Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπέρ Παλαιστίνης, κατά ΔΝΤ

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Τα συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και η διαμαρτυρία εναντίον των καταστροφικών για την Τουρκία πολιτικών που υπαγορεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κυριάρχησαν στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της γειτονικής μας χώρας. Τα επεισόδια δεν έλειψαν, η αστυνομία - που επιδίδεται σε τακτικές καταστολής θα έλεγε κανείς από «κεκτημένη ταχύτητα» - προέβη σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζει το μεγαλύτερο τμήμα της κουρδικής μειονότητας, οι διαδηλώσεις «ως συνήθως» απαγορεύτηκαν.

Οι περισσότερες συλλήψεις, σύμφωνα με ανταποκρίσεις του Ρόιτερς, του Ασοσιέιτεντ Πρες, του Γαλλικού και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έγιναν στο Ντιάρμπακιρ, το Τούντσελι και το Σίιρτ, πόλεις όπου οι Κούρδοι πλειοψηφούν και οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις για να αποφύγουν τη σύνδεση των διαδηλώσεων με «αυτονομιστικά» αιτήματα. Τοπικοί συνδικαλιστές ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν συμβολικά απεργία πείνας για μια μέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση.

Στις δύο βασικές διαδηλώσεις, της πρωτεύουσας και της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, δεν αναφέρθηκαν επεισόδια. Οι χιλιάδες διαδηλωτές στάθηκαν στα συνθήματά τους στην οικονομική κρίση, στα μέτρα λιτότητας έμπνευσης ΔΝΤ και στην αλληλεγγύη προς την παλαιστινιακή αντίσταση, υπό το βλέμμα κάπου 15.000 αστυνομικών που επιστρατεύτηκαν για την περίσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ