ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλατύ άνοιγμα στη νεολαία μπροστά στις εκλογές

Ανακοίνωση του Προεδρείου της 4ης πλατιάς Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ

Τη μαζικότητα και την ποιότητα των περσινών φεστιβαλικών εκδηλώσεων φιλοδοξούν να ξεπεράσουν τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ
Τη μαζικότητα και την ποιότητα των περσινών φεστιβαλικών εκδηλώσεων φιλοδοξούν να ξεπεράσουν τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ
Το 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» θα ξεκινήσει το «ταξίδι» του από τα μέσα Ιούνη με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και θα κορυφωθεί με το κεντρικό τετραήμερο από τις 18 έως τις 21 του Σεπτέμβρη στα Ιλίσια, όπως αποφάσισε το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, που φέτος αποφασίστηκε να διεξαχθεί στο στρατηγείο του Τυρνάβου με κατασκήνωση στο Στόμιο στις 6-7 του Ιούλη.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή (10/5) με πλατιά σύνθεση και συζήτησε τους στόχους της Οργάνωσης για το 28ο Φεστιβάλ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Προεδρείου αυτής της 4ης πλατιάς Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνεται:

«Η Σύνοδος εκτίμησε ότι το Φεστιβάλ της Οργάνωσης έχει καταξιωθεί όλα αυτά τα χρόνια στις νεανικές συνειδήσεις ως ένα σημαντικό πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός, που αγγίζει τους προβληματισμούς και τα θέλω της νεολαίας και συζήτησε το πώς με αφετηρία αυτό το δεδομένο θα ξεδιπλωθεί η δράση της Οργάνωσης ώστε να επιδράσει πιο αποφασιστικά και ουσιαστικά στη νεολαία, δημιουργώντας κλίμα και ρεύμα συμπόρευσης με την ανατρεπτική πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ.

Το 28ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο, λίγο πριν τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και ως εκ τούτου θα αποτελέσει βήμα επικοινωνίας και επαφής με χιλιάδες νέους και νέες μπροστά σ' αυτή τη μάχη. Το Φεστιβάλ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εξόρμηση, ένα μεγάλο άνοιγμα της ΚΝΕ στη νεολαία, ώστε να ενισχυθεί η επιρροή και το κύρος της Οργάνωσης, να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, να συμβάλει στην ενίσχυση των θέσεών μας σε σημαντικά τμήματα νέων.

Επιδιώκουμε να αναδείξουμε στα πλαίσια του 28ου Φεστιβάλ ζητήματα που απασχολούν έντονα τη νεολαία, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην αντιπαράθεση με "αξίες" και ιδεολογήματα που μαζικά πλασάρονται και επιδρούν στη συμπεριφορά και στη συνείδηση των νέων (ατομικισμός, ανταγωνισμός κ.ά.). Επιδιώκουμε να εκφραστεί και μέσα στο Φεστιβάλ η ιδεολογική υπεροχή της Οργάνωσής μας, υπεροχή που μας δίνει τη δυνατότητα, την ελευθερία, να κρίνουμε την πραγματικότητα και τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Να φανεί πιο έντονα και καθαρά η αίσθηση της ελευθερίας που η ιδεολογική μας υπεροχή δίνει με τη συνειδητοποίηση της ανάγκης της πάλης για συνολικές αλλαγές στην κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτά στοχεύουμε στην αύξηση του αριθμού και κύρια της ποιότητας των συζητήσεων, της επικοινωνίας μας με τη νεολαία.

Σε ό,τι δε αφορά στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και μπροστά στη Θεσσαλονίκη το 2003 επιδιώκουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση γι' αυτό το ζήτημα και να καλέσουμε τους νέους σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις της "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003"».

ΠΑΤΡΑ
Στο εδώλιο για αφισσορύπανση τέσσερα μέλη της ΚΝΕ

Τέσσερα μέλη της ΚΝΕ στην Πάτρα θα οδηγηθούν σήμερα το πρωί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με την κατηγορία της «παράνομης αφισοκόλλησης και της ρύπανσης», μετά από μήνυση που έκανε ο αντιδήμαρχος Ηρακλής Αγγελόπουλος, επειδή τον Αύγουστο του 2000 προπαγάνδιζαν συλλαλητήριο, με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή και τον αντιδήμαρχο Ηρακλή Αγγελόπουλο για τη μήνυση εναντίον των τεσσάρων μελών της ΚΝΕ και σημειώνει σχετικά:

«Στα 3,5 χρόνια που βρίσκονται στο Δήμο, η πόλη μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε διαφημιστικό σκουπιδότοπο, σε ποιους έκαναν μήνυση; Δε θα τους ρωτήσουμε γιατί δεν τόλμησαν να αγγίξουν τις αφίσες της ΝΔ πλειστάκις, και καλά έκαναν, ούτε θα τους ρωτήσουμε για τις αφισοκολλήσεις της ΔΕΠΑΠ κλπ οργανισμών.

Δε θα επικαλεστούμε τη δημοκρατική ευαισθησία που θα 'πρεπε να είχαν, γιατί δεν την έχουν. Δε θα τους ζητήσουμε να υπερασπίζονται τις ΑΞΙΕΣ διακίνησης των ιδεών, γιατί τέτοιες ΑΞΙΕΣ τούς είναι ξένες».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει η Κίνηση πως «τη μόνη αξία που καταλαβαίνει ο εκλεκτός του κ. Φλωράτου, κ. Αγγελόπουλος, είναι η αξία του συμφέροντός του και αυτήν την υπερασπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν τοποθετήθηκε υπεύθυνος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τη στιγμή που εμπορευόταν τον καφέ τους και έπρεπε να ξεσηκωθούν οι πάντες για να απομακρυνθεί από αυτή τη θέση» και καταλήγει: «Αυτού του αναστήματος Δημοτικοί παράγοντες στέλνουν στα δικαστήρια νέους που καλούσαν μέσω της αφισοκόλλησης, τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση για τα δικαιώματά τους. ΑΞΙΟΙ!!!».

Η Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών

Αναφορικά με τη δίωξη των τεσσάρων νέων συνδικαλιστών, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «δεν πρόκειται τα συνδικάτα και η εργατική τάξη να δεχτούν κανένα περιορισμό στο να ενημερώνουν τους εργαζομένους και τούτη τη φορά θα μείνουν στα χαρτιά τα Αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν να θεσπίσουν για τον περιορισμό της διακίνησης των ιδεών και τη δυνατότητα των εργαζομένων να επικοινωνούν με τα συνδικάτα τους.»

Η Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε διαδήλωση σήμερα στο χώρο των δικαστηρίων.

ΧΙΟΣ
Τρομοκρατία αντί για καταπολέμηση των ναρκωτικών;

Στο Αστυνομικό Τμήμα Χίου προσήχθη την προηγούμενη Πέμπτη ένα μέλος της ΚΝΕ με την πρόφαση του ελέγχου για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Οργάνωση Χίου της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «αντί να στρέφονται στους εμπόρους ή τα στέκια του νησιού που οι ίδιοι γνωρίζουν, στο στόχαστρο βάζουν ανύποπτους νέους».

«Μοναδικός στόχος τους είναι η τρομοκράτηση μελών και φίλων μιας οργάνωσης που παλεύει να θωρακίσει τη νεολαία απ' αυτή τη μάστιγα, καθώς και να καλλιεργήσει αγωνιστική στάση ζωής», τονίζει η ΝΟ της ΚΝΕ και ξεκαθαρίζει ότι θα παρέμβει στην τρομοκρατική προσαγωγή μελών της και νεολαίων με τη 2μηνη καμπάνια της, κατά των ναρκωτικών και με την παρουσία της εκεί που μορφώνεται, εργάζεται, ψυχαγωγείται η νεολαία.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Εκδήλωση για την εργατική τάξη και το ρόλο της

«Η εργατική τάξη, πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη της εποχής μας στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), αύριο, Τετάρτη, 15 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ σχετικό με το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ