ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μια «βολική» επίθεση αυτοκτονίας

ΚΑΡΑΤΣΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΠΑΡΙΣΙ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο Καράτσι με 15 νεκρούς, εκ των οποίων 12 Γάλλοι υπήκοοι, δίνει στον πραξικοπηματία στρατηγό/πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ ακόμη ένα άλλοθι για να εντείνει την προσπάθειά του να καταστείλει τις οργανώσεις των φανατικών ισλαμιστών, που αποτελούν την πιο σημαντική απειλή για την εξουσία του. Ταυτόχρονα όμως δείχνει τα όριά της, αφού τα σκληρά μέτρα ασφαλείας που είχαν επιβληθεί νωρίτερα εφέτος για την προστασία των ξένων υπηκόων, μετά την επίθεση σε μοναστήρι όπου προσεύχονταν διπλωμάτες, με τρεις θανάτους, αποδείχτηκαν ανίκανα να σταματήσουν τη χτεσινή επίθεση.

Η έκρηξη έγινε καθώς ένα λεωφορείο με Γάλλους εργαζόμενους της -- κρατικής -- Διεύθυνσης Ναυπηγείων (Direction des Constructions Navales), η οποία συμπαράγει τρία υποβρύχια με το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, περίμενε έναν επιβάτη έξω από το ξενοδοχείο «Σέρατον» της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικούς, ο εκρηκτικός μηχανισμός «ήταν τόσο ισχυρός, που η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων». Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 15 νεκρούς: 12 Γάλλους και τρεις Πακιστανούς, ένας εκ των οποίων φέρεται να ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Καράτσι, οι 22 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Τζινά «είναι όλοι σε κρίσιμη κατάσταση».

Οι αντιδράσεις ήταν, όπως θα ανέμενε κανείς, έντονες. Ο στρατηγός Μουσάραφ -- ο οποίος την 30ή του Απρίλη «κέρδισε» ένα δημοψήφισμα-παρωδία, που του δίνει το «δικαίωμα» να μείνει για 5 χρόνια στην Προεδρία της χώρας --, εμφανώς εξοργισμένος, μίλησε για «συνωμοσία κατά του έθνους», με σκοπό να βλάψει «τις σχέσεις του Πακιστάν με τη Γαλλία». Πρόσθεσε: «Με αυτήν την τρομοκρατική πράξη εναντίον Γάλλων πολιτών που εργάζονταν σε ένα πρόγραμμα σχετικό με την εθνική άμυνα του Πακιστάν, οι τρομοκράτες είναι φανερό πως προσπάθησαν να αποδυναμώσουν την άμυνα της χώρας». Η γαλλική πλευρά προέβη σε άμεση καταδίκη της ενέργειας με δηλώσεις του επανεκλεγέντος Προέδρου, Ζακ Σιράκ, και του νεοδιορισμένου υπουργού Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος κάλεσε «σε επαγρύπνηση» κατά της τρομοκρατίας. Ο Σιράκ ζήτησε από την υπουργό Αμυνας, Μισέλ Αγιό-Μαρί, να αναχωρήσει αμέσως για το Πακιστάν, ενώ η DCN φερόταν να ανακαλεί όλους τους υπαλλήλους της από τη χώρα.

Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης έως χτες βράδυ. Η σεναριολογία πάντως ήταν οργιαστική. Ο στρατηγός Ζαν-Πιερ Κελς, αρχηγός του γαλλικού ΓΕΣ, σχολίασε ότι η επίθεση «είναι πολύ πιθανό» να έγινε από την Αλ-Κάιντα. Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα «διερευνήσει πιθανή σύνδεση ανάμεσα στο βομβιστή και στις ινδικές μυστικές υπηρεσίες». Προκαλώντας την άμεση διάψευση από πλευράς της εκπροσώπου του ινδικού ΥπΕξ, Νιρουπάμα Ράο, η οποία χαρακτήρισε την κατηγορία «γελοία», «εντελώς αβάσιμη», προσθέτοντας πως «την αντιμετωπίζουμε με την περιφρόνηση που της αξίζει».

Ο στρατηγός Μουσάραφ συγκάλεσε «έκτακτη σύνοδο» με θέμα την ασφάλεια, κι υποσχέθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζ. Σιράκ, πως οι έρευνες θα είναι «πλήρεις». Ο Σιράκ πρότεινε να βοηθήσει η Γαλλία στις έρευνες. Ηδη, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας της Γαλλίας άρχισε χτες έρευνα για την επίθεση με ειδικές ομάδες της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Γαλλίας (DNAT) και της Διεύθυνσης Επιτήρησης της Επικράτειας (DST) έτοιμες να μεταβούν στο Πακιστάν «το συντομότερο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τη χτεσινή βομβιστική επίθεση, όπως και οι ΗΠΑ -- που, ούτως ή άλλως, πίεζαν τον Μουσάραφ να «συντρίψει» τις δυνάμεις εκείνες στο εσωτερικό του Πακιστάν, οι οποίες τάσσονται υπέρ της Αλ-Κάιντα...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο ρυθμό των απεργών

Από συγκέντρωση των απεργών
Από συγκέντρωση των απεργών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Παρά τις διττές πιέσεις, από τον κοκκινοπράσινο κυβερνητικό συνασπισμό και την εργοδοσία, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας, η IG Metall, ετοιμάζεται για το «δεύτερο» κύμα, με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πλήξουν τη Βορειοδυτική Γερμανία, αυτή τη φορά.

Το πρώτο κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων άρχισε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και κυρίως τη Δευτέρα, πλήττοντας περίπου 20 βιομηχανίες, στη Νοτιοδυτική Γερμανία και περίπου 100.000 μεταλλεργάτες πήραν μέρος στην απεργία, όπως της «DaimlerChrysler» και της «Porsche». Χτες ήταν η σειρά της νότιας Ανατολικής Γερμανίας, κυρίως αυτές που βρίσκονται στο κρατίδιο Μπάντεν Βίρτεμπεργκ. Ενώ το επόμενο κύμα θα πλήξει τη Βορειοδυτική και προοπτικά η γραμμή κρούσης θα περιλαμβάνει και την περιφέρεια της πρωτεύουσας Βερολίνου και του κρατιδίου του Βραδεβούργου. Ωστόσο, σύμφωνα με την πάγια τακτική τους, κατά τη διάρκεια αυτής της κινητοποίησης, της πρώτης από το 1995 με αίτημα αύξηση των αποδοχών κατά 6,5%, δε γνωστοποιούνται σε ποιες βιομηχανίες θα γίνουν απεργίες, προκειμένου το κόστος να είναι μεγαλύτερο, ώστε να «γίνει αισθητή επί της ουσίας η απεργία», όπως τονίζει επανειλημμένως και ο πρόεδρος της IG Metall, Κλάους Τσβίκελ, που δηλώνει ακόμη ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν πια στις πιέσεις από κανένα, όπως είχαν κάνει δύο χρόνια πριν, στο κλίμα συναίνεσης που επικρατούσε λόγω της νέας κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποχωρώντας ως προς τις απαιτήσεις τους, αναφορικά με την αύξηση του μεροκάματου, με αντάλλαγμα η εργοδοσία να επενδύσει κεφάλαια και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η υποχώρηση, όπως τονίζει ο Τσβίκελ, είχε γίνει υπό την ασφυκτική πίεση του κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού, για να καταπολεμηθεί η γάγγραινα της ανεργίας που κατέτρωγε τα σωθικά της γερμανικής κοινωνίας. Κάτι που δεν έγινε φυσικά...

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΙΜ ΦΟΡΤΟΥΙΝ
Προφυλακισμένος ο ύποπτος

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Με τάχιστες διαδικασίες οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν χτες επισήμως κατηγορίες για τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φόρτουιν στον 32χρονο τον οποίο συνέλαβαν ως ύποπτο λίγο μετά την επίθεση, τη Δευτέρα.

«Εναντίον του υπόπτου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και παράνομη κατοχή όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Μίλενμπροκ στο «Reuters», χωρίς όμως να αποκαλύπτει το όνομα του φερόμενου ως δράστη.

Αντιθέτως, οι δικηγόροι υπεράσπισής του δήλωσαν ότι ο ύποπτος ονομάζεται Φόλκερ βαν ντερ Γκράαφ, είναι υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ζώων και χορτοφάγος και αντιτίθεται στη βιομηχανική καλλιέργεια, ενώ πρόσθεσαν ότι το δικαστήριο του Αμστερνταμ, στο οποίο προσήχθη για πρώτη φορά ο κατηγορούμενος, έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας για 10ήμερη παράταση της κράτησής του.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά εξακολουθούν να παραμένουν παρά τη «βεβαιότητα που εκφράζουν οι αρχές», ως προς το πρόσωπο που φέρεται ως δράστης και που η ολλανδική εφημερίδα «De Teleegraph» τον αναφέρει και ως «πράσινο Ρόμπιν Χουντ». Η μέχρι στιγμής πορεία του, ως οικολόγου και ακτιβιστή πολύ γνωστού στην Ολλανδία, δεν προδιέθετε μία «βίαιη εξέλιξη» καθώς πάντα διάλεγε το δρόμο της δικαιοσύνης για να επιλύει τις διαφορές του με τις εταιρίες που μήνυε για παραβιάσεις τόσο των δικαιωμάτων των ζώων όσο και της φύσης.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Αναστέλλεται το έργο αρωγής του ΟΗΕ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-

Οι σκληρές μάχες που μαίνονται τους τελευταίους μήνες μεταξύ πολεμοχαρών σομαλικών φυλών και η προ μίας βδομάδας απαγωγή ενός μέλους του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οδήγησαν χτες στην αναστολή όλων των δραστηριοτήτων αρωγής του ΟΗΕ στο Μογκαντίσου της Σομαλίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο συντονιστής του Ανθρωπιστικού Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ στη Σομαλία, Μάξγουελ Γκέιλαρντ, αναφέρει πως η απόφαση αναστολής των δραστηριοτήτων του οργανισμού ελήφθη μετά την άρνηση των απαγωγέων να απελευθερώσουν (έως χτες) τον Μοχάμεντ Αλί Αμποκόρ, υπάλληλο του Προγράμματος Ανάπτυξης, ο οποίος κρατείται απ' τις 28 Απρίλη σε άγνωστη τοποθεσία.

Στο μεταξύ χτες ένοπλοι άνδρες, πιστοί στον εκδιωχθέντα αρχηγό του Πούντλαντ, συνταγματάρχη Αμπντουλαχί Γιουσούφ, κατέλαβαν το βασικό επίνειο της βορειοανατολικής Σομαλίας μετά την επίτευξη συμφωνίας τους με τη γερουσία, θρησκευτικούς ηγέτες και το δήμαρχο της πόλης, Μποσάσο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πως εκατοντάδες ένοπλοι άνδρες του Γιουσούφ ανέλαβαν χτες «δίχως μία τουφεκιά», τον έλεγχο των κυριοτέρων πόλεων της βορειοανατολικής Σομαλίας, παρελαύνοντας επιδεικτικά στο επίνειο Αντεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ