ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιοχή για τους έχοντες και το Θησείο

Η περίφημη «ενοποίηση» αλλάζει τη φυσιογνωμία της γειτονιάς και διώχνει τα λαϊκά στρώματα

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των κατοίκων του Θησείου και των επισκεπτών της περιοχής, λόγω των εργασιών που γίνονται εκεί από την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ). Τα «λάθη» που γίνονται δεν είναι και τόσο αθώα και εκφράζονται φόβοι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ετοιμάζεται άλλη μια... ταξική εκκαθάριση.

Ο τρόπος με τον οποίο δρομολογείται η ενοποίηση, έχει προκαλέσει κατ' αρχάς κυκλοφοριακό κομφούζιο. Πέραν της οδού Διον. Αρεοπαγίτου που έχει κλείσει εδώ και καιρό, πρόσφατα απαγορεύτηκε και η χρήση του περιφερειακού του Φιλοπάππου. Ο κυκλοφοριακός φόρτος μετακυλίστηκε στους γύρω δρόμους, σαφώς μικρότερης δυναμικότητας και χωρίς την αναγκαία σήμανση, όπως αναφέρουν κάτοικοι και διαμερισματικοί σύμβουλοι. Η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχει γίνει δύσκολη, καθώς η στάση του αστικού λεωφορείου «230» που εξυπηρετεί την περιοχή μεταφέρθηκε ένα χιλιόμετρο μακριά, λόγω των εργασιών και μένει ο ποδαρόδρομος μέχρι το σταθμό του Ηλεκτρικού.

Βέβαια, ο περιφερειακός δεν έχει κλείσει για όλους, καθώς σταθμεύουν εκεί λεωφορεία - τα Σαββατοκύριακα δεκάδες - που μεταφέρουν τουρίστες στην Ακρόπολη, στην αρχαία αγορά και στον Κεραμεικό. Ο «χώρος στάθμευσης» που εξασφάλισαν στους ιδιοκτήτες των λεωφορείων, οι αρμόδιοι της κεντρικής διοίκησης, «ξηλώνοντας» στη Διον. Αρεοπαγίτου ένα παλιό πλακόστρωτο, δεν τους φτάνει. Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την όχληση και τους ρύπους που εκπέμπουν τα λεωφορεία στον περιφερειακό και στο αίτημά τους να τους απαγορευτεί η στάθμευση εκεί, λέγεται ότι υπεύθυνοι της ΕΑΧΑ δήθεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά και παρέπεμψαν στην Τροχαία.

Το έργο ουσιαστικά της παραπέρα «ανάπλασης» τμήματος της περιοχής του Θησείου - ήδη κορεσμένης από νυχτομάγαζα και τραπεζοκαθίσματα - με πρόσχημα την ενοποίηση, ο τρόπος που έχει επιλεγεί αυτή ακριβώς η ενοποίηση να γίνει, δεν είναι καινούρια φαινόμενα. Οι Αθηναίοι βίωσαν και στο παρελθόν, παλαιότερο και πρόσφατο, τέτοιου χαρακτήρα αναπλάσεις. Οπως στην Πλάκα, στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο, στην περιοχή του Ψυρρή, όπου οι αναπλάσεις έγιναν με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και της δημοτικής αρχής.

Προκειμένου να «στηθεί» ένα εκσυγχρονισμένο σκηνικό για τους επισκέπτες, όλα τα κακά (κυκλοφοριακή συμφόρηση, ρύποι, υποβάθμιση ποιότητας ζωής, καθημερινή ταλαιπωρία) μετατίθενται στις γύρω περιοχές. Παράλληλα, μέσα στο νέο σκηνικό με τους πεζόδρομους και το πράσινο, το κόστος διαβίωσης (με πρώτο παράγοντα τα ενοίκια) αυξάνεται κατακόρυφα, διώχνοντας τους παλαιούς κατοίκους που ανήκουν στα φτωχομεσαία στρώματα και ανοίγοντας χώρο για τους έχοντες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ο Σ. Δευτεραίος υποψήφιος δήμαρχος

Ο γιατρός του ΕΣΥ Σάββας Δευτεραίος είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της «Δημοτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για το Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Η ανακήρυξή του έγινε στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Αστήρ», μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Ο Σάββας Δευτεραίος είναι μέλος του ΚΚΕ και επιστήμονας, καταξιωμένος στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της νέας δημοτικής κίνησης για τα παλιά και νέα προβλήματα της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έκανε ξεκάθαρη τη διαφορετική αντίληψη της κίνησης για την ΤΑ, το ρόλο της και το ρόλο του δημάρχου, σε σχέση με την κυρίαρχη λογική και πολιτική στο χώρο της ΤΑ.

Κάλεσε τους πολίτες να συσπειρωθούν στην κίνηση και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΗΔΑΣ και να δράσουν συντονισμένα με τις λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αλεξανδρούπολης, όσους όσοι πλήττονται από την κυρίαρχη πολιτική και επιδιώκουν την καταδίκη του δικομματισμού στις διάφορες εκδοχές του. Ολους όσοι θέλουν δημοτική αρχή που θα αγωνίζεται για φιλολαϊκές λύσεις, θα παρεμβαίνει για να επηρεάζει τις γενικότερες εξελίξεις και δε θα είναι δεκανίκι του συστήματος.

Παρεμβάσεις έκαναν στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Χρ. Τρέλης, υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Εβρου με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και ο Δ. Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε για τις συνεργασίες στο χώρο της ΤΑ, το περιεχόμενο που πρέπει να έχουν και την πάλη για μια αγωνιστική φιλολαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ερώτηση:

Πόσο εμπλέκεται η ΤΑ με την ψυχική υγεία; Τι εξυπηρετούν οι ξενώνες ψυχικά ασθενών που λειτουργούν υπό την εποπτεία ΟΤΑ; Τι πραγματικά χρειάζονται οι άρρωστοι και οι οικογένειές τους;

Απάντηση:

Σήμερα διαβιούν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία περίπου 5.700 άτομα. Η κυβέρνηση επισημαίνει σε κείμενά της πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Πως αυτό «οφείλεται αφενός στο σύγχρονο τρόπο ζωής που δημιουργεί αυξητικές τάσεις στην εμφάνιση ψυχικών νόσων και αφετέρου στην αύξηση των αναγκών ειδικών ομάδων του πληθυσμού (άτομα με αυτισμό, χρήστες τοξικών ουσιών, μετανάστες και ποινικοί παραβάτες με προβλήματα ψυχικής υγείας)».

Η ΤΑ εμπλέκεται με την ψυχική υγεία. Από το 1997 υλοποιείται το πρόγραμμα «Ψυχαργώ», για τη λεγόμενη αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών. Βάσει του προγράμματος λειτουργούν ξενώνες σε διάφορους δήμους με ψυχικά ασθενείς από τα δημόσια ψυχιατρεία. Σήμερα, με χρηματοδότηση από το Β' ΚΠΣ λειτουργούν 125 ξενώνες δυναμικότητας 1.250 ατόμων.

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2006 να κλείσει τα δημόσια ψυχιατρεία και οι ασθενείς να μεταφερθούν στους ξενώνες αυτόνομης διαβίωσης υπό την παρακολούθηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι φιλοξενούμενοι στους ξενώνες εκπαιδεύονται σε ορισμένα επαγγέλματα. Ομως, δεν μπορούν να βρουν δουλιά μετά την εκπαίδευσή τους. Εξάλλου, μέσω των προγραμμάτων θεραπείας δημιουργούνται κάποιοι συνεταιρισμοί που πουλάνε προϊόντα της δουλιάς των φιλοξενουμένων. Ομως, καθώς δεν υπάρχει κρατική στήριξη, οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να μπουν στην αγορά και να ανταγωνιστούν με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από την όποια - εκ των πραγμάτων λειψή - οικονομική δραστηριότητα των ξενώνων να αυτοχρηματοδοτούνται, για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Σχεδιάζει μέχρι το 2006, οπότε τελειώνουν τα χρήματα του Γ' ΚΠΣ να ιδρυθούν άλλοι 160 ξενώνες, που θα φιλοξενούν επιπλέον 2.000 άτομα.

Είναι δεδομένο ότι οι βαριά ψυχικά άρρωστοι δεν πρέπει να μείνουν στους ξενώνες χωρίς την ύπαρξη δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων. Επίσης, ότι μετά το 2006 αυτοί οι ξενώνες θα πρέπει να λειτουργούν είτε με πόρους της ΤΑ - άρα των δημοτών μέσω φορολόγησής τους - είτε με βοήθεια άλλων φορέων.

Η πολιτική τους είναι, δηλαδή, σε λίγα χρόνια να έχουν μεταφερθεί όλοι οι ασθενείς (βαριά και ελαφριά) στους ξενώνες. Να μην υπάρχουν δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, για να νοσηλεύονται υποτροπιάζοντα περιστατικά. Και επειδή δε θα υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, κάποιοι από τους ξενώνες αναγκαστικά θα κλείσουν. Εκ των πραγμάτων, οι ασθενείς θα μένουν στο δρόμο, κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική. 'Η θα γεμίζουν και θα θησαυρίζουν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές από τους συγγενείς των ασθενών που έχουν χρήμα.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δημόσια ψυχιατρεία με άμεση βελτίωση των υποδομών και της παρεχόμενης περίθαλψης. Οι παλιοί και νέοι ξενώνες να ενταχτούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και να αφορούν μόνο τα επιστημονικά αποδεδειγμένα ελαφρά περιστατικά και με τους αναγκαίους επιστήμονες. Να αντιπαλευτούν και να σταματήσουν οι ρατσιστικές αντιδράσεις στη λειτουργία αυτών των ξενώνων. Η επαγγελματική αποκατάσταση των πασχόντων να γίνει με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Οι συνεταιρισμοί και τα εργαστήρια που λειτουργούν σε κάποιους ξενώνες να ενταχτούν σε κρατικό δίκτυο προστατευομένων παραγωγικών εργαστηρίων.

Ερευνα για τον εντοπισμό του σκάφους, που αποβίβασε χτες το βράδυ 35 αλλοδαπούς σε παραλία της Τήνου (θέση Μαλί), διεξάγεται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν και έχουν οδηγηθεί στην πρωτεύουσα του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ