Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο στόχαστρο μέλη ξένων οργανώσεων

Με μια παράγραφο, την 126b, που προστέθηκε στο γερμανικό Ποινικό Κώδικα, μπορεί μελλοντικά να ασκηθεί ποινική δίωξη και εναντίον μελών ξένων «τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Γερμανία, ενώ έως τώρα αυτό ήταν δυνατό, αν οι ενώσεις αυτές ήταν το λιγότερο εν μέρει οργανωμένες και δρούσαν και στη Γερμανία. Επιπλέον θα επιτρέπεται στις διωκτικές αρχές να εξετάζουν τις δομές των ξένων «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ποιες όμως θα θεωρούνται «τρομοκρατικές» οργανώσεις και θα μπορούν να διωχθούν ποινικά; Θα μπορεί ένας ξένος που φοράει πουκάμισο με αποτυπωμένη τη φράση «ζήτω ο μπιν Λάντεν» να συλληφθεί και να συρθεί σε δίκη; Και πώς θα γίνεται η διάκριση ανάμεσα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και απελευθερωτικά κινήματα; ρωτάει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (27/28 του Απρίλη).

Στο σημείο αυτό βρέθηκε ο εξής συμβιβασμός: Τον χαρακτηρισμό θα τον κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος θα έχει ως κριτήριο το αν η ένωση των ξένων στρέφεται κατά της ειρηνικής συμβίωσης των λαών. Αλλά ένας κάπως φιλελεύθερος υπουργός είναι βέβαιο ότι θα έχει άλλα κριτήρια από έναν αντιδραστικό υπουργό. Το σοβαρότερο όμως είναι πως μια ένωση ξένων μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί τρομοκρατική, ανάλογα με τις καλές ή τεταμένες σχέσεις που μπορεί να έχει το γερμανικό κράτος με αυτό των υπηκόων που πρόκειται να κριθεί η δράση τους. Η πόρτα δηλαδή είναι ανοιχτή και για αυθαιρεσίες.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ