρο στην άτυπη συνάντηση που είχαν στο ράντσο του τελευταίου για 5 ώρες. Ο Αμπντουλάχ του τόνισε ότι η αραβική κοινή γνώμη βρίσκεται στα όριά της και ότι αν δε «συμμορφωθεί» ο Σαρόν άμεσα, τότε «όλη η περιοχή θα βρεθεί στην άβυσσο». Στο πλαίσιο αυτών των παρατηρήσεων, μάλιστα, ο Σαουδάραβας διάδοχος κατέστησε σαφές ότι «είναι αδιανόητο το οποιοδήποτε στρατιωτικό πλήγμα σε βάρος του Ιράκ».

Ο Τζορτζ Μπους αρκέστηκε, στη συνέχεια, να καλέσει, πάλι, σε ολοκλήρωση της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένων των Ραμάλα - Βηθλεέμ. Δεν παρέλειψε να καλέσει και τους Παλαιστινίους να κάνουν περισσότερα για την τρομοκρατία. Λίγο αργότερα έγινε η εισβολή στην Καλκίλια.

Χρηματική βοήθεια

Την ίδια ώρα, στο Οσλο, 21 δωρήτριες χώρες, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, αποφάσιζαν να χορηγήσουν 900 εκατομμύρια δολάρια για ανακατασκευή των παλαιστινιακών υποδομών και 300 εκατομμύρια δολάρια για κάλυψη άμεσων αναγκών. Η ΕΕ και οι αραβικές χώρες έχουν, ήδη, δεσμευτεί για χορήγηση 1 δισ. δολαρίων βοήθειας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Μπούντεσταγκ για τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων

Η «μονομαχία λόγων» μεταξύ του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και του αντιπάλου του, υποψήφιου καγκελάριου στις γενικές εκλογές του Σεπτέμβρη, Εντμοντ Στόιμπερ, που πρόβλεπαν τα γερμανικά μίντια, δεν έγινε. Τόσο η ομιλία του Σρέντερ, όσο και του Στόιμπερ, στη συνεδρίαση του Μπούντεσταγκ για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης, είχαν ήπιο χαρακτήρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καγκελάριος αποστασιοποιήθηκε από τη δήλωσή του στις αρχές του Απρίλη, με την οποία ζητούσε σαν λύση του προβλήματος την αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, με ενδεχόμενη συμμετοχή και γερμανικού τμήματος. Στην ομιλία του, φανερά, πήρε το μέρος του Ισραήλ, αφού τάχθηκε και εναντίον μέτρων μποϊκοτάζ εναντίον του και υπογράμμισε ότι τον ανησυχεί βαθιά η χρήση δυσανάλογης στρατιωτικής βίας (από το Ισραήλ ή τους Παλαιστίνιους;.. Στο ίδιο πνεύμα, είναι συνταγμένη η κυβερνητική δήλωση για το Μεσανατολικό) και ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστινίων σε ένα «δημοκρατικό κράτος» δίπλα στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι μεν υπέρ της αποστολής εποπτών μιας ειρήνης που θα συμφωνηθεί από τα δύο μέρη, χωρίς, όμως, να κάνει πια λόγο για κυανόκρανους.

Ο Στόιμπερ, που, επίσης, εκδήλωσε τη συμπάθειά του υπέρ του Ισραήλ, υπογράμμισε, πάντως, ότι η αποστολή κυανοκράνων αποτελεί «σφαλερό δρόμο». Τάχτηκε, επίσης, κατά της αποστολής Γερμανών.

Το ΚΟΔΗΣΟ είχε υποβάλει ξεχωριστή πρόταση, με την οποία ζητούσε τη δημιουργία αποστρατικοποιημένων ζωνών μεταξύ του Ισραήλ και των εδαφών των Παλαιστινίων και ο έλεγχός τους να ανατεθεί σε στρατιωτικό τμήμα του ΟΗΕ. Πριν απ' αυτό πρέπει να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τις κατειλημμένες περιοχές των Παλαιστινίων, η δε αυτόνομη παλαιστινιακή διοίκηση «να καταπολεμήσει το τρομοκρατικό δίκτυο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο μετά το Πάσχα (τέλη Μάρτη) η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) είχαν ασκήσει κριτική στην εισβολή του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις, ο δε Γίργκεν Μέλεμαν, αντιπρόεδρος του FDP, είχε δείξει ανοιχτά κατανόηση των πράξεων αυτοκτονίας των Παλαιστινίων.

Ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας, Πάουλ Σπίγκελ, δήλωσε στο κανάλι «Phonix» ότι τον εντυπωσίασε η συζήτηση στο Μπούντεσταγκ, επαίνεσε τον Σρέντερ και τον Στόιμπερ, χαρακτήρισε τη Γερμανία σαν το μεγαλύτερο σύμμαχο του Ισραήλ, μετά τις ΗΠΑ, και υπογράμμισε ότι η πρόταση Φίσερ, να ανατεθεί η λύση του πολέμου στις ΗΠΑ, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και τη Ρωσία, «δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόταση που είχε κάνει ο Σαρόν πριν δέκα μέρες».


Θ. Β.

Εκδηλώσεις για τον αγώνα των Παλαιστινίων
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου και οι μαθητές του 1ου και του 2ου Γυμνασίου Ταύρου, σήμερα, Σάββατο 27 Απρίλη, θα κάνουν εξόρμηση για την οικονομική ενίσχυση των Παλαιστινίων.
  • Εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και καταδίκης της γενοκτονίας που συντελείται σε βάρος του, από τη δολοφονική ισραηλινή μηχανή, διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Ανθούπολης, σήμερα Σάββατο, 27 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ανθούπολης (τέρμα λεωφορείων). Στη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη και οι ζωγραφιές τους θα σταλούν και θα εκτεθούν στα δημοτικά σχολεία της Παλαιστίνης. Θα γίνουν ομιλίες από εκπροσώπους των φορέων, ενώ θα μιλήσει και ο Ι. Σάμπρι, εκ μέρους της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συναυλία.
  • Συναυλία συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης με τους «No Name» διοργανώνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Καλαμαριάς επίσης σήμερα, Σάββατο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στον πεζόδρομο.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Φιλαδέλφειας διοργανώνει την Κυριακή 28 Απρίλη στην πλατεία Κέρκυρας - εργατικές πολυκατοικίες - στις 18.30 εκδήλωση αλληλεγγύης, με ομιλητές τον Δ. Καλτσώνη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκπρόσωπο της παλαιστινιακής παροικίας στη χώρα μας. Θα ακολουθήσει συναυλία.
  • To Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς, η Επιτροπή Ειρήνης και η ΕΛΜΕ, καλούν σε εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, την Κυριακή 28 Απρίλη, στις 8:30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Θα μιλήσει ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, κ. Σάμπρι.
  • Η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων του Δήμου Συκεών διοργανώνει εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 29 Απρίλη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού Συκεών. Ο δήμος καλεί τους πολίτες να συνεισφέρουν για την ενίσχυση των Παλαιστινίων, προσφέροντας φάρμακα και σχολικά είδη ή ακόμα και χρήματα για την αγορά των παραπάνω ειδών. Η βοήθεια συγκεντρώνεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Συκεών και στα γραφεία της Αντιπολεμικής Επιτροπής στην οδό Γεννηματά 1.
Φάρμακα για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Δυο φορτηγά με φαρμακευτικό υλικό συγκεντρώθηκαν από τους Περιστεριώτες

Ο δίκαιος αγώνας του παλαιστινιακού λαού και της νεολαίας για μια ελεύθερη πατρίδα είναι αγώνας και του ελληνικού λαού, ο οποίος με όλες του τις δυνάμεις θα συμπαρασταθεί και θα εκφράσει την αλληλεγγύη του. Το μήνυμα αυτό στέλνει ο περιστεριώτικος λαός προς τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, που το τελευταίο διάστημα συγκέντρωσε φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για να σταλεί στην Παλαιστίνη. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και το πλατύ κάλεσμα που απηύθυνε στους κατοίκους της πόλης βρήκε ανταπόκριση.

Κάθε σχολική μονάδα μετατράπηκε σε χώρο συλλογής της ιατροφαρμακευτικής βοήθειας για το λαό της Παλαιστίνης. Ετσι, χτες το μεσημέρι, δύο φορτηγά με υλικό παραδόθηκαν στην πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Παλαιστίνη.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες παίρνονται και σε άλλες περιοχές, σε ανταπόκριση της έκκλησης του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Ψηφίσματα συμπαράστασης

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και άλλων ΕΑΜογενών Ενώσεων, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και συγχρόνως καταδίκης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ - ΕΕ και της ηγεσίας του Ισραήλ, που με επικεφαλής το Σαρόν αιματοκυλά και μακελεύει την Παλαιστίνη.

Σχετικά ψηφίσματα εξέδωσαν: Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων Θυμάτων (ΠΕΑΤΑΘ), ο Σύνδεσμος Βαρέως Αναπήρων Πολέμου 1940-'41, η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) και τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, Ηρακλείου (Αττικής), Νέας Ιωνίας (Αττικής), Λουτρακίου - Περαχώρας, Ξάνθης μαζί με τον Τοπικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.

Ακόμη, ψηφίσματα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό εξέδωσαν το Παράρτημα Ιωαννίνων της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Ζεφυρίου, φορείς και κάτοικοι του Ηρακλείου Αττικής, φορείς της Ελευσίνας (Επιτροπή Ειρήνης, Σύλλογος Γυναικών, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παράρτημα ΠΕΑΕΑ), καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ