ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αρχές του 2003 η επίθεση στο Ιράκ

Από τα αμερικάνικα αεροσκάφη που «επιτηρούν» το Ιράκ
Από τα αμερικάνικα αεροσκάφη που «επιτηρούν» το Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπορεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να έχει περιπλέξει ολίγον τα σχέδια των Αμερικανών και των συμμάχων τους, όσον αφορά στην τρίτη φάση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή την επίθεση κατά του Ιράκ, ωστόσο τίποτα δε δείχνει να τους ανακόπτει και απλά η στρατιωτική επέμβαση μετατίθεται... για τις αρχές του επόμενου χρόνου...

Η φιλολογία πάντως είναι εύλογο ότι διατηρείται. Καταρχήν η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε χτεσινό της δημοσίευμα αναφέρει, ότι το Ιράκ προχωρεί σε αγορές όπλων, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αμερικανικής επίθεσης, για την οποία πάντως, από το Λευκό Οίκο ανακοινώνεται ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια, αν και, ο Σαντάμ Χουσεΐν παραμένει εκ των σημαντικών πολιτικών στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Συγκεκριμένα, το Ιράκ φέρεται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα να εξοπλίζεται προληπτικά, κυρίως, αγοράζοντας όπλα από τη Συρία, τα οποία κατασκευάζονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τρεις στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στη Δύση και έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες, ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει θέσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση συναγερμού κι έχει κατασκευάσει καινούρια καταφύγια, εντείνοντας παράλληλα τις εκτελέσεις στρατιωτικών και πολιτών που είναι ύποπτοι για ανυποταξία. Σύμφωνα με τους αυτομολήσαντες, η πρώτη από τις τρεις παραδόσεις όπλων, που περιλάμβανε πυραύλους και συστήματα τηλεκατεύθυνσης -υλικό που η προμήθειά του απαγορεύεται από το διεθνές εμπάργκο κατά του Ιράκ- έφτασε στις 23 Φλεβάρη στη Λατάκια της Συρίας, προερχόμενη από τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Πάντως, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, δήλωσε ότι ο Τζορτζ Μπους δεν έχει στα χέρια του κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο εκτοπισμού του Ιρακινού προέδρου, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι το Πεντάγωνο έχει εκπονήσει διάφορα σενάρια για το χειρισμό του θέματος, το οποίο παραμένει μεταξύ των βασικών ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ομως, οι «Sunday Times», αλλά και χτεσινά δημοσιεύματα της αυστραλιανής SMH και των «New York Times», αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπους εξετάζει σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, στις αρχές του 2003, θα πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις με τη συμμετοχή 250.000 στρατευμάτων από ξηράς και αέρος, εναντίον του Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη αποφασίσει στρατιωτική λύση, αφού η προσπάθεια ανατροπής εκ των έσω θεωρείται μη εφικτή, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, «έχουν γίνει τουλάχιστον έξι προσπάθειες πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, αλλά έχουν αποτύχει».

Ετσι, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει περιπλέξει τα πράγματα και αφ' ενός ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φέρονται να δηλώνουν ότι «οι ηγεσίες των αραβικών χωρών επισήμως θα είναι υποχρεωμένες να εναντιωθούν και να αντιδράσουν, αλλά ενδόμυχα θα είναι ικανοποιημένες από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν» και αφ' ετέρου ο πρόεδρος Μπους που εμφανίζεται «αναποφάσιστος» σε σχέση με το «Σχέδιο Ιράκ», είναι σίγουρο ότι η στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας θα γίνει, απλά μετατίθεται χρονικά...

ΙΝΔΙΑ
Αυξάνεται κι άλλο η ένταση

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο Ραμ Βίλας Πασουάν, υπουργός αρμόδιος για τα ορυχεία και ηγέτης κόμματος που συμμετείχε στο συνασπισμό που συγκροτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας, παραιτήθηκε χτες διαμαρτυρόμενος γι' αυτό που αποκάλεσε «όνειδος»: τη διαχείριση, από την κυβέρνηση, των θρησκευτικών ταραχών στο κρατίδιο Γκουζαράτ. Η παραίτησή του, μια ημέρα πριν την αναμενόμενη συζήτηση στη Λοκ Σάμπα (Βουλή) που προεξοφλείται θυελλώδης, ήρθε ενώ τα επεισόδια στην περιοχή αυτή συνεχίζονται και οι νεκροί ξεπερνούν πλέον --επισήμως-- τους 900. Ο πρωθυπουργός, ο ινδουιστής/εθνικιστής Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, έκανε δεκτή την παραίτηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΤΙ.

Η παραίτηση του υπουργού και η αποχώρησή του από την κυβερνητική συμμαχία μαζί με τους τέσσερις βουλευτές του, πάντως, δε σημαίνει ότι η πρόταση επίπληξης που αναμένεται να κατατεθεί θα πετύχει. Ακόμη κι αν αυτό όμως συμβεί, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα δεν αναμένεται να πέσει. Αλλά, όπως τονίζουν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, θα είναι μια «ταπείνωση» γι' αυτήν.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται έντονα για την κάλυψη που παρέχει ο πρωθυπουργός Βάτζπαϊ στον κρατιδιακό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος δέχεται φραστικά πυρά γι' αυτό που χαρακτηρίζεται στην καλύτερη περίπτωση αποτυχία του να ελέγξει τις ταραχές και στη χειρότερη τη συνενοχή του στην εκστρατεία εκδίκησης των Ινδουιστών.

Τουλάχιστον 2 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη βόμβας που, σύμφωνα με την αστυνομία, «προετοίμαζαν» ή «μετέφεραν». Αλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων κατοίκων στην πρωτεύουσα του Γκουζαράτ, Αχμενταμπάντ. Αν και οι αρχές μιλούν στον επίσημο απολογισμό των ταραχών για 902 νεκρούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξένοι διπλωμάτες τοποθετούν τον αριθμό στα 2.000 θύματα!

ΙΡΑΚ
«Οι Αμερικανοί βρίσκουν πάντα αφορμή»

Στην ερώτηση, ποια στάση θα κρατήσουν τα άλλα αραβικά κράτη στην περίπτωση πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρίκ Αζίζ έδωσε την εξής απάντηση: «Αυτά τα κράτη δε θα σταθούν στο πλευρό των ΗΠΑ. Μερικά απ' αυτά θα υποστηρίξουν εμάς. Το 1991 δε θα επαναληφτεί».

Σε άλλες ερωτήσεις της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», ο Ιρακινός επίσημος έδωσε τις εξής απαντήσεις (δημοσιεύονται στο φύλλο της Παρασκευής, 27 Απρίλη):

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είπε... ότι το Ιράκ αποτελεί πραγματική απειλή. Οι άνθρωποι γελάνε μ' αυτό. Εχουμε καλές σχέσεις με τα γειτονικά μας κράτη. Με τη Συρία και την Ιορδανία έχουμε έξοχες σχέσεις. Οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, την Τουρκία και το Ιράν ομαλοποιήθηκαν. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πείσουν κανένα. Αν αρχίσουν πόλεμο, αυτός θα είναι καθαρά αμερικανική υπόθεση, υποστηριζόμενη ενδεχόμενα από τη Μεγάλη Βρετανία. Αλλά και σ' αυτήν ακόμα η δημόσια γνώμη είναι ενάντια στον πόλεμο... Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να ρίξουν την (ιρακινή) κυβέρνηση, χωρίς να εισδύσουν στη χώρα. Αυτό τους είναι γνωστό. Ο ιρακινός λαός είναι αρκετά γενναίος ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την ηγεσία του. Το 1991 αγωνιστήκαμε και επιβιώσαμε». Στην ερώτηση, αν το Ιράκ θα επιτρέψει την είσοδο σε επιθεωρητές του οπλοστασίου του, ο Αζίζ απάντησε:

«Αποκτήσαμε την εμπειρία ότι οι Αμερικανοί βρίσκουν πάντα μια άλλη αφορμή, γιατί θέλουν να ανατρέψουν την (ιρακινή) κυβέρνηση. Αλλά αν πρόκειται για έντιμο μέλημα, είμαστε έτοιμοι να διευκρινίσουμε την υπόθεση. Θα πράξουμε το παν, για να υποστηρίξουμε έντιμους ανθρώπους με έναν από τεχνική άποψη αρμόζοντα τρόπο».

- Ποια η θέση της ιρανικής κυβέρνησης σε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν;

- Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι δύο ηγέτες των Ιρακινών Κούρδων λένε ακόμα πάντα ότι είναι Ιρακινοί.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι μαθητές υπό αστυνομική παρακολούθηση!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Απείθαρχοι, κοπανατζήδες και κακότροποι εμφανίζονται οι Βρετανοί μαθητές, σε διάφορες στατιστικές και έρευνες, που μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή ακριβώς η μερίδα των μαθητών ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το κοινό έγκλημα. Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί η «γάγγραινα», η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να τοποθετήσει αστυνομικούς στα σχολεία αυτά που παρουσιάζουν προβλήματα πειθαρχίας και υψηλό ποσοστό σκασιαρχείων, όπως μετέδωσαν χτες βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το BBC, αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε 60 με 70 σχολεία που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία βρετανικών πόλεων και θα κυκλοφορούν γύρω από τις αίθουσες διδασκαλίας, καθημερινά! Η αστυνομία που θα υπάρχει στα σχολεία θα ασχολείται επίσης με το θέμα των σκασιαρχείων, θα κάνει περιπολίες στα τοπικά εμπορικά κέντρα, θα προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη σε θέματα συμπεριφοράς και σε περιπτώσεις επιθετικότητας των μαθητών.

Οπως προβλέπεται από το πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για την «πάταξη της εφηβικής εγκληματικότητας», το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή από το προσεχές φθινόπωρο και θα κοστίσει 10 εκατομμύρια στερλίνες. Ο Βρετανός υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Αλαστερ Ντάρλιγκ, λέει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δοκιμάστηκε σε δύο περιοχές της Αγγλίας και εφαρμόζεται πάντα μετά από συμφωνία του επικεφαλής του σχολείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ