Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Ελεύθερη πατρίδα ή θάνατος»

Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση στην Αβάνα

Associated Press

Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση στην Αβάνα
Η απάντηση στις φονικές κινήσεις των «γιάνκηδων» κατά της Κούβας, αλλά και της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής, ήρθε εκ στόματος περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου ατόμων που πήραν μέρος στη γιγαντιαία διαδήλωση η οποία έγινε στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, ενώ συνολικά περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι παραβρέθηκαν στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν απ' άκρη σ' άκρη στο Νησί της Επανάστασης.

Η διαδήλωση στην Αβάνα έγινε στην Πλάσα δε λα Ρεβολουσιόν, εκεί που χτυπά η καρδιά της επανάστασης στην Κούβα και υπό το «άγρυπνο βλέμμα» του Τσε Γκεβάρα που δεσπόζει σε όλη την πλατεία. Την εκδήλωση άνοιξε ο ίδιος ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, που καυτηρίασε και αποκάλυψε τι πραγματικά σημαίνει η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αλλά και την αναμενόμενη ολομέτωπη επίθεση του «γιάνκικου ιμπεριαλισμού» κατά της Λατινικής Αμερικής, όπως με το πρόσφατο παράδειγμα της εκδήλωσης πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας, Πέδρο Ρος, ενώ παραβρέθηκαν και 800 αντιπρόσωποι από 32 χώρες.

Η Κούβα και κυρίως η αλληλεγγύη προς το «φάρο της Επανάστασης» στη Λατινική Αμερική ήταν το κύριο σύνθημα της συγκέντρωσης που οργανώθηκε από τις Εργατικές Ενώσεις PIT-CNT στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβίδεο, όπου καταδικάστηκε και η πολιτική της κυβέρνησης η οποία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα.

Μεγάλες διαδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες σε όλες τις πόλεις των κρατών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής. Στη Βενεζουέλα είναι στραμμένα επίσης τα βλέμματα, καθώς ήταν προγραμματισμένες δύο διαδηλώσεις, από τους εργαζομένους και κατά του Τσάβες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ