Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Βιο-εργογραφία της Δανάης

Την είπαν «το αηδόνι του έρωτα» κι η φήμη αυτή την ακολουθεί και σήμερα. Εγινε, όμως, κι «αηδόνι» της Εθνικής Αντίστασης και της ποίησης. Με τη μεταφραστική της πένα «λάλησε» στην Ελλάδα τα ποιητικά «Απαντα» ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα, ποιητή όχι μόνον της Χιλής και της Λ. Αμερικής, αλλά και των αδικημένων λαών του πλανήτη όλου, του Πάμπλο Νερούδα. Το όνομά της, Δανάη. Το γονικό της επίθετο, Στρατηγοπούλου. Το συζυγικό της, Χαλκιαδάκη. Γιώργος Χαλκιαδάκης, λεγόταν ο λατρεμένος, πρόωρα χαμένος (1954) σύζυγος και ΕΑΜίτης συναγωνιστής της, που της χάρισε μια κόρη, μάλιστα ομότεχνή της. Την Ειρήνη - Λήδα Χαλκιαδάκη. Η Δανάη, όμως, έχει και άλλα, πολλά και όμορφα «παιδιά». Τα τραγούδια που μοναδικά ερμήνευσε, τα τραγούδια που στιχούργησε, τα ποιήματα που έγραψε, τα ποιήματα που μετέφρασε, τους Χιλιανούς φοιτητές που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο, τους πάμπολλους Χιλιανούς φίλους της και τους αμέτρητους θαυμαστές του «αηδονιού» που κρύβει στη φωνή και η τρυφερή, αισιόδοξη, μαχητική πάντα σαν «θαλερός έφηβος» ψυχή της.

Ολα αυτά εξηγούν το αδιαχώρητο που προκλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα και στο φουαγιέ της «Στοάς του Βιβλίου», σε εκδήλωση προς τιμήν της, με την ευκαιρία της έκδοσης, από την «Αγκυρα», του (εικονογραφημένου με πολλές φωτογραφίες) βιβλίου της Πόπης Μαγούλα - Γαϊτάνου «Το αηδόνι του έρωτα (Η ζωή και το έργο της ιέρειας της Τέχνης Δανάης Στρατηγοπούλου)», το οποίο συνοδεύει cd, με σπάνιες ερμηνείες της Δανάης. Οι δύο χώροι της εκδήλωσης πλημμύρισαν από μεγάλης, κυρίως, ηλικίας θαυμαστές της Δανής, αλλά και από ευάριθμους των νεότερων γενιών. Ανάμεσά τους και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.


Μια «εξήγηση» για την «πλημμυρίδα» των θαυμαστών της μπορεί να βρει κανείς σε μερικές επισημάνσεις του πρώτου ομιλητή της εκδήλωσης, Κώστα Γεωργουσόπουλου: «Η Δανάη δεν είναι απλώς μια μεγάλη φωνή, αλλά μια φωνή που εξέφραζε την αισθητική της εποχής και τις συγκυρίες της εποχής της. Μια έντεχνη, "κατασκευασμένη" φωνή, με μεγάλη κουλτούρα, μαστοριά και αίσθηση των στιλ και των μορφών του μοντερνισμού. Πίσω από τη μελωδία του Αττίκ, μπήκε σχεδόν όλος ο μουσικός μοντερνισμός. Η Δανάη προίκισε και με άλλα πράγματα τη φωνή της. Εγινε μουσικολόγος. Σπούδασε το δημοτικό τραγούδι, ξέροντας ότι αυτό ήταν η βάση της, ότι χωρίς αυτό δεν μπορείς να ανταποκριθείς και στο μοντέρνο. Ηταν ανοιχτή στην ποίηση και γι' αυτό μπόρεσε να μεταφράσει τον Νερούδα. Η Δανάη, όμως, ήταν και αγωνίστρια. Διώχθηκε, φυλακίστηκε και υπερασπίστηκε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα του κλάδου της».

Για την τιμώμενη μίλησε (στα ελληνικά) και η πρέσβειρα της Χιλής, τονίζοντας ότι «η Δανάη είναι "παρούσα" και σήμερα στους τοίχους και στις ψυχές των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σαντιάγκο όπου δίδαξε. Είναι πραγματική πρέσβειρα της Ελλάδας στη Χιλή, με την προσφορά της στις αθάνατες αξίες της Τέχνης, της ανθρωπιάς και της ειρήνης». Η τραγουδίστρια και συγγραφέας Γιοβάνα, αφού υπογράμμισε ότι η Δανάη «είναι μια γυναίκα ακατάβλητη, που δεν παύει να ονειρεύεται» διάβασε, εξαιρετικά, τρία ολιγόστιχα, αλλά χαρακτηριστικά ποιήματα της Δανάης. Ο Μίμης Πλέσσας, θυμούμενος τη γνωριμία του μαζί της, στα δεκαπέντε του χρόνια, την αποκάλεσε «νεράιδα» και «δασκάλα» του όχι μόνο για τη μουσική, αλλά και στο «δημοκρατικό μετερίζι». Η κόρη της Δανάης, η Λήδα Χαλκιαδάκη ευχαρίστησε τη μητέρα της «που της χάρισε αυτόν τον πατέρα, που η ψυχή του είναι φύλακας - άγγελός μας» και διάβασε το αντιπολεμικό της ποίημα «Νανούρισμα». Η συγγραφέας του βιβλίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στη Δανάη «γιατί της εμπιστεύτηκε τα ιερά και όσιά της στις πολύωρες εξομολογήσεις της».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό πρόγραμμα. Ο Μ. Πλέσσας έπαιξε στο πιάνο μια σύνθεσή του, ενώ «αθάνατες» ερμηνείες της Δανάης θύμισαν η Λήδα Χαλκιαδάκη (τραγούδι) και ο Γιώργος Καλκάνης (πιάνο). Την εκδήλωση έκλεισε η τιμώμενη, λέγοντας κατασυγκινημένη «είναι τόση η ευτυχία μου απόψε που δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο από ευχαριστώ».


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ