Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κύμα συλλήψεων

Οι αρχές του Πακιστάν εξακολουθούν να θεωρούν «ύποπτη» για την επίθεση την Αλ Κάιντα

Associated Press

Οι αρχές του Πακιστάν εξακολουθούν να θεωρούν «ύποπτη» για την επίθεση την Αλ Κάιντα
ΚΑΡΑΤΣΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΠΑΡΙΣΙ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δεκάδες συλλήψεις «υπόπτων» ως ενεχόμενων στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έκανε χτες η αστυνομία του Πακιστάν στην επαρχία Σιντχ, σε μια εξέλιξη άκρως προβλέψιμη --με δεδομένη την έντονη πίεση από πλευράς Γαλλίας και ΗΠΑ να «τιμωρηθούν οι ένοχοι» της ενέργειας στην πρωτεύουσά της, το Καράτσι, που κόστισε 15 νεκρούς εκ των οποίων 12 Γάλλοι υπήκοοι. Η άφιξη της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, Μισέλ Αγιό-Μαρί, μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία στελεχών του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, και η επίσκεψή της στον τόπο της επίθεσης, προσέθεσε μια «συμμαχική» νότα στην εκστρατεία συλλήψεων.

Οι συλλήψεις δεν περιορίστηκαν στην περιοχή της επίθεσης αλλά επεκτάθηκαν σε ένα εθνικής εμβέλειας «κυνήγι», κυρίως εναντίον ανθρώπων, τους οποίους οι αρχές συσχετίζουν με την Αλ-Κάιντα ή θεωρούν υποστηρικτές της οργάνωσης, σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων αλλά και τοπικών ΜΜΕ. Ο αριθμός των συλλήψεων δεν είναι σαφής: ο κυβερνήτης της επαρχίας μιλά για 40, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσνιμ Νουράνι, αναφέρθηκε σε ένα «μεγάλο αριθμό» συλληφθέντων σε διάφορες περιοχές, με τις περισσότερες στην ταραγμένη επαρχία Πουντζάμπ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, αλλά περίπου «υποσχόμενος» κι άλλες. Ο στρατηγός Μουσάραφ («πρόεδρος», για τους φίλους) έδωσε χτες τον τόνο, δηλώνοντας στην τηλεόραση ότι «αυτή η πράξη διεθνούς τρομοκρατίας θα απαντηθεί με βία», κρατική άρα «νόμιμη». Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους δεν παρέλειψε να του δώσει το «πράσινο φως», χαρακτηρίζοντας το Πακιστάν «τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ως χτες ανάληψη ευθύνης δεν είχε προκύψει από καμία οργάνωση, οι αρχές πάντως συνέχιζαν να προβάλλουν --όπως και ο Α/ΓΕΣ του Γαλλικού στρατού στρατηγός Ζαν Πιερ Κελς-- ως «πιθανή» την ενοχή της Αλ-Κάιντα. Συναφώς η εφημερίδα Dawn επικαλούμενη πληροφορίες των Πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών κάνει λόγο στο χθεσινό της φύλλο για «300 πράκτορες της Αλ-Κάιντα» στο Πακιστάν και για προειδοποιήσεις τους περί «νέων βομβιστικών επιθέσεων», όπως στην ίδια οργάνωση προσπαθούν να φορτώσουν και την επίθεση με χειροβομβίδες στη Διεθνή Προτεσταντική Εκκλησία με τρεις νεκρούς την 17η Μάρτη στο Ισλαμαμπάντ.

Ωστόσο, η εφημερίδα The News του Πακιστάν τονίζει τη δράση της οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τζάνγκβι, η οποία μερικούς μήνες πριν είχε επιχειρήσει να πλήξει με ρουκέτες το Σέρατον, το ξενοδοχείο όπου έγινε η επίθεση της Τετάρτης. Ωστόσο ο απαρχαιωμένος εκτοξευτήρας που είχαν χρησιμοποιήσει οδήγησε το εγχείρημα σε αποτυχία. Η ίδια οργάνωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, είχε προσπαθήσει να πλήξει μεταγωγικό αεροσκάφος της διεθνούς δύναμης αρωγής για την ασφάλεια (ISAF) καθώς προσέγγιζε σε αεροδρόμιο του Πακιστάν το Μάρτη, ωστόσο οι ρουκέτες που εκτόξευσαν οι άνδρες της αστόχησαν. Τα χημικά που βρέθηκαν σε εγκαταστάσεις της οργάνωσης αυτής, είπαν αστυνομικοί στην εφημερίδα, είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για τη βόμβα στο Σέρατον και --για να γίνει ακόμη πιο περίεργος ο συσχετισμός των Πακιστανικών και αμερικανικών υπηρεσιών-- στη βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα (1994).

Η ιστορία της επίθεσης στο Πακιστάν γίνεται όλο και πιο παράξενη, αλλά τα δεδομένα μένουν ίδια --οι ΗΠΑ πιέζουν το στρατηγό Μουσάραφ τον οποίο «στηρίζουν» να πατάξει τις ισλαμικές οργανώσεις. Το πρόβλημα του στρατηγού όμως, σχολιάζουν αναλυτές, είναι πως οι ισλαμικές οργανώσεις που ο Μπους χαρακτήριζε χτες «οργανώσεις τρομοκρατών δολοφόνων» έχουν ισχυρές διασυνδέσεις και υποστηρικτές στο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ