ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παρωδία εκλογών

Γυναίκες περιμένουν τη σειρά τους για να ψηφίσουν στο Αμπονταμπάντ. Ο πραξικοπηματίας Μουσάραφ εμφανίστηκε να «κερδίζει» τη νομιμοποίησή του

Associated Press

Γυναίκες περιμένουν τη σειρά τους για να ψηφίσουν στο Αμπονταμπάντ. Ο πραξικοπηματίας Μουσάραφ εμφανίστηκε να «κερδίζει» τη νομιμοποίησή του
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Οπως είχε περίπου «προαποφασιστεί», ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ εμφανίστηκε να κερδίζει το χθεσινό δημοψήφισμα που νομιμοποιεί το πραξικόπημά του (1999), «κερδίζοντας» έτσι τη δυνατότητα να κυβερνήσει για ακόμη πέντε χρόνια τουλάχιστον, ως Πρόεδρος. Σύμπας ο δυτικός Τύπος χαρακτήριζε «τεράστια» την υποστήριξη που έλαβε - τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής έκαναν λόγο για συμμετοχή κάπου 56% - εκ του οποίου ποσοστού το 97% ψήφισε «ναι» στο ερώτημα εάν θέλει ο Μουσάραφ να μείνει στην προεδρία. (Υποτίθεται, λοιπόν, πως «ναι» είπαν 42,8 εκατ. ψηφοφόροι, αν και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για συμμετοχή μόλις 5%, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όργιο νοθείας. Ενας ψηφοφόρος είπε στο BBC «ψήφισα οκτώ φορές ...είχε πλάκα»).

Ολως παρεμπιπτόντως, ο στρατηγός ξανάγραψε το Σύνταγμα της χώρας, ώστε η Βουλή - για την οποία επίκεινται εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο - να μην μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, όπως συνέβαινε ως τώρα, ενώ μειώνει τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού που θα βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές του Προέδρου, ο οποίος τυγχάνει και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και οι σημαντικότερες ασιατικές χώρες, πάντως, υποστηρίζουν πλήρως τη φαρσοκωμωδία, που η επιθεώρηση Economist αποκάλεσε (σαρκάζοντας) «μισό βήμα προς τη δημοκρατία», καθώς είναι δεδομένο ότι ο ρόλος του Πακιστάν στην (ατέλειωτη ακόμη) «πρώτη φάση» του αμερικανικού «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» υπήρξε κεφαλαιώδους σημασίας. Ο Μουσάραφ δρέπει κέρδη στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο οικονομικό, αφού με την εντολή της Ουάσιγκτον το ΔΝΤ «αναδιαμορφώνει» τα χρέη του Ισλαμαμπάντ.

Πάντως, ενδεικτική των προβλημάτων ελέγχου της χώρας που αντιμετωπίζει ο Μουσάραφ είναι η χθεσινή είδηση της έκρηξης στο Καράτσι με 16 τραυματίες - πράξη που (δανειζόμενος, όπως τελευταία συνηθίζει, την ορολογία του Τζορτζ Ουόκερ Μπους) ο Μουσάραφ αποκάλεσε «πράξη τρομοκρατίας».

ΗΠΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προσχήματα για άμεση επέμβαση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία κίνηση σε νομικό επίπεδο προσπαθεί να προβάλλει τα «νόμιμα εχέγγυα» ώστε ο προσχηματικός πόλεμος κατά των ναρκωτικών να εξελιχθεί, καθώς οφείλει, σε πόλεμο κατά των ανταρτών.

Σε νομικό επίπεδο, ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, απήγγειλε κατηγορίες για δολοφονίες τόσο στις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-ΕΡ)όσο και προσωπικά στα έξι μέλη της οργάνωσης που φέρονται να ευθύνονται για το θάνατο - το 1999 - των τριών Αμερικανών ακτιβιστών, Τέρενς Φρέιτας, Ινγκριντ Γουασιναγουατόκ και Λαχιενάε Γκάι, που βρίσκονταν στην Κολομβία βοηθώντας τους ιθαγενείς και τους χωρικούς.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ήταν αποκαλυπτικός: «Σήμερα οι ΗΠΑ αντεπιτίθενται στο καθεστώς τρόμου που εξαπολύουν οι FARC-ΕΡ κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών τους. Οπως πολεμάμε την τρομοκρατία στα βουνά της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, θα την πολεμήσουμε και στο δικό μας ημισφαίριο». Και με έμφαση πρόσθεσε ότι «μπορεί οι FARC-ΕΡ να θέλουν να παρουσιαστούν ως επαναστάτες ή μαχητές της ελευθερίας, αλλά αυτό που αποκαλύπτεται με το κατηγορητήριο, είναι ότι πρόκειται για μία αντιαμερικανική τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ασκροφτ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με τις κολομβιανές αρχές προκειμένου να συλλάβει τους δράστες, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι οι Χερμάν Μπρικένο Σουάρες, Ελ Μαράνο, Τζερόνιμο, Γουστάβο Μποκοτά Αγουαμπλάνκα, Νέλσον Βάργκας Ρουέδα και Ντουμάρ. Η πρέσβης της Κολομβίας, Λουίς Αλμπέρτο Μορένο, επιβεβαίωσε το γεγονός και τόνισε ότι εάν συλληφθούν τα έξι μέλη των FARC-ΕΡ θα εκδοθούν στις ΗΠΑ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο στόχαστρο μέλη ξένων οργανώσεων

Με μια παράγραφο, την 126b, που προστέθηκε στο γερμανικό Ποινικό Κώδικα, μπορεί μελλοντικά να ασκηθεί ποινική δίωξη και εναντίον μελών ξένων «τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Γερμανία, ενώ έως τώρα αυτό ήταν δυνατό, αν οι ενώσεις αυτές ήταν το λιγότερο εν μέρει οργανωμένες και δρούσαν και στη Γερμανία. Επιπλέον θα επιτρέπεται στις διωκτικές αρχές να εξετάζουν τις δομές των ξένων «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ποιες όμως θα θεωρούνται «τρομοκρατικές» οργανώσεις και θα μπορούν να διωχθούν ποινικά; Θα μπορεί ένας ξένος που φοράει πουκάμισο με αποτυπωμένη τη φράση «ζήτω ο μπιν Λάντεν» να συλληφθεί και να συρθεί σε δίκη; Και πώς θα γίνεται η διάκριση ανάμεσα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και απελευθερωτικά κινήματα; ρωτάει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (27/28 του Απρίλη).

Στο σημείο αυτό βρέθηκε ο εξής συμβιβασμός: Τον χαρακτηρισμό θα τον κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος θα έχει ως κριτήριο το αν η ένωση των ξένων στρέφεται κατά της ειρηνικής συμβίωσης των λαών. Αλλά ένας κάπως φιλελεύθερος υπουργός είναι βέβαιο ότι θα έχει άλλα κριτήρια από έναν αντιδραστικό υπουργό. Το σοβαρότερο όμως είναι πως μια ένωση ξένων μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί τρομοκρατική, ανάλογα με τις καλές ή τεταμένες σχέσεις που μπορεί να έχει το γερμανικό κράτος με αυτό των υπηκόων που πρόκειται να κριθεί η δράση τους. Η πόρτα δηλαδή είναι ανοιχτή και για αυθαιρεσίες.


Θ. Β.

ΠΓΔΜ
Γενικές εκλογές το Σεπτέμβρη

ΣΚΟΠΙΑ.-

Στις 15 Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε προχτές ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, Στόγιαν Αντοφ.

Ο Αντοφ πρόσθεσε πως επισήμως η προκήρυξη των κοινοβουλευτικών εκλογών θα γίνει εντός του μήνα, λίγο μετά την ψήφιση της νέας εκλογικής νομοθεσίας που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 τρέχοντος μηνός. Ο δε απεσταλμένος της ΕΕ στα Σκόπια, Αλέν Λερουά, δήλωσε πως μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ θα έχουν εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό περίπου 700 διεθνών εκλογικών παρατηρητών, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.

Η διεξαγωγή των πρόωρων γενικών εκλογών προβλεπόταν, ως γνωστόν, και απ' την πολύκροτη «ειρηνευτική συμφωνία» που είχε υπογραφεί πέρσι τον Αύγουστο απ' τους ηγέτες όλων των κομμάτων της χώρας, κάτω απ' τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και λίγο μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που είχε προκαλέσει η ένοπλη δράση του σήμερα «διαλυμένου» Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Την Παρασκευή καταθέτει ο Ι. Ρουγκόβα...

ΧΑΓΗ.- Μία γενική... παρουσίαση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο επί της Προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα κληθεί να κάνει την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα. «Λεπτομέρεια»: ο Ρουγκόβα θα κάνει την «ανάλυσή» του... με την ιδιότητα του μάρτυρα κατηγορίας κατά του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Η είδηση ανακοινώθηκε χτες από εκπρόσωπο του γραφείου της γενικής εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης με τον ακόλουθο τρόπο: «Ο κ. Ρουγκόβα θα καταθέσει την Παρασκευή. Εχει προγραμματιστεί να είναι ο μόνος μάρτυς κατηγορίας την ημέρα αυτή. Θα μιλήσει γενικώς για την κατάσταση στο Κόσσοβο την εποχή της Προεδρίας Μιλόσεβιτς»...

Ως γνωστόν, ο Ρουγκόβα είχε απ' τον περασμένο Φλεβάρη διαβεβαιώσει πως προσφέρεται να κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, προκειμένου να καταθέσει στο δικαστήριο «σοβαρά στοιχεία» έναντι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ