Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο εμφύλιος ξαναρχίζει...

Ο εμφύλιος μεταξύ των πολεμάρχων βρίσκεται σε αναζωπύρωση τις τελευταίες μέρες

Associated Press

Ο εμφύλιος μεταξύ των πολεμάρχων βρίσκεται σε αναζωπύρωση τις τελευταίες μέρες
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΜΑΖΑΡ-Ι-ΣΑΡΙΦ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΓΚΥΡΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αναζωπύρωση των μαχών ανάμεσα σε αντίπαλους Αφγανούς πολεμάρχους με δεκάδες νεκρούς στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, «επισκίαζε» - και - χθες την επανέναρξη των κοινών αμερικανοβρετανικών επιχειρήσεων «καταδίωξης κρυμμένων μαχητών της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν» στην άλλη άκρη της χώρας. Αιτία είναι το ότι δεν πρόκειται για απλώς δύο ακόμη πολεμάρχους, αλλά για τον πανίσχυρο Ουζμπέκο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και τον Τατζίκο Ατα Μοχαμάντ. Είναι χαρακτηριστικό πως με το άγγελμα της είδησης ότι ξέσπασαν συγκρούσεις, η κυβέρνηση Καρζάι ανακοίνωσε αμέσως πως «στέλνει διαμεσολαβητές» στην περιοχή... Ο Ντόστουμ είναι υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση, ενώ ο Ατα είναι διορισμένος από την ίδια κυβέρνηση ως τοπικός κυβερνήτης. «Αφορμή» της σύγκρουσης φέρεται να ήταν μια «παρέλαση», σχολίαζε το πρακτορείο Ρόιτερς, αλλά φυσικά η διακύβευση είναι κάτι πολύ ουσιαστικότερο: ο έλεγχος της περιοχής από όπου αναμένεται να περάσουν οι πετρελαιαγωγοί - στο κέντρο της είναι η Μαζάρ-ι-Σαρίφ...

Είναι αν μη τι άλλο τραγικό πως οι κάτοικοι της Μαζάρ-ι-Σαρίφ δήλωναν στον απεσταλμένο της βρετανικής Ιντιπέντεντ πως «νοσταλγούν» την εποχή των Ταλιμπάν, που κατ' αυτούς είχαν «επιβάλει ηρεμία», παρά το ακραίο καθεστώς τους.

Την ίδια ώρα «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες έλεγαν ότι χιλιάδες Βρετανοί, Αμερικανοί και άλλοι στρατιώτες της συμμαχίας, εξαπέλυσαν μια νέα μεγάλων διαστάσεων επιχείρηση στο Ανατολικό Αφγανιστάν, στην επαρχία Πάκτια. Ενώ, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο κει, οι «συμμαχικές» δυνάμεις ανέφεραν πως σκότωσαν τέσσερις άνδρες της Αλ-Κάιντα. Η «επιτυχία» εγγράφηκε στους Αυστραλούς «με την υποστήριξη των ΗΠΑ», κόμπασε το Πεντάγωνο.

Μια ακόμη είδηση όσον αφορά το μέλλον του Αφγανιστάν ήταν η χθεσινή οριστικοποίηση της ανάληψης, στα τέλη Ιούνη, της διοίκησης Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας στο Αφγανιστάν (ISAF) από την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος των Τούρκων στρατιωτικών που συμμετέχουν στη δύναμη αυτή, διοικητής Μουράτ Πεκγκουλετζέν, σχολίασε ότι «η αλλαγή στη διοίκηση θα γίνει στο τέλος Ιούνη, μετά την Λόγια Ζίργκα, όπως είναι λογικό». Η σύγκληση της Λόγια Ζίργκα, της παραδοσιακής συνέλευσης των Αφγανών προεστών, θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 16 Ιούνη για να ορίσει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, που θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά της ως τις 22 του ίδιου μήνα.

Η εξέλιξη συνοδεύτηκε από διθυράμβους της Ουάσιγκτον: «Η απόφαση αυτή δείχνει την αποφασιστικότητα και τη θέληση της Τουρκίας να παίξει ηγετικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. «Η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει δυναμικά τον διευθυντικό ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη και θα συνεργαστεί στενά με την τουρκική κυβέρνηση, τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τις άλλες δυνάμεις για να διασφαλιστεί η επιτυχία της ISAF υπό τη διοίκηση της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ