ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2002
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Α` ΕΘΝΙΚΗ
Κρίσιμη αυλαία

Με το βλέμμα στραμμένο τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά της βαθμολογίας, πέφτει σήμερα η αυλαία του πρωταθλήματος στην Α` Εθνική, με την 28η αγωνιστική. Οι «μάχες» σε Χαριλάου και Νέα Φιλαδέλφεια για τον τίτλο, κυρίως στο Καυταντζόγλειο για το ΟΥΕΦΑ και σε Νίκαια και Καισαριανή για την παραμονή, αναμένεται να ανεβάσουν στα ύψη την αδρεναλίνη των φιλάθλων καθώς τα σενάρια είναι αρκετά και τα 90' λίγα.

Στη Θεσσαλονίκη («ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤΣ 1») οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν τον Αρη, σε ένα άδειο Χαριλάου, λόγω της γνωστής τιμωρίας. Ο Ολυμπιακός θα παραταχτεί με μοναδικό σκοπό τη νίκη που σημαίνει κατάκτηση του 6ου συνεχόμενου τίτλου, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η ΑΕΚ. Κάθε άλλο αποτέλεσμα τον βάζει σε περιπέτειες ακόμα και για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τα προβλήματα τραυματισμών είναι αρκετά, ειδικά στη γραμμή κρούσης καθώς Αλεξανδρής, Ρόμπερτς και Αλβες υποφέρουν από τραυματισμούς. Γι' αυτό δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί ο Χούτος. Παρ' όλα αυτά άπαντες δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν το καθήκον τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Λεμονής μάλιστα, προς γνώση και συμμόρφωση, δεν κουράζεται ν' αναφέρεται στο (προς αποφυγή) παράδειγμα της Ιντερ.

Στην αντίπερα όχθη, προπονητής και παίχτες μιλούν γι' αγώνα αξιοπρέπειας. Οι συνθήκες, υπό τις οποίες θα τον δώσουν πάντως, συνεχώς χειροτερεύουν. Εκτός από τα οικονομικοδιοικητικά προβλήματα το κλίμα διατάραξε η κατάληψη του γηπέδου από οργανωμένους οπαδούς του Αρη, με αίτημα την αλλαγή ιδιοκτησίας και διοίκησης. Ετσι, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η διεξαγωγή της συνάντησης τίθονταν υπό αμφισβήτηση. Οι οπαδοί δήλωναν αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι να βρεθεί λύση, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θ. Κανελλόπουλος, ζητούσε την παρέμβαση Εισαγγελέα για την απομάκρυνση τους και «ενημέρωνε»: «Εφόσον δε διεξαχθεί το παιχνίδι με υπαιτιότητα μιας ομάδας, τότε η τιμωρία θα είναι βαριά. Ο αγώνας πρέπει να διεξαχθεί, επειδή κρίνει τον πρωταθλητή». Στα αγωνιστικά, ο Κράους μάλλον δεν υπολογίζει τους Χαριστέα, Πασσαλή και Τσμπαρή.

Την ίδια ώρα στην κατάμεστη Ν. Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ («ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤΣ 2»), με το μυαλό να... διαχέεται μεταξύ των «ασπρόμαυρων», της Θεσσαλονίκης (Χαριλάου), την παραμονή Σάντος και πάει λέγοντας. Ο Σάντος ζητάει από τους παίχτες προσήλωση για να έρθει η νίκη και μετά (ανάλογα με το αποτέλεσμα στου Χαριλάου) να γίνει ταμείο. Πόσο εύκολο είναι αυτό θα φανεί στο τερέν. Πάντως, οι «κιτρινόμαυροι» δηλώνουν έτοιμοι να κατακτήσουν τους τρεις βαθμούς, υποσχόμενοι πως το μυαλό θα είναι στο δικό τους αγώνα. Αλλωστε, γνωρίζουν ότι πρέπει να «σφραγίσουν» και το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ. Θ' απουσιάσουν οι Κασάπης, Μαλαδένης. Οσο για το δικέφαλο του βορρά βρίσκεται στην Αθήνα με αρκετές ελλείψεις, ενώ και το ηθικό δεν είναι το καλύτερο. Ο Μπάγεβιτς και πολλοί παίκτες ασχολούνται με τις ανανεώσεις των συμβολαίων τους, με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη ανοίξει την... πόρτα. Παρ' όλα αυτά στόχος των «ασπρόμαυρων» είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, ώστε να κλείσει η χρονιά με σχετική ικανοποίηση.

Με μόνο στόχο τη νίκη αντιμετωπίζει ο Ηρακλής τον Πανιώνιο, στο παιχνίδι που θα κρίνει την 6η θέση στη βαθμολογία που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι παίκτες του Αναστασιάδη, εκτός των Μιλόγεβιτς και Νατσούρα που είναι τιμωρημένοι, δηλώνουν αποφασισμένοι για το τρίποντο απέναντι στους Αθηναίους καθώς έτσι δε θα χρειαστεί να ασχοληθούν με τον αγώνα της Ξάνθης. Οι Νεοσμυρνιώτες, με τη βοήθεια σημαντικού αριθμού φιλάθλων τους, επιζητούν τη νίκη ώστε να «κλέψουν» στο νήμα, το εισιτήριο για την Ευρώπη. Απόντες από το παιχνίδι θα είναι οι Ραγκουέλ, Σίλιακ.

Η παραμονή ή ο υποβιβασμός κρίνεται ταυτόχρονα σε Καισαριανή και Νίκαια. Ο Εθνικός Αστέρας φιλοξενεί το Παναθηναϊκό που δεν είναι αδιάφορος, αφού το... τρένο του Τσάμπιονς Λιγκ ακόμα δεν αναχώρησε. Ετσι, το έργο των γηπεδούχων δε θα είναι εύκολο. Ελπίζουν, πάντως, στη νίκη προκειμένου να αποφύγουν τις περιπέτειες. Μόνο τους τρεις βαθμούς θέλει και η Παναχαϊκή στην έδρα του Ιωνικού. Αν οι Πατρινοί τα καταφέρουν και οι Καισαριανιώτες χάσουν οι πρώτοι γελάνε οι δεύτεροι κλαίνε. Με νίκη της Παναχαϊκής και ισοπαλία του Εθνικού Αστέρα οι δυο τους θα δώσουν μπαράζ. Το πρόγραμμα της 28ης και τελευταίας αγωνιστικής περιλαμβάνει ακόμα τις συναντήσεις Ξάνθη - ΟΦΗ και Αιγάλεω - Ακράτητος. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 17:30.

ΑΕΚ
Προσμονή «ετεροχρονισμένης Ανάστασης»

Με την ελπίδα της ετεροχρονισμένης «Ανάστασης» ζουν στην ΑΕΚ. Νίκη επί του ΠΑΟΚ και γκέλα του Ολυμπιακού σημαίνει πρωτάθλημα. Ακόμα όμως και αν οι «ερυθρόλευκοι» δε «σκοντάψουν», για την Ενωση οι τρεις βαθμοί σήμερα είναι μονόδρομος αφού έτσι εξασφαλίζει την παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Γι' αυτό και ο Σάντος χαρακτήρισε το αποψινό παιχνίδι «το σημαντικότερο της χρονιάς»: «Παίζονται πολλά για το μέλλον της ΑΕΚ. Πρέπει να έχουμε την ελπίδα και την πίστη ότι μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα. Να κάνουμε το χρέος μας και αν τελικά δεν έρθει αυτό που θέλουμε, η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι σημαντική για το σωματείο».

Η αναμέτρηση στου Χαριλάου είναι λογικό ν' αποσπά την προσοχή των παιχτών. Αυτό ίσως αποδειχτεί άκρως ζημιογόνο και ο Σάντος θέλει να το προλάβει: «Δεν μπορεί να είμαστε χαλαροί, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι εξαιρετική ομάδα, πολύ καλά οργανωμένη, της οποίας η βαθμολογική θέση έχει κριθεί και μπορεί να παίξει ελεύθερα, ήρεμα και θα κάνει τα πάντα για να μην επιτρέψει στην ΑΕΚ να κερδίσει. Πρέπει να δώσουμε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να συγκεντρωθούμε για να κάνουμε το χρέος μας». Περιμένει, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τον τίτλο, «μετά το παιχνίδι βασικό μου συναίσθημα να 'ναι η ικανοποίηση και να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες για ό,τι έχουν κάνει φέτος».

Ομως «παγίδα» μπορεί ν' αποδειχτεί και το θέμα της παραμονής του ή όχι. Κατά τον Πορτογάλο, «δεν μπορούν. Δεν πρέπει ν' απασχοληθούν οι παίχτες γιατί αυτό που παίζεται αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν είναι πρόσωπα αλλά η ΑΕΚ. Παίχτες και προπονητής είναι σημαντικοί αλλά μέχρι ένα σημείο. Πάνω απ' όλα είναι η ΑΕΚ, όλα τ' άλλα είναι αξεσουάρ». Οσο για την ειλημμένη απόφασή του, όπως αναμενόταν, δεν αποκάλυψε (ή μήπως καλύτερα δεν επιβεβαίωσε αφού «ο κόσμος το 'χει τούμπανο»...) ποια είναι: «Θα την ανακοινώσω πρώτα στον κύριο Ψωμιάδη, μετά στους παίχτες και την Πέμπτη σε σας».


Γ. Κ.

ΔΙΕΘΝΗ
Τορίνο... μέσω Ρώμης

Κυριακή μεσημέρι. Στο Μιλάνο ετοιμάζονται για πανηγυρισμούς και στο Τορίνο αγωνιούν. Μερικές ώρες αργότερα. Το Τορίνο... φλέγεται και στο Μιλάνο όλα μοιάζουν... πένθιμα. Η τελευταία αγωνιστική του Καμπιονάτο έμελλε να είναι η πιο αγωνιώδης, η πιο συναρπαστική των τελευταίων ετών και αυτή που έφερε τα πάνω κάτω και το πρωτάθλημα στη Γιουβέντους. Η «αυτοκτονία» της Ιντερ στη Ρώμη (ήττα από τη Λάτσιο με 4-2) σε συνδυασμό με τη νίκη των «μπιανκονέρι» με 2-0 στο Ούντινε επί της ομώνυμης ομάδας έστειλε το τρόπαιο στη «μεγάλη κυρία». Αντίθετα οι «νερατζούρι» απέτυχαν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του «σκουντέτο» μετά από 12 χρόνια και σα να μην έφθανε αυτό έπεσαν και στην τρίτη θέση, αφού η Ρόμα με τη νίκη 1-0 στο Τορίνο επί της τοπικής ομάδας έφερε τους περσινούς πρωταθλητές στο δεύτερο σκαλοπάτι. Στα αξιοσημείωτα του φετινού πρωταθλήματος η εκπληκτική πορεία της νεοφώτιστης Κίεβο που εξασφάλισε την πρόκριση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η τελική βαθμολογία: Γιουβέντους 71, Ρόμα 70, Ιντερ 69, Μίλαν 55, Κίεβο 54, Λάτσιο 53.

Τελικά αυτή τη φορά η τελευταία αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα δεν είχε... ανατροπές. Αυτό είχε γίνει μια αγωνιστική πιο πριν... Η Ντόρτμουντ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με τη νίκη της με 2-1 επί της Βέρντερ Βρέμης στέφθηκε και τυπικά πρωταθλήτρια Γερμανίας. Το μεγάλο φαβορί και πρωτοπόρα πριν δυο αγωνιστικές Μπάγερ Λεβερκούζεν, αν και νίκησε 2-1 δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει το... κακό που είχε γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα (ήττα από Νυρεμβέργη). Στην τρίτη θέση τερμάτισε η Μπάγερν Μονάχου που νίκησε τη Χάνσαν Ροστόκ με 3-2, ενώ τέταρτη κατετάγη η Χέρτα.

Για τη Βαλένθια η υπομονή τριάντα ένα χρόνων ήταν πολλή για να γίνει περισσότερη. Μάλιστα δεν ήθελε να περιμένει ούτε καν την τελευταία αγωνιστική. Και έτσι οι «νυχτερίδες» εξασφάλισαν τον τίτλο, ένα βήμα πριν το φινάλε, στην Ισπανία, νικώντας τη Μάλαγα εκτός έδρας με 2-0, βοηθούμενες από τη «λευκή» ισοπαλία της Ρεάλ με τη Μαγιόρκα. Στην Ολλανδία το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του ευτύχησε να πανηγυρίσει ο Νίκος Μαχλάς. Ο Αγιαξ από την Κυριακή είναι πρωταθλητής, νικώντας τη Ναϊμέγκεν με 2-0. Τα ίδια ισχύουν και για τον Δημήτρη Ναλιτζή που στέφθηκε πρωταθλητής Πορτογαλίας με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΟΥΕΦΑ
Ολλανδογερμανική υπόθεση

Από ...μύρια κύματα πέρασε ο τελικός του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά, όπως λένε, «τέλος καλό όλα καλά». Ο λόγος που κινδύνεψε η διεξαγωγή του αγώνα ήταν η δολοφονία του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού, Πιμ Φορτούιν, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση της ΟΥΕΦΑ, ο αγώνας θα γίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό του και παρά τους φόβους για επεισόδια.

Στα αγωνιστικά τώρα, Φέγενορντ και Ντόρτμουντ «συγκρούονται» σήμερα με στόχο το βαρύτιμο τρόπαιο (21.45). Ο τεχνικός των Ολλανδών, Μπερτ Φαν Μάρβικ, τόνισε πως θα είναι μια πολύ δύσκολη βραδιά, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του παίζει στην έδρα της, ενώ στη Φέγενορντ φιλοδοξούν να είναι η τέταρτη ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο στην έδρα της. Απόντες από τον τελικό είναι ο Σμόλαρεκ, που είναι τραυματίας και, παράλληλα, βρέθηκε ντοπαρισμένος, καθώς και ο τιμωρημένος Εμερτον.

Από την άλλη, το ηθικό στην Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι στα ύψη, καθώς πριν από λίγες μέρες κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Γερμανία. Ετσι, στόχος είναι ο δεύτερος τίτλος για να κλείσει η ήδη επιτυχημένη χρονιά. Ο Ματίας Ζάμερ δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, καθώς και ο Βραζιλιάνος Ντέντε ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Βίτορ Περέιρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ