Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Με το μυαλό στον ... Λεπέν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σείστηκαν οι πόλεις, οι κωμοπόλεις ακόμη και τα χωριά της Γαλλίας από τις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις, που φέτος είχαν ξεκάθαρα αντι-Λεπέν χαρακτήρα. Με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε περισσότερες από 110 πόλεις, με τις συγκεντρώσεις στην Γκρενόμπλ, στη Λιλ, στη Λυόν και στο Μπορντό να ξεχωρίζουν.

Με κύρια συνθήματα κατά του Λεπέν, του καπιταλισμού και του φασισμού, η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στο Παρίσι και βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ. Πριν από την έναρξη της διαδήλωσης, έγινε τελετή μνήμης, στο Σηκουάνα, για τον νεαρό Μαροκινό Μπραχίμ Μπουαράμ, που πριν από 7 χρόνια, Πρωτομαγιά, πνίγηκε στον ποταμό μετά από επίθεση μελών του Εθνικού Μετώπου. Κατά προσέγγιση το πλήθος, στο Παρίσι, άγγιζε το μισό εκατομμύριο, ενώ ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν ενισχυθεί και με επιπλέον 4.500 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, είχαν ακροβολιστεί σε όλα τα κομβικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου πραγματοποίησαν την καθιερωμένη, για την Πρωτομαγιά, συγκέντρωση μνήμης για την «εθνική ηρωίδα της Γαλλίας Ζαν ντ' Αρκ». Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, που είχαν έρθει από διάφορα μέρη της χώρας, ο Ζαν Μαρί Λεπέν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον «διεφθαρμένο Σιράκ» και μίλησε για «πολιτικό σεισμό», στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, σε περίπτωση που εκλεγεί. Επίσης, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές εναντίον του, υπογράμμισε ότι «ξεχνούν» ότι δεν κυβερνά αυτός τα τελευταία 20 χρόνια άρα δεν ευθύνεται για τα προβλήματά τους. Στη συγκέντρωση του Λεπέν παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ακροδεξιού ιταλικού κόμματος «Φόρτσα Νουόβα», της ακροδεξιάς πολωνικής κίνησης «Αλτερνατίβα» και ομοϊδεάτες από το Βέλγιο. Επισήμως, η αστυνομία έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές, ενώ το Εθνικό Μέτωπο ανέβαζε τον αριθμό σε 100.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ