ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας για τα χρυσωρυχεία

Την απόφασή τους να βάλουν φρένο στην καταστροφή και την καταλήστευση του τόπου τους, διαδήλωσαν μελωδικά οι κάτοικοι του Εβρου και της Ροδόπης, μέσα από τη συμμετοχή τους στη μεγάλη λαϊκή συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου που έγινε τελικά χτες το βράδυ, στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης. Η συναυλία, αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει το βράδυ της Δευτέρας, όμως εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής, αναβλήθηκε για χτες.

Παρά την έκτακτη αλλαγή, οι κάτοικοι της περιοχής, πεισμένοι πως «κάθε "παρών" στη συναυλία είναι ένα ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία», ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Εβρου κατά της εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού και όρθωσαν μαζικά το ανάστημά τους στα σχέδια της κυβέρνησης να βγάλει «στο σφυρί» τον ορυκτό πλούτο της περιοχής. Με μια γροθιά, ενωμένοι οι κάτοικοι - ανεξάρτητα από θρησκεία και χρώμα - έστειλαν «χαιρετίσματα στην εξουσία» και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις επιδιώξεις των πολυεθνικών εταιριών, μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι να πάρουν πόδι από τις Σάπες της Ροδόπης και το Πέραμα του Εβρου οι εταιρίες (Μεταλλευτική Θράκης και Χρυσωρυχεία Θράκης), που θέλουν να ληστεύουν τον ορυκτό πλούτο και να μετατρέψουν την περιοχή σε νέο «Σεβέζο».

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συμμετείχε αφιλοκερδώς στη συναυλία, σε ένδειξη συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα τους. Η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

«ΦΑΛΚΟΝ»
Ευθύνες στην ΥΠΑ επιρρίπτει ο πραγματογνώμονας

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε τα 26 περίπου δευτερόλεπτα, κατά τα οποία το πρωθυπουργικό «Φάλκον» ανεβοκατέβαινε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στις 14-9-1999 πάνω από το Βουκουρέστι, περιέγραψε χτες στη δίκη η αυτόπτης μάρτυρας Μαρία Μπεγλίτη, γραμματέας του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι οι επιβάτες της μοιραίας πτήσης αισθάνονταν «σαν πάνινες κούκλες», που τις πετά κάποιος στο ταβάνι και τις αφήνει πάλι να πέσουν. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Γ. Κρανιδιώτης είχε συντάξει επιστολή μετά το ταξίδι του στο Πεκίνο, με την οποία ζητούσε να αποδοθούν ευθύνες για την κακή συντήρηση του «Φάλκον». Για τους κατηγορούμενους πιλότους Ι. Ανδρουλάκη και Γρ. Σινέκογλου, υποστήριξε ότι «έκαναν πάρα πολύ καλά τη δουλιά τους», αφού κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροσκάφος και να σωθούν οι ίδιοι και άλλοι τρεις επιβαίνοντες.

Κατέθεσαν, ακόμα, η Σοφία Παπαδοπούλου, αδελφή του διασωθέντα Γρ. Παπαδόπουλου, υπεύθυνου του πολιτικού γραφείου του Γ. Κρανιδιώτη και η χήρα του μηχανικού Μιχ. Παπαδόπουλου, Βασιλική. Η δεύτερη είπε ότι άκουσε τον τότε υπουργό Μεταφορών Αναστ. Μαντέλη να λέει στον σύμβουλο ασφαλείας πτήσεων της ΥΠΑ Α. Τσολάκη: «Δολοφόνε! Δε σου είπα να προσέξεις το "Φάλκον";».

Ιδιαίτερη σημασία είχε η κατάθεση του εμπειρογνώμονα Αλέξανδρου - Ροβέρτου Φίσερ, πρώην αξιωματικού της Πολιτικής Αεροπορίας, ειδικού στη διαλεύκανση αεροπορικών ατυχημάτων, ο οποίος είχε διοριστεί από τον εισαγγελέα της υπόθεσης Ισίδ. Ντογιάκο να διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη. Ο μάρτυρας είπε ότι, κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει ζήτημα λάθους από την πλευρά των πιλότων και των μηχανικών. Επισήμανε, παράλληλα, την ατυχή σύμπτωση ορισμένων παραμέτρων που οδήγησαν στην τραγωδία (κατασκευαστικά προβλήματα, βλάβη που δεν εντοπίστηκε, εφαρμογή του κανονισμού των μεγάλων αεροσκαφών στο θέμα των ζωνών ασφαλείας, καθυστέρηση εντολής από τον πύργο ελέγχου για κάθοδο από τα 23.000 πόδια, μη προειδοποίηση από τα εγχειρίδια για μείωση της ταχύτητας στους 260 κόμβους) και τις ευθύνες ανώτατων στελεχών της ΟΑ και της ΥΠΑ για την έλλειψη δομής ειδικά για το «Φάλκον». Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι δεν υπήρχε αρμόδιος να επισημάνει τις ελλείψεις στο εγχειρίδιο του αεροσκάφους και να τις διορθώσει, ούτε λειτουργούσε το σύστημα καταγραφής των συνομιλιών μέσα στο πιλοτήριο. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Εκδήλωση για το ξεκίνημα του Απελευθερωτικού Αγώνα

«Πριν από 60 χρόνια σε σύσκεψη που έγινε στη Λαμία, στο σπίτι του Μήτσου Μυρισιώτη, κομμουνιστή καπνεργάτη, με εντολή του ΚΚΕ, αποφασίστηκε με ανάθεση στον Θανάση Κλάρα - τον μετέπειτα ονομαζόμενο Αρη Βελουχιώτη πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ - η προετοιμασία ξεκινήματος του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών. Ο Αρης, μαζί με λίγους αποφασισμένους συντρόφους, όπως οι Φ. Μαστροκώστας, Ν. Λέβας, Στ. Στεφανής και Ξ. Ξυνοτρούλιας, μαζεύτηκαν μια νύχτα σ' αυτό εδώ το καλύβι, συζήτησαν και κατέληξαν στη μεγάλη, ιστορική απόφαση, να ξεκινήσουν τον ιερό αγώνα για τη λευτεριά της χώρας μας από το φασισμό και τη λαοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας...».

Μ' αυτά τα λόγια ο Ανδρέας Μούσης, γραμματέας του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ, άρχισε την κεντρική ομιλία του, εξιστορώντας το χρονικό του ξεκινήματος του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα. Στη συνέχεια της ομιλίας του ζήτησε από τις Αρχές που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση να συμβάλουν με τη θετική τους στάση στη λύση των χρόνιων αιτημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που αφορούν την πλήρη ηθική και υλική αποκατάστασή τους. Και κατέληξε στα σημερινά επικίνδυνα πολεμικά «παιχνίδια» που επιχειρούν κάθε τόσο σε βάρος των λαών οι ιμπεριαλιστές της «νέας τάξης πραγμάτων», με απρόβλεπτες συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, το Παράρτημα Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος, προχτές την Κυριακή, στο χώρο όπου βρίσκεται η ιστορική «Καλύβα Στεφανή». Εκεί, στη μια πλευρά της, έχει αναρτηθεί αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των πρωτοπόρων ανταρτών και του αρχηγού τους Αρη Βελουχιώτη. Στο χώρο αυτό, άρχισε και το πρόγραμμα της εκδήλωσης με την επιμνημόσυνη δέηση για να ακολουθήσουν χαιρετισμός του δημάρχου της πόλης και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας και η κεντρική ομιλία.

Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια οι νομαρχιακές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, αντιπροσωπείες από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, καθώς και Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Κοζάνης, Αλμυρού και Βόλου. Επίσης πήραν μέρος και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών Φθιώτιδας και Φωκίδας του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ.

Μετά την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στην πλατεία της πόλης, όπου υπάρχει η προτομή του Αρη και κατέθεσαν στεφάνια.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 11 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Αγιο Ηλία Αιτωλοακαρνανίας, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και παππού

ΔΗΜΟΥ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ

Η σύζυγος: Αννα. Τα παιδιά: Ειρήνη-Κώστας. Η μητέρα: Ειρήνη. Τα αδέρφια: Αντώνης-Σπυριδούλα, Μαρία, Μαργαρίτα-Γιώργος. Τα εγγόνια: Χρήστος, Αννα. Οι λοιποί συγγενείς και οι φίλοι.

ΚΗΔΕΙΑ

Σήμερα Τετάρτη 15-5-02 κηδεύουμε τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΒΑΣΙΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ

από το κοιμητήριο του Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι στις 5 μ.μ.

Η γυναίκα του Αφροδίτη. Τα παιδιά του. Τα εγγόνια του. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειος

Το Παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ και οι Δήμοι Λιβαδειάς και Διστόμου διοργανώνουν την Κυριακή 19-5-02, στις 11 π.μ., εκδήλωση, στη μνήμη των 124 πατριωτών αγωνιστών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 24-4-1944 στη θέση Καρακόλιθος Βοιωτίας.

Για τη μετακίνηση των αντιστασιακών, φίλων της Αντίστασης και συγγενών και όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδήλωση, δρομολογείται πούλμαν (δωρεάν), που αναχωρεί στις 10 π.μ. από το Α` Γυμνάσιο Λιβαδειάς (φούρνος Λαδούλου).

Εκλογοαπολογιστική «Φίλων Μνήμης του Διαμαντή»

Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, σύμφωνα με το άρθρο 11 του καταστατικού, συγκαλεί Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, οριστικά, την Τετάρτη 22-5-02 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ