ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επέτειος της Μεγάλης Νίκης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ, ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Μεγαλειώδεις πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες της πόλεις και περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την ευκαιρία της 57ης επετείου της Νίκης της Σοβιετικής Ενωσης κατά της φασιστικής Γερμανίας. Επίσης εκδηλώσεις έγιναν και στις άλλες πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Στη Μόσχα τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα και οργανώσεις με μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις διαδήλωσαν σε δυο χωριστές κόκκινες φάλαγγες. Η μια αποτελούνταν από το ΚΕΚΡ - ΕΚΚ, το Πανρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπολσεβίκων και το ΚΚ Ρωσίας - ΚΚΣΕ, καθώς και το ΚΚ της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολλοί βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Η φάλαγγα ξεκίνησε από το σταθμό Λευκορωσίας, απ' όπου το 1941 τα σοβιετικά στρατεύματα έφευγαν για το μέτωπο και στην Πλατεία της Επανάστασης πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση.

Η άλλη πολυπληθής κόκκινη πορεία (πάνω από 100.000 άτομα) με επικεφαλής το ΚΚΡΟ, τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας, την Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών και άλλες αριστερές πατριωτικές οργανώσεις ξεκίνησε από την Πλατεία Τβερ και πραγματοποίησε συγκέντρωση στο κέντρο της Μόσχας, στην Πλατεία Τζερζίνσκι. Μετά τις συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στον κήπο Αλεξαντρόφσκι, όπου κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ορκίστηκαν να αγωνιστούν για την αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας, της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού, για την τελική νίκη.

ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

Ειδικοί στο χώρο της αιματηρής έκρηξης

Associated Press

Ειδικοί στο χώρο της αιματηρής έκρηξης
Στην πόλη Κασπίισκ της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν (Ρωσική Ομοσπονδία), που συνορεύει με την Τσετσενία, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την 57η επέτειο της Νίκης κατά της φασιστικής Γερμανίας, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άτομα και περισσότερα από 150 άτομα να τραυματιστούν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας. Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλοί στρατιώτες, βετεράνοι και παιδιά. Τουλάχιστον 100 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και η κατάσταση των περισσοτέρων είναι κρίσιμη. Η έκρηξη αντιαρματικής νάρκης, που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου, σημειώθηκε το πρωί, 9 του Μάη, στην οδό Λένιν, περίπου 300 μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης, τη στιγμή που περνούσε η στρατιωτική μπάντα, άγημα πεζοναυτών και πολίτες με κατεύθυνση το νεκροταφείο της πόλης για την τελετή κατάθεσης στεφάνων.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο Κρεμλίνο, για τους δράστες της επίθεσης: «Εχουμε το δικαίωμα να τους αντιμετωπίσουμε σαν Ναζί, στόχος των οποίων είναι να σκοτώνουν». Ζήτησε από τα νομοτελεστικά όργανα «σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν, να ανακαλύψουν και να τιμωρήσουν τους εγκληματίες». Το υπουργείο Εσωτερικών του Νταγκεστάν θεωρεί ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια είναι έργο των Τσετσένων εξτρεμιστών. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ τη χαρακτήρισε «βάρβαρη ενέργεια», καταγγέλλοντας παράλληλα την ανικανότητα των αρχών να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών. Η 10η Μάη κηρύχτηκε μέρα πένθους στο Νταγκεστάν.

Από την άλλη μεριά, και στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Τσετσένοι αντάρτες επιχείρησαν να ματαιώσουν τη γιορταστική εκδήλωση της Μέρας της Νίκης. Με ολμοβόλο έβαλαν από τη μεριά του ποταμιού Σούζα κατά του σταδίου «Ντιναμό», όπου διεξαγόταν συναυλία, με στόχο το βήμα της συγκέντρωσης, όπου βρισκόταν η τοπική ηγεσία της Τσετσενίας. Οι οβίδες έπεσαν στην πύλη του σταδίου. Η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δεκαεπτά εντάλματα σύλληψης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δικαστήριο του Βελιγραδίου εξέδωσε χτες και τυπικά, εντάλματα σύλληψης κατά 17 πρώην αξιωματούχων που κατηγορούνται από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων και των Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς... Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, διαβεβαίωσε χτες Ουάσιγκτον και Χάγη πως οι δύο πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων, Κάρατζιτς και Μλάντιτς «δε βρίσκονται, εδώ και μερικούς μήνες, επί του σερβικού εδάφους γιατί δεν απολαμβάνουν καμίας αστυνομικής ή άλλης προστασίας».

«Αυτοί που ισχυρίζονται πως οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς βρίσκονται στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα έπρεπε να μας δώσουν σχετικά στοιχεία και αποδείξεις αντί να διατυπώνουν τέτοιες θέσεις» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, αναφερόμενος στις πρόσφατες επικρίσεις και δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή επί εγκλημάτων πολέμου (αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), Πιερ Ρισάρ Πρόσπερ. Ο Πρόσπερ είχε διαμηνύσει πως η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Βελιγράδι δε θα «ξεπαγώσει» εάν δε συλληφθούν άμεσα από τις γιουγκοσλαβικές αρχές οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς...

Οσον αφορά την τύχη του νυν Προέδρου της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος κατηγορείται επίσης από το δικαστήριο της Χάγης για «εγκλήματα πολέμου», η Εισαγγελία του Βελιγραδίου πρότεινε να μην κινηθούν άμεσα, αλλά μόνον μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας, οι διαδικασίες σύλληψης και απέλασης του Σέρβου προέδρου στη Χάγη.

«Η σύλληψη και απέλαση του προέδρου Μιλουτίνοβιτς στη Χάγη θα σήμαινε διακύβευση της εθνικής αυτοκυριαρχίας» αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Βελιγραδίου.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά πήραν το λόγο...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Θέλουμε έναν κόσμο κατάλληλο για παιδιά, γιατί ένας κόσμος κατάλληλος για εμάς είναι ένας κόσμος κατάλληλος για όλους» είπε ενώπιον εκατοντάδων ηγετών και εκπροσώπων οργανώσεων αρωγής η 13χρονη Βολιβιανή Γκαμπριέλα Αζουρούντι Αριέτα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τα παιδιά που γίνεται από προχτές στη Ν. Υόρκη. Η 13χρονη Γκαμπριέλα ήταν μία απ' τα περίπου 400 παιδιά από διάφορες χώρες του κόσμου που έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς κυβερνώντες και διεθνείς αξιωματούχους, που είθισται να «ξεχνούν» τις αόριστες υποσχέσεις που δίνουν, κατά καιρούς, για ένα «καλύτερο μέλλον»...

«Δεν είμαστε η πηγή ή η αιτία του προβλήματος. Δεν είμαστε αναλώσιμα. Είμαστε η καλύτερη επένδυση για το μέλλον του κόσμου» σημείωνε στο μήνυμά της η 17χρονη Οντρεϊ Τσινό, απ' το Μονακό.

Παρόμοια μηνύματα έστειλαν παιδιά του δρόμου από τις Φιλιππίνες, παιδιά του πολέμου από τη Δυτική Αφρική. Ολα τους ζήτησαν απ' τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν, επιτέλους, τη σύμβαση του 1989 των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η οποία, σημειωτέον, έχει επικυρωθεί από 191 χώρες, πλην των... ΗΠΑ και της Σομαλίας!).

Η Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για τα παιδιά, που πραγματοποιείται στη Ν. Υόρκη, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την κατάρτιση ενός καταλόγου στόχων για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών στον πλανήτη, οι οποίοι θεωρητικά θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2015. Ηδη, όμως, σήμερα, 12 χρόνια μετά την πρώτη Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού για τα παιδιά (1990) και παρά τις κάποιες μικρές βελτιώσεις, οι αυριανοί πολίτες του κόσμου εξακολουθούν να ταλανίζονται από τις πληγές που γεννούν οι πρακτικές των πολυποίκιλων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (πόλεμοι, ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά). Μερικά απ' τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία καταγράφουν δέκα εκατομμύρια παιδάκια που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιάσιμες ασθένειες, 120 εκατομμύρια άλλα που δεν έχουν ποτέ πατήσει το πόδι τους σε σχολείο και δεκάδες εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας από πέντε χρόνων...) που κακοποιούνται συστηματικά και καθημερινά, σε δρόμους, οίκους ανοχής, ορυχεία, εργοστάσια, βιοτεχνίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ