Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Πολύνεκρη πυρκαγιά σε φυλακή

ΑΛΓΕΡΙ.-

Δεκαοκτώ νεκροί και 11 τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Σερκάτζι της Αλγερίας, όπου κρατούνται κυρίως Ισλαμιστές. Η επίσημη εκδοχή των γεγονότων, όπως τη μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS, είναι πως οι κρατούμενοι προκάλεσαν την τραγωδία, βάζοντας φωτιά σε στρώματα, όταν είδαν έναν 19χρονο συγκρατούμενό τους να αποπειράται να αυτοκτονήσει και οι φλόγες επεκτάθηκαν στο παλιό κτίριο - που λειτουργεί ως φυλακή για πάνω από έναν αιώνα.

Πρόκειται για το δεύτερο πιο πολύνεκρο επεισόδιο σε φυλακή της Αλγερίας τα τελευταία 9 χρόνια. Το 1994, σημειώνει το CNN, πάνω από 90 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους κρατούμενοι, είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια «απόπειρα μαζικής απόδρασης», που οι φύλακες είχαν καταστείλει με τα όπλα.

Ανάμεσα στους κρατούμενους της συγκεκριμένης φυλακής βρίσκεται και ένας «VIP» κρατούμενος, ο πρώην αξιωματικός του στρατού Λεμπαρέκ Μπουμααράφι, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Προέδρου Μοχάμεντ Μπουντιάφ (1992). Δεν έγινε γνωστό αν είναι ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ