Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

Ειδικοί στο χώρο της αιματηρής έκρηξης

Associated Press

Ειδικοί στο χώρο της αιματηρής έκρηξης
Στην πόλη Κασπίισκ της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν (Ρωσική Ομοσπονδία), που συνορεύει με την Τσετσενία, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την 57η επέτειο της Νίκης κατά της φασιστικής Γερμανίας, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άτομα και περισσότερα από 150 άτομα να τραυματιστούν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας. Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλοί στρατιώτες, βετεράνοι και παιδιά. Τουλάχιστον 100 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και η κατάσταση των περισσοτέρων είναι κρίσιμη. Η έκρηξη αντιαρματικής νάρκης, που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου, σημειώθηκε το πρωί, 9 του Μάη, στην οδό Λένιν, περίπου 300 μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης, τη στιγμή που περνούσε η στρατιωτική μπάντα, άγημα πεζοναυτών και πολίτες με κατεύθυνση το νεκροταφείο της πόλης για την τελετή κατάθεσης στεφάνων.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο Κρεμλίνο, για τους δράστες της επίθεσης: «Εχουμε το δικαίωμα να τους αντιμετωπίσουμε σαν Ναζί, στόχος των οποίων είναι να σκοτώνουν». Ζήτησε από τα νομοτελεστικά όργανα «σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν, να ανακαλύψουν και να τιμωρήσουν τους εγκληματίες». Το υπουργείο Εσωτερικών του Νταγκεστάν θεωρεί ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια είναι έργο των Τσετσένων εξτρεμιστών. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ τη χαρακτήρισε «βάρβαρη ενέργεια», καταγγέλλοντας παράλληλα την ανικανότητα των αρχών να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών. Η 10η Μάη κηρύχτηκε μέρα πένθους στο Νταγκεστάν.

Από την άλλη μεριά, και στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Τσετσένοι αντάρτες επιχείρησαν να ματαιώσουν τη γιορταστική εκδήλωση της Μέρας της Νίκης. Με ολμοβόλο έβαλαν από τη μεριά του ποταμιού Σούζα κατά του σταδίου «Ντιναμό», όπου διεξαγόταν συναυλία, με στόχο το βήμα της συγκέντρωσης, όπου βρισκόταν η τοπική ηγεσία της Τσετσενίας. Οι οβίδες έπεσαν στην πύλη του σταδίου. Η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ