ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάη 2002
Σελ. /32
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Για μια Θεσσαλονίκη του λαού της

Eurokinissi

Γιώργος Ρόκος, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΝΑΣΥ), χημικός. Επέλεξε να ζήσει και να εργαστεί στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Στην περιφέρεια, γιατί πιστεύει ότι έχει δυνατότητες ανάπτυξης, παρά τις πολιτικές που την οδηγούν στην εγκατάλειψη και την ερήμωση, την παραγωγική απαξίωση.

Μίλησε στο «Ρ». Περιέγραψε το όραμα όλων όσοι συσπειρώνονται στη ΝΑΣΥ για μια Θεσσαλονίκη του λαού της, της παραγωγικής ανάπτυξης, πόλη της συμφιλίωσης των λαών, του πολιτισμού, της παιδείας, του αθλητισμού. Και κάλεσε τους πολίτες να είναι αισιόδοξοι. Να αντιληφθούν ότι υπάρχει ελπίδα για θετικές αλλαγές. Προϋπόθεση όμως είναι η δική τους συμμετοχή στην προσπάθεια να αναδειχτεί σε ισχυρό πόλο συσπείρωσης η άλλη αντίληψη, για Αυτοδιοίκηση μαχητική, διεκδικητική. «Αυτοδιοικητικά μπορούμε να απαντήσουμε σε όλες τις επιλογές του κυρίαρχου κράτους και να παλέψουμε για την υλοποίηση των δικών μας προτάσεων, τη δική μας αντίληψη για τον πολιτισμό, την ιστορία των λαών, το ανθρώπινο πρόσωπο μιας κοινωνίας. Τώρα πριν να είναι αργά», αναφέρει.

Αγωνιστική διεκδικητική συσπείρωση

- Είστε υποψήφιος νομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΝΑΣΥ). Πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία;


- Από την ίδια την ανάγκη να αποκτήσει η Αυτοδιοίκηση τον πολιτικό, διεκδικητικό και μαχητικό της ρόλο. Είναι γνωστό ότι υπάρχει αφαίμαξη αρμοδιοτήτων και πόρων από τη ΝΑ και μεταφορά όλων αυτών στην κεντρική διοίκηση διά του Περιφερειάρχη, ο οποίος είναι το εντεταλμένο όργανο κάθε φορά της κυβέρνησης. Ο ρόλος που παραμένει στη ΝΑ σήμερα είναι βαθιά πολιτικός και όχι διαχειριστικός. Πρέπει να διεκδικήσουμε αρμοδιότητες και πόρους. Να δώσουμε μια άλλη διάσταση και στον τρόπο παρέμβασης στο γίγνεσθαι της περιφέρειας. Να αναδείξουμε έναν πολιτικό ρόλο κατ' αρχήν διεκδικητικό, γιατί πρέπει να αντισταθεί - δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα - στις επιλογές της κεντρικής διοίκησης, της εκάστοτε κυβέρνησης.

Στη ΝΑΣΥ, λοιπόν, συμμετέχουν πολίτες όλων των κοινωνικών εκφράσεων, αγρότες, εργάτες, επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, άνθρωποι της παραγωγής και του εμπορίου, που προβληματίζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Ανθρωποι, οι οποίοι έχουν δείξει ευαισθησία στο γίγνεσθαι της περιοχής μας, οι οποίοι αφού συναποφασίσαμε ένα κοινό πλαίσιο άσκησης πολιτικής στο τοπικο-αυτοδιοικητικό επίπεδο, ζητήσαμε στη συνέχεια και λάβαμε τη στήριξη και τη συνεργασία του ΔΗΚΚΙ, του ΚΚΕ, της Περιφερειακής Ενωσης, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, αλλά και άλλων κινημάτων που εκφράζονται και δρουν σε τοπικό επίπεδο.

- Σε ποιους απευθύνεται η ΝΑΣΥ;

- Σε όλους όσοι πλήττονται σήμερα από αυτή τη λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της πολιτικής της οικονομίας της αγοράς, που έχοντας αναδείξει σαν υπέρτατο αγαθό το κέρδος, βάζει στο περιθώριο κάθε μέρα τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας, δημιουργώντας μια διαστρωμάτωση κοινωνική τέτοια όπου οι πλούσιοι γίνονται κάθε μέρα πλουσιότεροι - ίσως και λιγότεροι - και οι φτωχοί φτωχότεροι και περισσότεροι.

Γι' αυτό άλλωστε, εμείς δε λέμε ψηφίστε τη ΝΑΣΥ, εκλέξτε τον Γ. Ρόκο γιατί είναι καλύτερος διαχειριστής από τον υποψήφιο νομάρχη που υποδεικνύεται από τα νεοφιλελεύθερα κόμματα. Είναι εντελώς διαφορετική η δική μας αντίληψη. Λέμε ότι η ΝΑ πρέπει διεκδικητικά, αγωνιστικά να επιδιώξει τον πολιτικό της ρόλο. Να έχει πολιτική παρέμβαση στο γίγνεσθαι, να έχει τις δικές της προτάσεις, το δικό της σχεδιασμό. Να κάνει τους πολίτες κοινωνούς των επιδιώξεών της. Να γίνει μια γροθιά με τον πολίτη, να αναδεικνύει μέσα από αυτούς τους αγώνες τις προτεραιότητες και να πιέζει αυτούς τους οποίους αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, σε μια άλλη στροφή, σε μια άλλη πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αλλά και του ιδιαίτερου ρόλου που πρέπει να παίξει η περιφέρεια στη χώρα μας.

- Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια προβάλλεται ως μια πόλη που αναπτύσσεται ραγδαία. Πώς βλέπει η ΝΑΣΥ την ανάπτυξή της;

- Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι μόνο ένα διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου ή επικοινωνιών, όπως τη θέλουν οι σύγχρονοι σχεδιασμοί. Πάντα η Θεσσαλονίκη είχε πρωτοβουλίες παραγωγικές σε όλους τους τομείς. Σήμερα όμως επέρχεται παραγωγική συρρίκνωση και φυσικά αυξάνεται η ανεργία και τα αδιέξοδα. Επιπλέον είναι ένας από τους κυρίαρχους νομούς αγροτικής παραγωγής. Και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε. Να στηρίξουμε δηλαδή την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, προσαρμοσμένου στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες που απαντούν στα προβλήματα της διοξίνης και των «τρελών αγελάδων». Να στηρίξουμε τους αγρότες για να παραμείνουν στην ύπαιθρο, όχι όμως μέσα από τις επιδοματικές πολιτικές που τους οδηγούν σε μαρασμό και τελικά τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τη δουλιά και τον τόπο τους.

Πόλη των ονείρων και όχι πόλη των συγκρούσεων

- Από το 1999 και μετά είδαμε ότι αποκτά και ένα νέο ρόλο σε σχέση με τα Βαλκάνια. Από εδώ πέρασαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για τη Γιουγκοσλαβία, εδώ, στο Γ` Σώμα Στρατού, θα εγκατασταθεί ΝΑΤΟικό Στρατηγείο...

- Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να ήταν η πρωτεύουσα του πολιτισμού. Θα έπρεπε να είναι η πρωτεύουσα που συγκεντρώνει την ιστορία εξέλιξης των Βαλκανίων για τα θετικά της και όχι για τα αρνητικά της. Οχι για την προσπάθεια που κάνουν σήμερα οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης να εδραιώσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, παρεμβαίνοντας, αλλάζοντας ακόμα και το χάρτη στην περιοχή.

Αντί δηλαδή να αναδειχτεί η Θεσσαλονίκη σαν πρωτεύουσα του πολιτισμού, της τέχνης, της παραγωγής, της ανάπτυξης, για όλα τα Βαλκάνια, σαν πρωτεύουσα της συμφιλίωσης των λαών, έχουν επιλέξει να της δώσουν το ρόλο της επιβολής, της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια. Η παγκοσμιοποίηση σήμερα θέλει χαλαρότητα συνόρων και για να υπάρξει χαλαρότητα συνόρων, πρέπει να υπάρξει χαλαρότητα εθνικής συνείδησης και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να ξεχάσει κανείς τον πολιτισμό του, την ιστορία του, κλπ. Αυτό δημιουργεί έναν αρνητικό αντίκτυπο και μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη από πόλη των ονείρων σε πόλη των συγκρούσεων. Θα το πληρώσουμε άσχημα και η περιοχή και κυρίως ο λαός.

- Οι «αντίπαλοι» συνυποψήφιοί σας υποδέχτηκαν θετικά τόσο την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής το 2003 όσο και τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Εκθεσης EXPO για το 2007 ή το 2008. Εσείς;

- Αυτά τα εγχειρήματα είναι πανηγυρικού χαρακτήρα και συνήθως δεν αφήνουν κανένα αποτέλεσμα πλην από μια βραχυπρόθεσμη ενασχόληση κάποιων εργαζομένων.

Από εκεί και πέρα, έχουμε καθαρό ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τις αντιδράσεις του λαού και επιστρατεύουν κάθε μέσο. Είναι γνωστό ότι οι λαοί εκφράζουν την αντίστασή τους κάθε φορά που γίνεται μια Σύνοδος Κορυφής. Απέναντι σε αυτό, θέλουν από τώρα να κάμψουν το φρόνημα αντίστασης που σιγά εκφράζεται στην πόλη.

Δαπανώνται εκατοντάδες δισ. σε δραστηριότητες προκειμένου να αποσιωπηθούν τα πραγματικά προβλήματα. Συγκαλύπτεται η δραματική αλήθεια μιας πόλης και μιας ολόκληρης περιοχής. Ξέρουμε πως και η EXPO δε θα είναι θεμέλιο ουσιαστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Δεν αφορά τα λαϊκά στρώματα, τα οποία περιμένουν μόνιμες ενασχολήσεις, μόνιμη δουλιά με δικαιώματα για να έχουν μέλλον.

Εμείς λέμε πως είναι ανάγκη να γίνουν όλα τα έργα υποδομής που έχουν εξαγγελθεί και είναι απαραίτητα για τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, όμως, πρέπει να προχωρήσει η παραγωγική ανάπτυξη. Με ισόρροπη και ολόπλευρη οικονομική ανάπτυξη, με βάση τις δυνατότητες της περιοχής σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, καθώς και με την αξιοποίηση του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της. Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού που προϋποθέτει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής. Καλλιέργεια και ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών, της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην υπηρεσία του λαού της.

- Βρίσκουν απήχηση οι θέσεις, το κάλεσμα της ΝΑΣΥ στους πολίτες του νομού;

- Υιοθετούν τις απόψεις μας. Μας προσεγγίζουν. Στο χέρι μας είναι, σε όλη την επόμενη περίοδο, να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, ότι μπορούν να συμμετέχουν, να συνεκφράζονται, να συναγωνίζονται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, για μια αντίστροφη πορεία των εξελίξεων στην Αυτοδιοίκηση. Και να στηρίξουν εκλογικά τη ΝΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ