ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέες φονικές επιδρομές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ενας Ιρακινός σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άλλοι τραυματίστηκαν, άγνωστο πόσο σοβαρά, από τις επιθέσεις, στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του στρατού στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές είχαν στόχο «πολιτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ναϊβίν». Τα αεροσκάφη, κατά τον ίδιο, που επιχειρούσαν από βάσεις στην Τουρκία, έκαναν 16 επιδρομές στον ιρακινό εναέριο χώρο, προκαλώντας «την αντίδραση της αντιαεροπορικής άμυνας του Ιράκ», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ, η επίθεση έγινε στη Μοσούλη, στις δύο το πρωί. Η εκδοχή που έδωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης Ευρώπης, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ήταν η συνήθης, ότι τα μαχητικά που βρίσκονταν στη βόρεια ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» δέχτηκαν αντιαεροπορικά πυρά και έπληξαν τις θέσεις τους «με βλήματα υψηλής ακρίβειας» και επέστρεψαν «με ασφάλεια» στις βάσεις τους.

Στη Νέα Υόρκη, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες επαναλήφθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σάμπρι με τον ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν, έγιναν σαφείς οι διαφορές στην ατζέντα των δύο μερών: ο Ανάν ήθελε να συζητήσει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων - και μόνο - ενώ ο Σάμπρι ήθελε να τεθούν επί τάπητος και οι απειλές των ΗΠΑ για επίθεση με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Παρ' όλα αυτά, μετά τη συνάντηση, ο Σάμπρι δήλωσε προς δημοσιογράφους ότι «η συζήτηση πήγε καλά» και ο εκπρόσωπος του Ανάν πως «ήταν μια καλή αρχή». Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ είπε ότι ο ΟΗΕ δε θέλει να «περιορίσει» τη θεματική των επαφών, αλλά να «επικεντρωθεί» στο αίτημα της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ. Μια εκπομπή του ιαπωνικού τηλεοπτικού δικτύου NTV έδειξε την Τετάρτη δορυφορικές εικόνες της εταιρίας «Space Imaging», από εγκαταστάσεις του Ιράκ για την εξαγωγή ουρανίου που είχαν καταστραφεί το 1998 αλλά σύμφωνα με τον σχολιασμό του «ενδέχεται να λειτουργούν ξανά». Ο επικεφαλής της επιτροπής επιθεωρητών όπλων ΟΗΕ Χανς Μπλιτς, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», είπε ότι υπάρχουν αρκετές τέτοιες υποψίες και γι' αυτό το Ιράκ «πρέπει να μας δώσει πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες όπου φυλάσσονται όπλα».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΔΠΔ ΧΑΓΗΣ
Σαΐνοβιτς και Γκρούμπατς παραδόθηκαν στη Χάγη

Ο Ν. Σαΐνοβιτς σε παλιότερη συνάντηση με τον στρατηγό Ντ. Οϊντάνιτς

Associated Press

Ο Ν. Σαΐνοβιτς σε παλιότερη συνάντηση με τον στρατηγό Ντ. Οϊντάνιτς
ΧΑΓΗ.--

«Παραδίδομαι για να συνεχίσω, στη Χάγη, τον αγώνα μου για την αλήθεια» είχε πει πριν λίγες μέρες ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας και αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νικόλα Σαΐνοβιτς. Χτες το πρωί, ο 53χρονος πρώην υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος (επί προεδρίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) έφθασε στη Χάγη με πτήση των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών από το Βελιγράδι, συνοδευόμενος απ' έναν ακόμη Σέρβο κατηγορούμενο, το Μομτσίλο Γκρούμπατς. Λίγες ώρες μετά, ο Σαΐνοβιτς οδηγήθηκε στα κρατητήρια ασφαλείας Σεβενεμάν και αργότερα επρόκειτο να δηλώσει την αθωότητά του ενώπιον των δικαστών της Χάγης αναφορικά με ένα κατηγορητήριο που τον θεωρεί υπεύθυνο για τη διοργάνωση «εκστρατείας τρόμου και βίας σε βάρος Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο»...

Οσο για το διακαή πόθο της επικεφαλής των γενικών εισαγγελέων του Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, πως οι παρουσίες του Νίκολα Σαΐνοβιτς, του στρατηγού Ντραγκολιούμπ Οϊντάνιτς ή άλλων Σέρβων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Χάγη θα βοηθήσουν στην «τεκμηρίωση» του στημένου και αναπόδεικτου κατηγορητηρίου έναντι του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυτός δε φαίνεται να ευοδώνεται... Ο δικηγόρος του Νικόλα Σαΐνοβιτς, Τόμα Φίλα, διαβεβαίωσε χτες για μία ακόμη φορά τους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι πως ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας και αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να καταθέσει σε βάρος του Μιλόσεβιτς. Γιατί; Μα επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας τη θέση του Σαΐνοβιτς, «η ελευθερία δεν μπορεί να κατακτηθεί με την προδοσία!»

Ο Σαΐνοβιτς δεν ήταν ο μόνος που παραδόθηκε χτες στις αρχές του δικαστηρίου της Χάγης. Ηταν και ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Μομτσίλο Γκρούμπαν. Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ως δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο μουσουλμάνων και Κροατών της δυτικής Βοσνίας, Ομάρσκα.

Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Χάγης Τζιμ Λαντέιλ εξέφρασε την ικανοποίηση τού Σώματος για την παράδοση των Σαΐνοβιτς και Γκρούμπατς, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την άσκηση πιέσεων στο Βελιγράδι για τη σύλληψη και παράδοση και άλλων κατηγορουμένων, με πρώτους στη λίστα τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντις.

Οσον αφορά τους δύο τελευταίους, χτες, εκπρόσωπος του σερβοβοσνιακού υπουργείου Αμυνας, Μπράνκο Τρκούλια, επανέλαβε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων - πως οι δύο πρώην ηγέτες δεν απολαμβάνουν της προστασίας του στρατού της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας. «Δε βρίσκονται υπό την προστασία του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας και δε λαμβάνουν τη βοήθειά του. Δεν έχουμε επαφές μαζί τους και δεν ξέρουμε πού βρίσκονται»...

Αφορμή για αυτή τη δήλωση στάθηκε ο γνωστός ισχυρισμός της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, σε εφημερίδα της Γενεύης, πως ο Κάρατζιτς βρίσκεται στην Μπάνια Λούκα υπό την προστασία του σερβοβοσνιακού στρατού και ο πως ο στρατηγός Μλάντις είναι στο Βελιγράδι...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Από Δευτέρα σε απεργίες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μετωπική σύγκρουση από Δευτέρα, του μεγαλύτερου εργατικού Συνδικάτου, της IG Metall, που αριθμεί 21 εκατομμύρια μέλη, με την κυβέρνηση αλλά και το Σύνδεσμο Βιομηχάνων. Αιτία, η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οπως δήλωσε ο ηγέτης της IG Metall, Κλάους Τσβίκελ, η ηγεσία αποφάσισε την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, με 24ωρες απεργίες που θα αρχίσουν από τη Δευτέρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της δυτικής Γερμανίας και σταδιακά θα επεκταθούν προς την ανατολική Γερμανία. Αρχή, με απεργίες σε 21 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, παρότι η λίστα δεν ανακοινώθηκε, αφήνοντας όλα τα περιθώρια ανοιχτά ούτως ώστε η απεργία να έχει όχι μόνο επιτυχία αλλά όντως να προκαλέσει πλήγμα, όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο Τσβίκελ: «Θα απεργήσουμε και οι βιομήχανοι παντού πολύ γρήγορα θα νιώσουν την οικονομική πίεση». Πάντως, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα περιλάβει και τη βιομηχανία Diamler Chrysler, που απασχολεί 50.000 μεταλλεργάτες. Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια της βδομάδας θα γίνει απεργία σε 60 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην ανατολική Γερμανία. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ούτε η ημέρα ούτε και η λίστα των βιομηχανιών ανακοινώθηκε.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των Γερμανών Βιομηχάνων και της IG Metall όσον αφορά στην αύξηση. Ο Τσβίκελ ήταν σαφής. Το 4% που ζητά η IG Metall είναι το κατώτατο δυνατόν, και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ειδικά μετά την υποχώρηση που έδειξαν το 2000 ώστε να μην υπάρξει αύξηση των αποδοχών με αντάλλαγμα η εργοδοσία να επενδύσει κεφάλαια και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Κάτι που δεν έγινε.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις εκτός των οικονομικών συνεπειών, σίγουρα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα έχουν και επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή, καθώς εντός ολίγων μηνών θα γίνουν οι εκλογές και ήδη ο κοκκινοπράσινος συνασπισμός του Γκέρχαρντ Σρέντερ, νιώθει μεγάλη πίεση.

Τέλος, βίαια επεισόδια ξέσπασαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, στο Βερολίνο, ανάμεσα σε αριστερούς διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν η συνοικία Κρέζμπεργκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ