ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Εκδήλωση για την εργατική τάξη

Σήμερα στις 7 μ.μ. στον Περισσό

Μια ειδική εκδήλωση, αφιερωμένη στην εργατική τάξη, πραγματοποιείται σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Την εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και ο τίτλος της είναι «Η εργατική τάξη, πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη της εποχής μας, στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό». Ομιλητής είναι ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΜΕ, και με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, ως παγκόσμιας μέρας αγωνιστικής ανάτασης των εργαζομένων, έχει στόχο να τονιστεί ο πρωτοπόρος κοινωνικός και ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης στην εποχή μας, η μεγάλη της συνδρομή στις κοινωνικές εξελίξεις, ο ηγετικός της ρόλος στις αγωνιστικές παρακαταθήκες των λαών, η προοπτική της ως κοινωνικής δύναμης.

Ειδικά για την εκδήλωση, ομάδα εργασίας του ΚΜΕ επιμελήθηκε και δημιούργησε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, το οποίο αναφέρεται ιστορικά στη γέννηση, ανάπτυξη και γενικότερα στην εξέλιξη του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, έχοντας βεβαίως και διεθνείς αναφορές, μέχρι τις μέρες μας. Μια αναδρομή στο παρελθόν από την ίδρυση του πρώτου σωματείου μέχρι τη δημιουργία του ΠΑΜΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να διαλυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης του λαϊκού κινήματος

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ασφαλίτης που «διαδήλωνε» μαζί με τους εργαζόμενους στην πρόσφατη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, συνελήφθη μέσα στην πορεία του ΠΑΜΕ και παραδίδεται στην Αστυνομία
Ο ασφαλίτης που «διαδήλωνε» μαζί με τους εργαζόμενους στην πρόσφατη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, συνελήφθη μέσα στην πορεία του ΠΑΜΕ και παραδίδεται στην Αστυνομία
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, αναφορικά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης του συνδικαλιστικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην Επίκαιρη Ερώτηση πιο συγκεκριμένα επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Η ύπαρξη και λειτουργία μηχανισμών παρακολούθησης, εκφοβισμού και υπονόμευσης του συνδικαλιστικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, που αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα της αντεργατικής - αντιλαϊκής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά με τον εντοπισμό αστυνομικών με πολιτική περιβολή, οι οποίοι παρακολουθούσαν και προσπάθησαν να εισέλθουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία προς την αμερικανική και ισραηλινή πρεσβεία.

Το γεγονός αυτό είναι το πιο πρόσφατο από μια μεγάλη σειρά παρόμοιων περιστατικών και ασφαλώς συνδέονται με τη γενικότερη αναπροσαρμογή των Σωμάτων Ασφαλείας, των φανερών και κρυφών κατασταλτικών μηχανισμών, η οποία σχεδιάζεται και υλοποιείται στη βάση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποδείξεων των ΗΠΑ - NATO.

Σε κάθε περίπτωση τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι δήθεν η παρακολούθηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων δεν αποτελεί αντικείμενο της ΕΛ.ΑΣ. Το αντίθετο συμβαίνει. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, αφού επιτρέπει την αναβίωση μηχανισμών όπως το διαβόητο "Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας" ή/και τη δημιουργία νέων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε άμεσα να διαλυθούν όλοι οι μηχανισμοί παρακολούθησης και υπονόμευσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος που δρουν στα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία πρέπει να εκδημοκρατιστούν και να αναπροσανατολίσουν τη δράση τους στην κατεύθυνση πάταξης της εγκληματικότητας;».

ΠΑΤΡΑ
Αθωώθηκαν μέλη της ΚΝΕ για «παράνομη αφισοκόλληση»

Αθωώθηκαν χθες τα τέσσερα μέλη της ΚΝΕ, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας, καθώς είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της «παράνομης αφισοκόλλησης και της ρύπανσης», μετά από μήνυση που έκανε ο αντιδήμαρχος Πατρών Ηρακλής Αγγελόπουλος, επειδή τον Αύγουστο του 2000 προπαγάνδιζαν συλλαλητήριο, με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος των κατηγορουμένων. Η γελοία κατηγορία του μηνυτή για την «υποτιθέμενη φθορά της περιουσίας του δήμου και η "ρύπανση" που προκλήθηκαν από την αφισοκόλληση», όχι απλά κατέρρευσε, αλλά δεν μπόρεσε καν να σταθεί, ούτε κατ' επίφαση.

Να σημειώσουμε πως από την πλευρά του μηνυτή που έκανε την ανάγκη φιλοτιμία (εκλογές γαρ), μετά και από την κατακραυγή της πατραϊκής κοινωνίας για την επιλογή - επιμονή του να μηνύσει τέσσερα παιδιά, ο εκπρόσωπός του - δεν παρέστη ο ίδιος - θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ζήτησε από το δικαστήριο να μην πραγματοποιηθεί η δίκη, κάτι, όμως, που δεν αποδέχτηκαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Περιοδεία στους εργάτες του Δήμου Χαλκίδας και στο εργοτάξιο με ομιλία από στέλεχος της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, 15 Μάη.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Λαμψάκου και Βασιλικού του Δήμου Ληλαντίων διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Ακρογιάλι» της Ν. Λαμψάκου, συζήτηση με θέμα τις δημοτικές εκλογές.

- Περιοδεία του βουλευτή Τ. Τσιόγκα στην «ΣΥΝΚΟ» θα γίνει σήμερα Τετάρτη. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης και το ΔΣ του Σωματείου και ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

- Την Παρασκευή, 17 Μάη, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο εργοστάσιο «ΒΕΤ ΑΕ» (πρώην ΙΒΣ), με τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας, το ΔΣ του Σωματείου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

- Την Παρασκευή, 17 Μάη, πραγματοποιείται ομιλία στην Αγιά Λάρισας για τις θέσεις του ΚΚΕ για την ΤΑ, με ομιλητή τον Χρήστο Χαλκιά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την ίδια μέρα, θα μιλήσει στον Αμπελώνα Λάρισας (καφενείο Τσιρέβελου), στις 8.30 μ.μ., για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία, ο Τάσος Τσιαπλές, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

- Το Σάββατο, 18 Μάη, θα γίνει ομιλία στο Ομόλιο για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία, με ομιλητή τον Τάκη Τσιόγκα, βουλευτή του Κόμματος.

- Την Τετάρτη, 22 Μάη, πραγματοποιείται εκδήλωση της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας Λάρισας του ΚΚΕ για τις εργαζόμενες γυναίκες, στο Κέντρο «Φρούριο», στις 8.00 μ.μ. με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Πέμπτη, 23 Μάη, θα γίνει εκδήλωση της ΚΟΒ ΟΣΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛ», στις 7.30 μ.μ. με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για ένα σύγχρονο, δημόσιο σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της». Ομιλητής θα είναι ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Περιοδεία στη Ζάκυνθο

Διήμερη περιοδεία στη Ζάκυνθο σήμερα και αύριο, 15 και 16 Μάη, θα πραγματοποιήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, στο πλαίσιο της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας του είναι το ακόλουθο:

Σήμερα Τετάρτη 15 Μάη
  • Στις 9:45 π.μ. θα επισκεφτεί το ΤΕΕ Ζακύνθου
  • Στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Πλάγος»
  • Στις 1:30 μ.μ. θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο του νησιού
  • Στις 7 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου
  • Στις 9 μ.μ., στην πλατεία Διοικητηρίου, θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση
Αύριο Πέμπτη 16 Μάη
  • Στις 12:30 μ.μ. θα επισκεφτεί το Σύνδεσμο Καθαριότητας του νομού Ζακύνθου
  • Στις 2 μ.μ. θα επισκεφτεί την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ