ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοκληρώνουν το αντιασφαλιστικό τερατούργημα

Στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας, ώστε να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου, βρίσκονται τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας εντείνει τις προετοιμασίες του, ενώ απομένουν μόνο τα τελευταία «καρφιά» στο αντεργατικό αυτό οικοδόμημα. Στα πλαίσια αυτά, μέσα στη βδομάδα, ο υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με τη Νομική Σχολή, τη συνδρομή της οποίας έχει ζητήσει στο «θεάρεστο» έργο του.

Στήριγμα στο αντεργατικό της έργο, στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ιδιαίτερα ο πρόεδρός της, Χρ. Πολυζωγόπουλος, δε φείδεται προσπαθειών να καμφθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων και να γίνει πράξη το αντεργατικό τερατούργημα. Σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ισχυρίζεται ότι «η λύση (του Ασφαλιστικού) βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο» και ότι «το ισοζύγιο είναι θετικότατο διότι αίρονται οι αδικίες». Ακόμα για την παράδοση των αποθεματικών των Ταμείων στον χρηματιστηριακό τζόγο συμβουλεύει τους εργαζόμενους ότι «δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν»..! Δεν τους λέει όμως πόσα δισεκατομμύρια έχασαν τα δύο τελευταία χρόνια τα Ταμεία στη μαύρη τρύπα της Σοφοκλέους.

Ετσι, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ θεωρεί δεδομένα τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την προς τα κάτω ισοπεδωτική ενιαιοποίηση των Ταμείων και το μόνο που αναμένει είναι κάποιες μικρολεπτομέρειες για το χρηματοδοτικό. Στα πλαίσια αυτά είναι έτοιμη να συνεχίζει τον διάλογο της απάτης, μέχρι να ολοκληρωθεί το αίσχος του «κοινωνικού διαλόγου», θεωρώντας ως ανοιχτά ζητήματα τη λεγόμενη ρήτρα και κάποια από τα χρέη στο ΙΚΑ. Επί της ουσίας πρόκειται για το τελευταίο «φύλλο συκής», πριν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ενταφιάσουν μαζί με την κυβέρνηση τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις, αλλά και στον χαμαιλεοντισμό της ΝΔ, που ενώ λαϊκίζει, στην πράξη στηρίζει τα αντιασφαλιστικά μέτρα, οι εργαζόμενοι αντιτάσσουν τα δικά τους όπλα, οργανώνουν την πάλη τους. Αμεσο καθήκον η οργάνωση της πανελλαδικής απεργίας στις 29 του Μάη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ηδη αυτές τις μέρες συνεδριάζουν οι διοικήσεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων με ημερήσια διάταξη την προκήρυξη της απεργίας.

Επιπλέον, Συντονιστικές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους, να μπουν τώρα στη μάχη. Να σταθούν εμπόδιο στα μέτρα, να υπερασπιστούν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, διεκδικώντας τα δικά τους αιτήματα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αποφάσεις για την απεργία

Σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων αύριο Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη

Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης στις 29 του Μάη, το ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τα πρωτοβάθμια σωματεία. Οπως δείχνουν τα πράγματα από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τα σωματεία, η συμμετοχή θα είναι μαζική και θα καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις για κινητοποίηση πλατιών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη συμμετοχή στην απεργία στις 29 του Μάη και αναμένεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες πολλά ακόμα σωματεία θα επισημοποιήσουν τη στάση τους για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση.

Εξάλλου, οι προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ συνδικαλιστές στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει γραπτά από το προεδρείο τη σύγκληση Ολομέλειας την Πέμπτη με θέμα την εργατική κινητοποίηση στις 29 του Μάη και τη συμμετοχή του ΕΚΘ σ' αυτήν.

Οι προετοιμασίες για συμμετοχή στην πανελλαδική αυτή απεργιακή κινητοποίηση που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ, έχουν ξεκινήσει και σε αρκετές άλλες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης. Στην Καστοριά την Πέμπτη το βράδυ, 16 Μάη, έχει καλεστεί πλατιά σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - ΠΑΜΕ για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή σωματείων στην απεργία.

Την Πέμπτη επίσης θα συζητηθεί το θέμα σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στην Κοζάνη. Μέχρι και την Παρασκευή εξάλλου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις στις περισσότερες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΔΥΣΤΟΣ»
Οι δύτες ήταν ανεξέλεγκτοι

Από την επομένη της 28ης Δεκέμβρη 1996, της αποφράδας εκείνης νύχτας που το τσιμεντάδικο «ΔΥΣΤΟΣ» τουμπάρισε ανοιχτά της Κύμης στέλνοντας στο θάνατο 20 ανθρώπους και συγκλονίζοντας το πανελλήνιο, ένα σωρό δύτες, κάτω από τις εντολές της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕ ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ) επί 41 μέρες «αλώνιζαν» το κουφάρι του τσιμεντάδικου, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς πράττουν! Ενώ οι λιμενικοί, που ήταν παρόντες σε όλη τη διάρκεια των ερευνών αντί να διασφαλίζουν την προστασία του ναυαγισμένου πλοίου από τυχόν δολιοφθορές, έπαιζαν τη ...«γλάστρα»! Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή κατάθεση στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η δεύτερη δίκη για το ναυάγιο, του δύτη Κ. Γκιώνου μέλους του καταδυτικού συνεργείου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», το οποίο διεξήγαγε τις... έρευνες για το ναυάγιο.

Ο Γκιώνος ήταν ο δύτης που μαζί με τον δύτη Μαυρόπουλο - ο οποίος ήταν κατηγορούμενος και αθωώθηκε πρωτόδικα - ήταν παρόντες στη «μυστηριώδη» έκρηξη που έγινε στο πλοίο όταν αυτό πλέον είχε βουλιάξει και στην οποία αποδόθηκαν όσα ρήγματα εντοπίστηκαν στο πλοίο. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι πριν την έκρηξη δεν υπήρχε ρήγμα ή επίθεμα στο πλοίο. Ωστόσο, μετά από τις ερωτήσεις του δικηγόρου των οικογενειών των θυμάτων Χρ. Βρούστη, αποκάλυψε ότι όσο το πλοίο βρισκόταν τουμπαρισμένο στην επιφάνεια της θάλασσας και οι δύτες διοχέτευαν αέρα στο μηχανοστάσιο προκειμένου το πλοίο να συνεχίσει να επιπλέει «ο αέρας έβγαινε από το στόμιο του Νο 1 αμπαριού»! Πρόκειται για στοιχείο που έρχεται να βεβαιώσει ότι το «ΔΥΣΤΟΣ» πριν ναυαγήσει είχε υποστεί εσωτερικές καταρρεύσεις. Ακόμα ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι οι λιμενικοί παρακολουθούσαν τις έρευνες... διακριτικά και από μακριά!

Για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος

Συζήτηση με θέμα την «ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», διοργανώνει την Τετάρτη, 15 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου Αιγάλεω, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων του Δήμου. Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Λιβιεράτος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιστορικού αρχείου συνδικάτων «ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ.» και ο Γιώργος Μαυρίκος μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Απεργία στις χρηματαποστολές

Αφετήρια ενός δύσκολου αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων αποτελεί η 24ωρη απεργία, την Τετάρτη, 15 Μάη, που κήρυξε το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματαποστολών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω απεργία είναι η πρώτη που γίνεται στον κλάδο, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το σωματείο τη χαρακτηρίζει αφετηρία. Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι έχουν πάρει μέτρα για την περιφρούρηση της απεργίας τους.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη όσων εργαζομένων απολύθηκαν άδικα και αδικαιολόγητα τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα απολύσεις σημειώθηκαν στην επιχείρηση «ΕΡΜΗΣ» και «Γουάκενχατ». Απαιτούν επαναπροσδιορισμό του κανονισμού ασφαλείας - εργασίας και την κατάρτιση νέου (ενιαίου για όλες τις εταιρείες), ο οποίος θα συνταχθεί με τη συμμετοχή των σωματείων και των διοικήσεων των εταιρειών. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επικυρωμένος κανονισμός ασφαλείας, εξαιτίας του οποίου έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα και επιθέσεις σε εργαζόμενους. Απαιτούν επίσης εξασφάλιση ορθού τρόπου υπολογισμού και καταβολής της υπερωριακής απασχόλησης όπως ορίζει ο νόμος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναυλία Μαχαιρίτσα - Παπακωνσταντίνου

Με μεγάλη συναυλία των Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 του Μάη, στις 9 το βράδυ στο Παλαί ντε Σπορ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα ολοκληρώσει τις γιορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά 2002.

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη συνεργασία των δύο αυτών μοναδικών καλλιτεχνών, που η μεγάλη αποδοχή τους από το κοινό, ιδιαίτερα τη νεολαία, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού μιας διαρκούς ποιότητας που υπάρχει στη μακροχρόνια δημιουργική τους δουλιά με την έκφραση της άποψής τους για τα κοινά με ένα λόγο που μετράει και εμπνέει. Μέσα από τα τραγούδια των δύο αυτών καλλιτεχνών το κοινό αποκτά όπλα για τη δική του μαζική αντίσταση στα μικρά, καθημερινά και στα μεγάλα που καθορίζουν τη ζωή μας.

Συνέλευση συνταξιούχων

O Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», καλεί όλους τους συνταξιούχους του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο την Τετάρτη, 15 Μάη στις 10 το πρωί. Τα θέματα της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης είναι: 1) Απολογισμός δράσης του Συνδέσμου 2) Συζήτηση και έγκριση ταμειακού απολογισμού 3) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ