Παρασκευή 3 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Από Δευτέρα σε απεργίες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μετωπική σύγκρουση από Δευτέρα, του μεγαλύτερου εργατικού Συνδικάτου, της IG Metall, που αριθμεί 21 εκατομμύρια μέλη, με την κυβέρνηση αλλά και το Σύνδεσμο Βιομηχάνων. Αιτία, η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οπως δήλωσε ο ηγέτης της IG Metall, Κλάους Τσβίκελ, η ηγεσία αποφάσισε την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, με 24ωρες απεργίες που θα αρχίσουν από τη Δευτέρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της δυτικής Γερμανίας και σταδιακά θα επεκταθούν προς την ανατολική Γερμανία. Αρχή, με απεργίες σε 21 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, παρότι η λίστα δεν ανακοινώθηκε, αφήνοντας όλα τα περιθώρια ανοιχτά ούτως ώστε η απεργία να έχει όχι μόνο επιτυχία αλλά όντως να προκαλέσει πλήγμα, όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο Τσβίκελ: «Θα απεργήσουμε και οι βιομήχανοι παντού πολύ γρήγορα θα νιώσουν την οικονομική πίεση». Πάντως, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα περιλάβει και τη βιομηχανία Diamler Chrysler, που απασχολεί 50.000 μεταλλεργάτες. Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια της βδομάδας θα γίνει απεργία σε 60 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην ανατολική Γερμανία. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ούτε η ημέρα ούτε και η λίστα των βιομηχανιών ανακοινώθηκε.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των Γερμανών Βιομηχάνων και της IG Metall όσον αφορά στην αύξηση. Ο Τσβίκελ ήταν σαφής. Το 4% που ζητά η IG Metall είναι το κατώτατο δυνατόν, και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ειδικά μετά την υποχώρηση που έδειξαν το 2000 ώστε να μην υπάρξει αύξηση των αποδοχών με αντάλλαγμα η εργοδοσία να επενδύσει κεφάλαια και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Κάτι που δεν έγινε.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις εκτός των οικονομικών συνεπειών, σίγουρα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα έχουν και επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή, καθώς εντός ολίγων μηνών θα γίνουν οι εκλογές και ήδη ο κοκκινοπράσινος συνασπισμός του Γκέρχαρντ Σρέντερ, νιώθει μεγάλη πίεση.

Τέλος, βίαια επεισόδια ξέσπασαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, στο Βερολίνο, ανάμεσα σε αριστερούς διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν η συνοικία Κρέζμπεργκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ