ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΜΕ - P. EUSSE
Οι εργαζόμενοι της Βενεζουέλας δεν είναι μόνοι τους

Ιδιαίτερα σημαντική η ανταλλαγή των εμπειριών που πραγματοποιήθηκε

Από τη συνάντηση της γραμματείας του ΠΑΜΕ με τον γενικό γραμματέα της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βενεζουέλας Pedro Eusse
Από τη συνάντηση της γραμματείας του ΠΑΜΕ με τον γενικό γραμματέα της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βενεζουέλας Pedro Eusse
Πολύτιμες αγωνιστικές εμπειρίες, καθώς και τις πολύ σημαντικές εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα του μετέφερε ο γενικός γραμματέας της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Βενεζουέλας, P. Eusse, κατά τη διάρκεια της χτεσινής απογευματινής συνάντησης με την Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της γραμματείας, καλωσόρισε τον P. Eusse για την παρουσία του και το χαιρετισμό που απηύθυνε στη χτεσινή μεγάλη πρωτομαγιάτικη εργατική απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Τόνισε, ακόμα, το σημαντικό χαρακτήρα της συνάντησης που στόχο έχει την ενημέρωση της ελληνικής εργατικής τάξης για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, για την ιμπεριαλιστική επέμβαση των Αμερικανών και των οργάνων τους στη χώρα. Επίσης, ενημέρωσε τον P. Eusse για την επιτυχία της χτεσινής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων στην Ελλάδα.

Ο P. Eusse σημείωσε αρχικά ότι θέλει να μάθει για το επίπεδο και τους τρόπους οργάνωσης της ελληνικής εργατικής τάξης και δήλωσε πολύ περήφανος για τη γνωριμία με το ΠΑΜΕ που εκφράζει τόσο βαθιά το ενδιαφέρον του για τους αγώνες των εργαζομένων της χώρας του. Στη συνέχεια παρουσίασε την πολύ άσχημη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στη χώρα, λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκούσαν οι κυβερνήσεις μέχρι το 1998 και υπογράμμισε ότι ο κύριος παράγοντας της ανατροπής του πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Τσάβες ήταν οι μεγάλες και άμεσες λαϊκές κινητοποιήσεις ύστερα από την αποκάλυψη του ψέματος των αντιδραστικών δυνάμεων ότι ο Τσάβες είχε παραιτηθεί.

Πολύ σημαντικές ήταν οι εμπειρίες που μετέφερε από το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας του. Αναφερόμενος στην Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων είπε ότι έχει ταξικό χαρακτήρα και στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση του Τσάβες. Υπάρχει, σημείωσε, και άλλη τριτοβάθμια οργάνωση, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βενεζουέλας (CTV) που στηρίζει τις αντιδραστικές δυνάμεις. Ακόμα είπε ότι «εμείς που στηρίζουμε την επαναστατική διαδικασία δημιουργήσαμε ένα κίνημα», την Μπολιβαριανή Δύναμη Εργαζομένων που δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση αλλά πολιτικό και κοινωνικό κίνημα εργαζομένων με στόχο τη διάσωση της συνδικαλιστικής ενότητας, αφού η CTV δεν ενεργεί σαν μια πραγματική συνδικαλιστική οργάνωση υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να έχει συνέχεια η επαφή με το ΠΑΜΕ και να γίνουν ακόμα πιο στενές οι σχέσεις. Μάλιστα ο P. Eusse τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για το λαό της χώρας του να υπάρξουν δυνάμεις από τον υπόλοιπο κόσμο, που να ξέρουν και να ενημερώνουν για το τι πραγματικά γίνεται στη χώρα του. Και αυτό ως ένα μέσο καταπολέμησης της ψεύτικης αστικής προπαγάνδας αλλά και ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης του λαού της Βενεζουέλας ότι δεν είναι μόνοι τους.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Πρωτοβουλία για δημιουργία της Κίνησης και στην Αθήνα

Στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων της Αθήνας ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2003, προχωρεί το Συντονιστικό εργαζομένων και συνδικαλιστών

Στη δημιουργία ανάλογης με αυτή της Θεσσαλονίκης Κίνησης, με την επωνυμία «ΔΡΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003», αποφάσισε να προχωρήσει το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας. Σκοπός της Κίνησης είναι να αναπτύξει πολύμορφη δράση, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στην πανελλαδική κινητοποίηση του Ιούνη του 2003, εναντίον των αποφάσεων που θα πάρει η προγραμματισμένη για τότε Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την προεδρεία της ελληνικής κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Για το σκοπό αυτό, η Γραμματεία του Συντονιστικού διοργανώνει σύσκεψη με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, την Πέμπτη 16 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

Η Γραμματεία, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, τονίζει με Δελτίο Τύπου ότι και στη συγκεκριμένη σύνοδο «θα δρομολογηθούν νέα μέτρα σε βάρος των λαών των χωρών της ΕΕ, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής».

Στη συνεδρίαση, τονίζει η Γραμματεία, αναδείχτηκε η ανάγκη ακόμη πιο έντονης παρέμβασης, δράσης και συσπείρωσης νέων δυνάμεων ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, καθώς και η ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, η αποκάλυψη της γραμμής του συμβιβασμού και της υποταγής.

«Καλούμε σε συστράτευση - συνεχίζει η Γραμματεία - και δυνάμωμα της πάλης του λαού για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα για το Ασφαλιστικό, για την Υγεία, τη μείωση των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, με τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Να παλέψουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που εξαπολύουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη στήριξη και συμμετοχή της ΕΕ.

Να σταματήσει ο κοινωνικός πλούτος, που κατακτήθηκε από την εργασία των εργαζομένων, να είναι βορά των μονοπωλίων και της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας».

Στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας και δράσης της, η Γραμματεία κάνει γνωστό ότι ο μόνιμος χώρος συνάντησης, ανάπτυξης και χάραξης όλων των δραστηριοτήτων της θα βρίσκεται στην οδό Γλάδστωνος 3, Στοά «Φέξη», στον 7ο όροφο, στο Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού.

Νέα επίθεση κατά Κ. Στεφανόπουλου

Εντονα αντέδρασε η Προεδρία της Δημοκρατίας με αφορμή εκπομπή του καναλιού «Τηλε-Αστυ», ιδιοκτησίας Γ. Καρατζαφέρη, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί η δημοκρατικότητα του Κ. Στεφανόπουλου και η στάση του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καταγγέλλεται ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος, ο οποίος «ψευδόμενος ασυστόλως ετόλμησε χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) από τον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ να αμφισβητήσει το δημοκρατικό φρόνημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και να αντιστρέψει πλήρως την αλήθεια ως προς τη στάση του κατά την περίοδο της δικτατορίας. Το γελοίο των ισχυρισμών του είναι μεγαλύτερο από την κακοήθειά του».

Τη νέα επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας καταδίκασαν ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης. «Αθλιότητες, συκοφαντίες και ψεύδη δεν αγγίζουν τον Κωστή Στεφανόπουλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε: «Ειλικρινά, νομίζω ότι είναι ανοησίες και αηδίες, που γίνονται για κατανάλωση και αξιοποιούνται για αποπροσανατολισμό», ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τόνισε πως «είναι αήθης και απαράδεκτη η νέα επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξυπηρετεί άνομα συμφέροντα και ασφαλώς δεν εξυπηρετεί ούτε τη δημοκρατία, ούτε τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑΣ - ΔΗΚΚΙ
Παρουσιάζονται οι υποψήφιοι για Αθήνα - Πειραιά

Οι νομαρχιακές κινήσεις «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και η «Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση» (ΔΗΚΚΙ), συμπαρατάσσονται για μια ευρύτερη συσπείρωση στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2002 και την Πέμπτη 9.5.2002, στην αίθουσα «Απόλλων», του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52) θα παρουσιάσουν τις υποψηφιότητες: για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τον Θανάση Παφίλη, για τη Νομαρχία Αθήνας τον Ηλία Νικολόπουλο και για τη Νομαρχία Πειραιά την Ελπίδα Παντελάκη.

Η παρουσίαση θα γίνει απ' τους εκπροσώπους των κινήσεων ΝΑΣ και ΔΗΚΚΙ, Θεοχάρη Παπαμάργαρη και Ηλία Νικολόπουλο, αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ